Tajlandska princeza Sirivannavari Nariratana Rajakanya, najtalentiranija je kraljevska osoba na svijetu

Piše: E.M.

Princeza Sirivannavari Nariratana Rajakanya od Tajlanda bez sumnje je skriveni dragulj. Ona je jedina kćerka kralja Vajiralongkorna u nasljednoj liniji koja nosi kraljevsku titulu. Nakon što ju je uzdigao njen djed, kralj Bhumibol Adulyadej, narasla je iznad očekivanja svoje zemlje i postala ikona.

Rođena je 8. januara 1987. kao dijete tadašnjeg prijestolonasljednika i njegove ljubavnice Yuvadhide Polpraserth. Zajedno su dobili petero djece, a tek 1994. postala je njegova zakonita žena. Međutim, dvije godine kasnije njihov brak se raspada, a ona biva optužena za izdaju zbog čega joj oduzima diplomatski pasoš, a sinovima i kćerki titule. Nakon toga, ona bježi u Veliku Britaniju s djecom, međutim, Vajiralongkorn naređuje otmicu njihove kćerke i njen povratak na Tajland.

Od tada, Sirivannavari je živjela s bakom Sirikit i ocem, koji su imali izrazit i pomalo neobičan modni ukus, što je na neki način i kod Sirivannavari probudilo interes za modu. Odrastala je na Tajlandu, u Engleskoj, Danskoj i Francuskoj, a sve zbog očeve političke karijere.

INTERES ZA MODU

Diplomirala je umjetnost na Univerzitetu „Chulalongkorn“ i dizajn u prestižnoj francuskoj školi „Ecole de la chambre syndicale de la couture parisienne“.

Slavni dizajner Pierre Balmain pozvao ju je da predstavi svoju debitantsku kolekciju 2007. godine na Pariskoj sedmici mode. Njena debitantska kolekcija nazvana je „Prisutnost prošlosti“, a oslanjala se na uspomene na njenu baku i na modernu interpretaciju tradicionalne tajlandske nošnje. Nakon toga, posvetila se vlastitom brendu „Sirivannvari“, koji kombinira elemente zapadnog stila s orijentalnim motivima, a njene kreacije mogu se naći u elitnim oblastima Bangkoka. Od tada su njeni kraljevski dizajni međunarodno priznati. Čak je dizajnirala i haljinu koju je nosila tajlandska sudionica na izboru za Miss Universe Thailand 2018.

SVESTRANA PRINCEZA

Osim interesa za modu, ona se bavi i badmintonom, jahanjem, pisanjem poezije. Počela je jahati već u dobi od devet godina, a njene vještine pokrivaju čak tri discipline: dresuru, trčanje i preskakanje. Trenirala je u Francuskoj i predstavljala je svoju zemlju na mnogim takmičenjima, natječući se kao članica tajlandskog konjičkog tima na Igrama Jugoistočne Azije 2013. Ona svako popodne jaše, a navečer radi za svoju modnu liniju.

– Treniram šest dana u sedmici. Imala sam brojne ozljede. Slomila sam čak i nogu, imam šaraf u lijevom stopalu, ali nikada nisam odustala. Uložila sam sve svoje napore u postizanje svojih ciljeva – izjavila je svojevremeno.

Princeza, također, igra i profesionalni badminton, a pomogla je svom timu da osvoji zlato na Igrama Jugoistočne Azije 2005. na Filipinima. Turnir u badmintonu 2016. nazvan je po njoj.

Prije nekoliko godina počela je pisati i poeziju. Pjesma koja je inspirirala jednu od njenih modnih kolekcija priča je o oficiru Henriju i seoskoj djevojci Heleni koje je spojio vojnikov konj. U pjesmi, konj ponovno spaja ljubavnike, noseći ranjenog vojnika natrag u njeno naručje, čime dokazuje kolika je njena ljubav prema konjima.

DRUGA STRANA MEDALJE

Ipak, iako joj se jedni dive, drugi je kritiziraju. Godine 2018., našla se u centru skandala kada je kreirala haljinu za tajlandsku predstavnicu na takmičenju za Miss Univerzuma, koja je zauzela 10. mjesto. Youtuberka Vanchalea Jamneanpol nazvala je ružnom haljinu koja je načinjena od tajlandske svile, a ukrašena šarom riblje krljušti, paunovim perjem i apstraktnim ornamentima. S obzirom na to da su zakoni Tajlanda oštri kada je riječ o vrijeđanju kraljevske porodice, blogerki je prijetilo od tri do 15 godina zatvorske kazne, nakon čega se izvinila i nije se više oglašavala.

Prije dvije godine, princeza je trebala predstaviti svoju kolekciju jesen/zima, ali je naišla na neugodno iznenađenje. Naime, građani Bangkoka ogranizirali su protestnu povorku koju su nazvali „Narodna pista“ s ciljem izražavanja nezadovoljstva količinom novca koji je potrošen iz državnog budžeta na njen brend. Ovo je postalo čak i predmet rasprave u Parlamentu, međutim, s beuzuspješnim ishodom. Iako se nekima nije dojmila kolekcija, odjeća je preplavila tržište širom zemlje.

PRKOSI SVIM PRAVILIMA

Godine 2016., princeza je primijećena u društvu misterioznog mladića na teniskom turnirnu „Roland Gaross“, s kojim se pojavila i dvije godine kasnije. Na trkama, kao i na reviji brenda „Louis Vuitton“, također je bila u istom društvu. Riječ je o Guillaumeu Ravi, francuskom preduzetniku, suvlasniku brendova odjeće „Boll & Rava“ i „ACE Denim“. Pravilo kaže da, ako se uda za običnog čovjeka, može izgubiti status. Međutim, princeza nastavlja da prkosi svim pravilima. Ipak, ističe kako joj je njena domovina na prvom mjestu.

– Mi smo nerazdvojni – izjavila je svojevremeno.

Lice s naslovnice

Sa svim postignućima iza sebe, nije ni čudno da je tajlandska princeza predstavljena i na naslovnicama magazina „Vogue“, „Elle“ i „Tatler“ Tajlanda, kao i u publikacijama diljem svijeta zbog svog stila i šarma.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti