Margarethe II od Danske: Najcool kraljica na svijetu

Piše: E.M.

 

Danska kraljica Margrethe II, vladarica poznata po svojoj umjetničkoj crti i evropski monarh s najdužim stažem, jedina je vladajuća kraljica nakon smrti kraljice Elizabethe II. Iako je još u januaru trebala obilježiti 50. godišnjicu svog dolaska na dansko prijestolje, svečanosti su znatno smanjene zbog pandemije. Očekivalo se da će se potpuna slavlja održati širom zemlje ovog vikenda, ali su ponovno ublažena nakon smrti kraljice Elizabethe. Otkazana je povorka kočijama ulicama Kopenhagena, kao i izlazak na balkon. Iz palače su rekli da je odluka donesena “na kraljicin vlastiti zahtjev“. U pismu saučešća kralju Charlesu III, Margrethe je kraljicu Elizabethu nazvala “uzvišenom figurom među evropskim monarsima i velikim nadahnućem za sve“.

Na prijesto došla s 31 godinom

Dolazak Margrethe Alexandrine Thorhildur Ingrid Oldenburg, 16. aprila 1940., u palaču Amalienborg u Kopenhagenu, sedam dana nakon što su zemlju napale njemačke snage, Danci su protumačili kao tračak nade. Po rođenju, međutim, nije odmah bila nasljednica prijestolja. Tu je poziciju držao mlađi brat njenog oca, budući da su prema danskom zakonu samo muškarci mogli naslijediti krunu, ali 1953. godine Ustav je izmijenjen, dopuštajući ženama da se popnu na tron u nedostatku muških nasljednika.


Kad je budućnost 13-godišnje princeze, najstarije od tri kćerke kralja Frederika IX, postala jasna, njena kraljevska obuka ozbiljno je počela. U početku školovana u palači, stekla je školske kvalifikacije 1959. prije nego što je otišla studirati političke nauke na brojnim evropskim univerzitetima. Provela je 12 mjeseci na Univerzitetu u Kopenhagenu, nakon čega je uslijedio jednogodišnji studij arheologije na Cambridgeu. Zatim se upisala na prestižni danski univerzitet „Aarhus“ i pohađala „Sorbonnu“, zaokruživši svoje obrazovanje na „London School of Economics“ 1965. godine.

Margrethe je okrunjena za kraljicu u dobi od 31 godine, 14. januara 1972. godine, nakon smrti oca. U vrijeme njenog pristupa samo je 45% Danaca bilo za kraljevsku porodicu, protiveći se mjestu koje je zauzimala u modernoj demokratiji. Danas uživa podršku više od 80% stanovništva. Hvale je, jer je ostala bez skandala i apolitična.

 

Ljubav na večeri

Za vrijeme studija u Londonu, na jednoj večeri, upoznala je svog budućeg supruga, francuskog diplomatu Henrika Marie Jean André de Laborde de Monpezata. Par se vjenčao 10. juna 1967.

– Nikada nisam mogla zamisliti vjenčanje, a da nisam ludo zaljubljena – rekla je svojevremeno. Par je dobio dva sina, prijestolonasljednika Frederika, koji bi je trebao naslijediti, te princa Joachima. Ipak, 2018. ostaje udovica.

Istakla se po tome jer je zaslužna i za modernizaciju institucije i poticanje vjenčanja dvojice svojih sinova s ​​neplemićima. Margrethe je više puta rekla da će ostati na prijestolju do smrti. Godine 2019., izjavila je za švedski dnevnik „Expressen“: “Namjeravam ostati na ovom mjestu dok sam živa. Moja misija je doživotna.” Rekla je da će abdikacija doći u pitanje samo ako se ozbiljno razboli.

Svestranost

Osim što je praktična kraljica, posjećuje sedmične sastanke s vladom i sama piše govore, Margrethe je i talentirana umjetnica, a istakla se u kostimografiji, scenografiji, ilustracijama, crkvenom tekstilu, decoupage radovima, vezu i slikanju. Smatraju je vrsnom likovnom umjetnicom, ilustrirala je nekoliko knjiga, a radovi su joj izlagani u muzejima u zemlji i inozemstvu. Također je radila kao kostimograf i scenograf za Kraljevski danski balet i Kraljevsko dansko pozorište. Njene ilustracije korištene su za dansko izdanje „Gospodara prstenova“, pod pseudonimom Ingahild Grathmer.

Tokom zimskih mjeseci, ona održava privatne audijencije sa sedam svojih tema svake dvije sedmice,  dajući svojim posjetiteljima priliku da razgovaraju o bilo kojoj temi koju žele pokrenuti. Margrethe je zaslužna za održavanje vjere i divljenje javnosti prema danskoj kraljevskoj porodici.

Interesantne crtice iz života

  • Margrethin nadimak je Daisy (francuska verzija imena Margrethe je Marguerite, što u prevodu znači tratinčica),
  • Godinama se bori s artritisom koljena, a nakon nekoliko operacija danas ima dva umjetna koljena,
  • Margrethe je pušač od malih nogu. Godine 2004., rekla je da nikada nije pokušala niti razmišljala o prestanku pušenja. Ipak, 2006. godine, kraljevska je porodica objavila da ona više neće pušiti u javnosti
  • Nikad nije bila na spoju prije nego što je upoznala princa Henrika,
  • Ne voli golf.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti