12 tajni kraljice Elizabete: Kršila je zakon, išla u vojsku i bavila se ovim “muškim” poslom

Piše: Azra

Kao britanski monarh koji je najduže vladao, kraljica Elizabetha II je svjetski simbol plemenitosti i milosti. Uprkos tome što je decenijama živela pred kamerama, Njeno Visočanstvo je veoma držala do svoje privatnosti i vjerovala je u održavanje misterije monarhije, te je svoje lične preferencije i privatni život uglavnom držala u tajnosti.

Možda je zato ovih 12 malo poznatih činjenica o odanoj supruzi, baki punoj ljubavi i nezavisnoj ženi baš toliko šarmantno.

Udala se za svog rođaka

Kraljica i princ Philip imaju iste pra-pra-prabake i djede: kraljicu Viktoriju i princa Alberta, koji su i sami bili prvi rođaci. To ih čini rođacima trećeg koljena.

Imala je samo 13 godina kada se zaljubila u princa Philipa

Princeza Elizabetha je bila tek tinejdžerica kada je upoznala hrabrog 18-godišnjeg Philipa Mauntbatena, koji je tada bio kadet britanske mornarice. Njih dvoje su počeli da se dopisuju kada je ona imala 13 godina i nastavili su sa time nekoliko godina dok je bio na moru. Kada je Elizabeth imala 17 godina, znala je da je on čovjek za koga želi da se uda.

Tajno vjereni tri godine

Godine 1946. primetilo se kako Philipa pomaže princezi da obuče kaput na vjenčanju njenog rođaka i primjetila se povezanost između njih. Par je u to vrijeme bio tajno vjeren, ali je Palata čekala tri godine, dok Elizabeth nije napunila 21 godinu, da bi zvanično objavila.

Njen brak sa princom Philipom postavio je rekord

Kraljevska ljubavna priča Elizabethe i Philipa izdržala je test vremena. U braku su bili čak 73 godine! Godine 2007. Njeno Visočanstvo je postalo prvi britanski monarh koji je godišnjicu vjenčanja proslavila sa dijamantima kada su dostigli prekretnicu od 60 godina braka.

Philip joj je dao nadimak po povrću

Kraljicu je njen muž od milja nazivao “kupus”. Niko sa sigurnošću ne zna zašto, ali The Sunday Times je 2006. godine pretpostavio da je možda nastao od francuske fraze “mon petit chou”, što se prevodi i “moj mali kupus” i “moj mali lisnati kolačić”.

Bila je veliki fan serije “Downton Abbey”

Kraljica nikada nije propustila nijednu epizodu omiljene britanske drame i kaže se da je uživala u ukazivanju na rijetke historijske greške serije svima koji su je gledali sa njom.

Svakog dana je pila ovo piće prije ručka

Kaže se da je Njeno Visočanstvo uživalo u dnevnom koktelu od džina i Dubonnet-a pre podnevnog obroka.

Tokom Drugog svetskog rata radila je kao mehaničar

Kralj George VI nije želio da se njegova kćerka prijavi, ali je na kraju popustio. Princeza Elizabehta se pridružila ženskoj pomoćnoj teritorijalnoj službi 1945. godine, čime je postala jedina ženska članica kraljevske porodice koja je ušla u vojsku. Tokom rata radila je kao mehaničar i vozač kamiona

U jednom trenutku je odlučila da ne usvaja više korgija

Kraljica je tokom svog života posjedovala više od 30 velških korgija Pembruka, od kojih su svi bili potomci njenog prvog korgija, Suzan. Poslednja, Vilov, umrla je 2018. Iako je imala nekoliko korgija (mešanica jazavčara i korgija) u kraljevskom domu, kraljica je navodno rekla svom osoblju da neće dovesti još jednog korgija u Bakingemsku palatu zbog njenog zdravstvenog stanja i starosti.

Skaypovala je sa svojim praunucima

Po svemu sudeći, kraljica je bila odana prabaka koja je izuzetno bliska svom rastućem potomstvu praunučadi. “Gan-Gan” (kako je zvao princ George) koristila je skayp da ostane u kontaktu sa djecom kada je odsutna i uveijk im je donosila male suvenire sa svojih putovanja.

Ona je jedina osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu kojoj je bilo dozvoljeno da vozi bez dozvole

Njeno Veličanstvo nikada nije polagalo vozački ispit i njeni automobili nemaju registarske tablice, ali kraljica je oduvijek voljela da sjedne za volan. Nije imala dozvolu iz jednog jednostavnog razloga: nije joj bila potrebna—sve dozvole se izdaju na njeno ime u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ona je prisustvovala svojoj prvoj modnoj reviji 2018.

Uprkos svojoj životnoj ljubavi prema modi, kraljica se tek prvi put pojavila u prvom redu 2018. tokom Sedmice mode u Londonu na reviji nadolazećeg dizajnera Richarda Kvina. Ona je sjedela pored modnog maga i glavne urednice Voguea Anne Wintour. Stolicu Njenog Veličanstva bilo je lako uočiti — bila je jedina sa posebnim somotnim jastukom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti