Otkrivena posljednja želja kraljice Elizabete II

Piše: Azra

Nakon historijskog državnog sprovoda, kojeg su putem malih ekrana pratili milioni širom svijeta, kraljica Elizabeta II pokopana je na sasvim jednostavnoj ceremoniji, baš kao što je i željela. Za mladu ženu, koja nikada nije ni trebala biti kraljica, smrt je donijela njen tihi povratak kući.

Uprkos svim ukrasima, dijamantnim krunama, žezlima i slično, koji su krasili njen lijes tokom državnog sprovoda, uz stotine i stotine pripadnika britanskih oružanih snaga koji precizno marširaju ulicama London, na stotine okupljenih svjetskih vođa, kraljica Elizabeta pokopana je na privatnoj ceremoniji 19. septembra, dok su uz njen lijes stajali njeni najmiliji.

Njena posljednja želja bila je da je se pokopa u memorijalnoj kapeli kralja Georgea VI, u dvorcu Windsor, odmah pored roditelja, kralja Georgea VI i kraljice majke, sestre, princeze Margaret i voljenog supruga, princa Philipa.

– Nije željela vidjeti svoj kip niti imati zasebnu grobnicu unutar kapele St. Georgea. Kao što mi je njena rodica Margaret Rhodes jednom rekla – Željela je učiniti svog oca ponosnim, otkrio je historičar Robert Hardman.

Još od svoje krunidbe, 1953. godine, kraljica Elizabeta nedvojbeno je provela cijeli život pripremajući se da jednoga dana njena porodica i njen narod nastave bez nje. Dobro je poznato da su detalji njenog sprovoda bili utanačeni desetljećima unaprijed, kao i da je lijes, u kojem je pokopana, napravljen 30 godina ranije.

A ono čemu se nadala i o čemu je posljednjih mjeseci zasigurno maštala je da se njena porodica, odnosno pojedini članovi iste, ponovno ujedine i da nastale pukotine u odnosima zacijele.

– Znala je da su sukobi dio života i nije nikome zbog toga zamjerala. Najviše od svega željela je vidjeti svoju porodicu sretnom, otkrio je dobro upućeni izvor.

Izvor: tportal.hr
(S.P.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti