Kako ljetuju kraljevske porodice: Rijetki su oni koji napuštaju svoju zemlju

Piše: Azra

Pripadnici kraljevskih porodica žive u dvorcima, okruženi luksuzom i obiljem. No, imaju i protokolarne obaveze koje im oduzimaju mnogo vremena, pa ljeti trebaju odmor kao i svi ostali ljudi. Za razliku od „običnog“ građanstva, ljetovanja provode na posebnim ekskluzivnim lokacijama.

Holandska kraljevska porodica

Svake godine holandska kraljevska porodica opušta se u Grčkoj. Kralj Willem-Alexander (54) i kraljica Maxima (50) od 2012. godine ponosni su vlasnici 4,5 miliona vrijedne vile u Grčkoj, tačnije na poluotoku Peloponezu na jugu kopnene Grčke. U mirnom selu Doroufi kraljevska porodica može se zaista opustiti sa svojim kćerkama Amalijom (18), Alexijom (17) i Ariane (15).

Kraljevski „ljetnikovac“

Britanska kraljica Elizabetha II august i septembar provodi u porodičnom „ljetnikovcu“ u Škotskoj. Riječ je o dvorcu Balmoral u mjestu Royal Deeside u Aberdeenshireu, koji je izgrađen sredinom 19. vijeka za kraljicu Victoriju. Imanje obuhvata 20 hiljada hektara najraznovrsnije vegetacije, jezero i šume te je sastavni dio rezervata prirode.

Ljeto na sjeveru

Članovi švedske kraljevske porodice ljeto provode u Skandinaviji i na društvenim mrežama su pokazali kako je lijepo na sjeveru ljeti.

Princ Carl Philip i princeza Sofia objavili su na oficijelnom Instagramu porodičnu fotografiju s djecom.

– Naša porodica želi vam svima prekrasno ljeto, napisali su u opisu nove porodične fotografije na kojoj kraljevski par pozira s tri sina, princom Gabrielom, princom Julianom i princom Alexandrom, na cvjetnoj livadi.

Vila s pogledom na more

Španski kralj Felipe i kraljica Letizia svake godine sa svojim kćerkama tradicionalno odlaze u palaču Marivent u Palma de Mallorci. Na najvećem španskom otoku u Sredozemnom moru porodica uživa u klasičnim ljetnim aktivnostima, a kralj naročito voli jedrenje. Prošle godine viđen je kako upravlja brodom „Aifos“ koji pripada Španskoj mornarici.

Vinska regija

Za razliku od brojnih kraljevskih porodica koje ljetuju na teritoriji vlastite države, danska kraljica Marghareta II i ostali članovi porodice obično se upućuju u svoj dvorac u jugozapadnoj Francuskoj. Chateau de Cayx nalazi se u poznatoj vinskoj regiji, a kraljica luta lokalnim tržnicama bez prevelikog osiguranja. Krunska prineza Maria, pak, za ljetni odmor ponekad zna odabrati sunčanu Mallorcu.

Mediteranski đir

Jordanski kralj Abdullah i kraljica Rania nemaju stalnu ljetnu rezidenciju. Sa svoje četvero djece najčešće privatnom jahtom obilaze mediteranske zemlje, poput Italije i Francuske, a posebno im je draga Sardinija. Jahta je opremljena svim potrebnim sitnicama, uključujući i jacuzzi, teretanu, a može primiti 30 putnika i toliko sluga.

Porodični odmor

Grčki članovi kraljevske porodice sada su rašireni po cijelom svijetu. Ipak, rado provode odmor u Grčkoj. Princeza Marie-Chantal na Instagramu je podijelila ljetnu fotografiju. Nova fotografija prikazuje njeno petero djece s prijateljima ispred zalaska sunca.

– Ljeto 2022 – napisala je prijestolonasljednica uz fotografiju.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti