Thomas’s Battersea, škola koju pohađaju djeca kraljevske porodice: Najvažnije je pravilo „biti ljubazan“

Piše: Lejla Pujagić

 

Djeca princa Williama i Kate Middleton, princ George i princeza Charlotte, pohađaju Thomas’s Battersea školu u Londonu. No, dok će većina djece njihove dobi željno iščekivati odmor sa svojom najboljom prijateljicom, čini se da su pravila malo drugačija kada ste članovi kraljevske porodice.

Prema kraljevskoj stručnjakinji, princezi Charlotte „nije dopušteno“ da ima najbolju prijateljicu ili prijatelja i to s vrlo dobrim razlogom. Govoreći u emisiji „Loose Women“ na ITV-u, Jane Moore otkrila je neka od strogih pravila u Thomas’s Battersea školi, gdje je Charlotte trenutno na drugoj godini.

– Ondje ne potiču da imate najbolje prijatelje. Svuda su natpisi „budi ljubazan“, to je etika škole –  objasnila je Moore pravila škole.

Također je dodala da postoje pravila da ako vaše dijete priređuje zabavu, osim ako svako dijete u razredu nije pozvano, ne dajete pozivnice u razredu. Tako se nepozvano dijete neće osjećati isključenim.

No, prema riječima stručnjaka, ne očekuje se samo od kraljevske djece da se sprijatelje sa svima, već se i njihovi roditelji potiču da se uključe.

Učestvovanje roditelja

– To je škola koja stvarno očekuje učestvovanje roditelja. Roditelji su jako uključeni u školu pa su i Kate Middleton i princ William također uključeni. Stoga nije ni čudno što vojvodu i vojvotkinju od Cambridgea često fotografiraju kako ostavljaju djecu na školskim trkama – otkrila je stručnjakinja.

Princ George redovno pazi na svoju mlađu sestru u školi koju oboje pohađaju.

– Princ George je vrlo zaštitnički nastrojen i drag stariji brat – rekla je kraljevska biografkinja Penny Junor.

Londonska škola koju unuci britanskog princa Charlesa pohađaju, Thomas’s Batterse, jedna je od najelitnijih škola. Kako istu školu pohađaju i princeza Charlotte i princ George, ostvaruje se popust na školarinu.

Iz škole su uvijek isticali, naročito kada je princ George krenuo u školu, kako im je bitno da tokom obrazovanja djeca shvate da su dobrota i ljubaznost jednako važni kao i akademski uspjeh. Čak i na školskoj web stranici stoji da je njeno najvažnije pravilo „biti ljubazan“.

Direktor škole Simon O’Malley rekao je da, iako su ponosni na svoj akademski uspjeh, „veći naglasak stavljaju na skup temeljnih vrijednosti“. Osim ljubaznosti, te temeljne vrijednosti uključuju „ljubaznost, samopouzdanje, poniznost i učenje davati, a ne uzimati“.

Od učenika se očekuje da napuste Thomas’s sa snažnim osjećajem društvene odgovornosti, nastave putem da postanu „neto saradnici društva“, također i da „cvjetaju kao savjesni i brižni građani svijeta“.

Bez kraljevskih titula

Škola je otvorena za djecu svih vjera i potiče svoje učenike na tolerantnost prema drugim religijama.

– Naši ciljevi i vrijednosti aktivno podupiru podržavanje demokratije, vladavine prava, slobode pojedinca, međusobnog poštivanja i tolerancije različitih vjera i uvjerenja. To su britanske vrijednosti koje njegujemo i koje osposobljavaju učenike za život u modernoj Britaniji, naglašava škola na svojoj web stranici.

Iako su princ George i princeza Charlotte dvoje najpoznatije djece u svijetu, u školi ih ne nazivaju kraljevskim titulama.

Braća i sestre su svojim školskim prijateljima poznati jednostavno kao George Cambridge i Charlotte Cambridge, u znak naklona titulama svojih roditelja. To je bio slučaj i s prinčevima Williamom i Harryjem, koji su u školi uzeli titulu princa Charlesa Wales kao svoje prezime.

– Mislim da svaki roditelj odahne kada škola ponovo počne. Pet mjeseci bilo je divno, ali bilo je dugih pet mjeseci – izjavio je princ William pred početak školske godine.

Školski život princa Louisa razlikovat će se od Georgea i Charlotte, imat će vrlo različito djetinjstvo od svog starijeg brata i sestre u smislu obrazovanja.

Rano djetinjstvo i obrazovanje princa Louisa bilo je vrlo različito od onoga princa Georgea i princeze Charlotte. Najmlađe dijete princa Williama i Kate rođeno je u aprilu 2018. i bilo je u središtu javnosti tokom proslave kraljicinog platinastog jubileja. Louis, koji je u aprilu napunio četiri godine, imao je nešto drugačiji odgoj od svoje starije braće i sestara.

Planirana selidba

Prošle godine krenuo je Charlotteinim stopama u vrtić Willcocks Nursery School u Kensingtonu u zapadnom Londonu.

Ali pošto William i Kate planiraju selidbu u Windsor, znači da Louis neće pohađati Thomas’s Batterse školu kao George i Charlotte.

Još u februaru objavljeno je da je Williama i Kate posebno impresionirala nezavisna pripremna škola Lambrook, u blizini Ascota. Stoga ne bi bilo iznenađenje da je ovdje upisano sve troje djece. Kraljevska porodica trenutno žive u apartmanu 1A u Kensingtonskoj palači. I dalje će ga koristiti kao bazu u Londonu, dok će Windsor biti njihov stalni dom.

Također će nastaviti koristiti svoju seosku kuću u Norfolku, Anmer Hall, redovno za vikende, školske praznike i Božić kao što to inače čine.

I George i Charlotte počeli su svoj rani život na različitim mjestima, uključujući Wales, Norfolk i London. Međutim, princ Louis je jedini od njegove braće i sestara koji je većinu svog života živio u Londonu.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti