Koliko će koštati sprovod kraljice Elizabete II i ko će to platiti?

Piše: Azra

U ponedjeljak će oko četiri milijarde ljudi gledati ispraćaj kraljice Elizabete II na svojim malim ekranima. Državni sprovod kraljice Elizabete II planiran je godinama i neće se štediti truda da se 96-godišnjakinji za ispraćaj osigura spektakl kakav nije viđen do sada.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli The Royal Family (@theroyalfamily)

Jednosatna ceremonija održat će se u Westminsterskoj crkvi u ponedjeljak, koji je proglašen državnim praznikom, a prisustvovat će stotine stranih dostojanstvenika i svjetskih predstavnika. Kraljičini posmrtni ostaci potom će biti odneseni u Windsor na službu u kapelu Svetog Jurja, nakon čega će te večeri uslijediti privatni pokop.

To će vjerojatno biti najskuplji britanski državni događaj kojem smo svjedočili u moderno doba.

Očekuje se da će troškovi državnog sprovoda premašiti 8 miliona funti, iako službeni broj nije potvrđen. Procjene troškova su varirale – indijski portal The Economic Times procijenio je trošak na 6 milijardi funti, ali Full Fact kaže da je to nerealna brojka.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli The Royal Family (@theroyalfamily)

Veliki kraljevski događaji poput ovog do sada su koštali oko osam miliona funti, a najveći dio novca odlazio je na osiguranje. Međutim, to je samo pretpostavka na osnovu ranijih velikih kraljevskih događaja poput ženidbe princa Williama i princeze Kate 2011.

Predviđa se da će kraljičin sprovod premašiti sve kraljevske događaje do sada te bi trošak mogao biti puno veći od osam miliona. Detalje oko troškova će objaviti britanski parlament naknadno, a sve će se platiti iz državnog budžeta, odnosno iz džepa poreznih obveznika.

Inače, posljednji državni sprovod u Velikoj Britaniji imao je Winston Churchill 1965.

Izvor: index.hr

(S.B.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti