Jedina snaha kojoj je kraljica Elizabeta vjerovala

Piše: Azra

Ožalošćena Sophie Wessex, supruga najmlađeg sina kraljice Elizabete II, teško se nosi s odlaskom najdugovječnijeg monarha u britanskoj povijesti. Zamišljena, s jedva suspregnutim suzama, pridružila se članovima kraljevske porodice u Balmoralu, na oproštaju s 96-godišnjom bakom „nacije“ čiji je odlazak obilježio cijelu epohu.

Njene suze nisu samo prigodne, njih su dvije bile bliske otkako ju je princ Edward 1998. predstavio majci i potkraj iste godine zaprosio na odmoru na Bahamima. Buckinghamskom palačom tada je kružila priča kako je odmjerena, tiha marketinška stručnjakinja i vlasnica PR firme, dobila rekordno brz ‘blagoslov‘ za ulazak u kraljevsku porodicu. Kraljica je tokom upoznavanja „snimila“ i zaključila kako je prava šteta što Charles i Andrew nisu pronašli partnerice nalik na Sophie.

Njen najstariji sin nadao se danu kad će njegova majka oprostiti Camilli sve grijehe, a vojvoda od Yorka bio je već dvije godine razveden od Sarah Ferguson. Razlog zbog kojeg ju je Elizabeta zavoljela njen je osjećaj za mjeru.

Najvažniju lekciju o tome šta kraljicina snaha ne smije učiniti Sophie je naučila 2001., dvije godine poslije udaje za Edwarda u kapeli St George‘s u Windsoru. Pozirala je pokraj Rovera 75 na Salonu automobila u Frankfurtu, nakon što si je osigurala ugovor od 250.000 funti za ‘diskretnu promidžbu‘, piše Daily Mail. Od tada do danas, grofica od Wessexa nije napravila niti jedan kiks: pobrinula se da isto vrijedi i za djecu koju je dobila u braku s Edwardom, Jamesom i Louise Windsor. Svjesna da mora poraditi na sebi jer je djevojka iz grada, a od kraljicine snahe očekuje se odlično jahanje, poznavanje čemu služi ribolovni štap (tokom posjeta kraljici u Balmoralu moralo se ići pecati pastrve), pucanje iz lovačke puške i upravljanje kočijom. Gradivo je savladala tako dobro da joj je i na komplimentima škrt princ Philip, odao priznanje.

Uz sve to ostala je vjerna sebi: oduvijek govori šta misli ali pritom ostane pristojna. Vjerovatno se ta njena osobina kraljici najviše sviđala. Nakon Meghanine udaje za princa Harryja i skandaloznog okretanja leđa svemu što njegova porodica predstavlja u Velikoj Britaniji, od Sophie Wessex očekivalo se da će postati zamjena odbjegle vojvotkinje. Prihvatila je zadatak, postala ‘bolja verzija Meghan‘ i još više produbila odnos s kraljicom. Primjerice, imale su slične TV interese: često su provodile subotnje ili nedjeljne večeri u Windsoru, gledajući crno-bijele ratne filmove i povijesne dokumentarce. Upravo je Sophie putovala s kraljicom kada je trebalo ići na crkvene mise u Sandringhamu ili Balmoralu jer je “njezina prisutnost kraljici bila umirujuća, što joj je bilo potrebno prije dolaska u crkve”, kažu insajderi.

Uz to, grofica je pokroviteljica više od 70 organizacija: usmjerila se na osnaživanje žena, te na prava žena i djevojčica širom svijeta. Istim se bavi i Meghan, no Sophie za razliku od nje po tom pitanju ne želi, kako kaže, ‘medijsku buku‘. Samozatajnu šogoricu jako cijeni i kralj Charles III. Nema sumnje da je tokom njegove vladavine očekuje još više zadataka. Mogla bi postati primjer ‘djelatnika‘ Tvrtke kakve kralj želi u svojoj porodici.

 

Pročitajte još