Ko su zgodni danski prinčevi koji ostaju bez titula?

Piše: E.M.

 

Danska kraljica Margrethe II uznemirila je članove svoje porodice objavom da od 1. januara 2023. četvero djece njenog najmlađeg sina, princa Joachima, više neće nositi titule princa ili princeze i umjesto toga će se zvati grof ili grofica od Monpezata. Promjena se odnosi na princa Nikolaja (23), princa Felixa (20), princa Henrika (13) i princezu Athenu (10), koji bi zadržali svoja mjesta u liniji nasljeđivanja.

Članovi njene porodice izrazili su užasnutost zbog ove odluke, a Margrethe je rekla da je njena odluka da im oduzme kraljevske titule “čekala dugo”.

– Posjedovanje kraljevske titule uključuje brojne obaveze i dužnosti koje će u budućnosti biti na manjem broju članova kraljevske porodice. Ovu prilagodbu, koju smatram neophodnom za budućnost Monarhije, želim poduzeti u svoje vrijeme – zaključila je kraljica.

Ovom odlukom, u središte javnosti posebno su dospjeli prinčevi Felix i Nikolai, koji su prekinuli vojnu obuku da bi se bavili manekenstvom, učestvovali su na revijama, a našli su se čak i na stranicama nekih od svjetski poznatih magazina, između ostalog i „Voguea“.

 Princ Nikolai

Princ Nikolai rođen je 1999. u Kopenhagenu. On je najstariji unuk danske kraljice Margrethe II i njenog pokojnog supruga, princa Henrika. Nakon razvoda, 2005. godine, princ Joachim i Alexandra imali su zajedničko starateljstvo nad princem Nikolajem i njegovim bratom. Njihov razvod bio je ujedno i prvi u danskoj kraljevskoj porodici od 1846. godine, koji je šokirao mnoge. Princ Joachim se nakon toga ponovo oženio i dobio dvoje djece, a s Alexandrom je ostao u dobrim odnosima zbog Nikolaja i Felixa.

Foto; The Royal Danish House

Kao i njegov otac, Nikolai je pohađao školu „Krebs“ u Kopenhagenu. Godine 2014. upisuje se u Gimnaziju  „Herlufsholm“, gdje stiče više srednjoškolsko obrazovanje. Nakon što je napustio školu u augustu 2018., Nikolai je počeo dvogodišnji vojni program u „Školi narednika Kraljevske danske vojske“ u Vardeu . Međutim, odustao je dva mjeseca kasnije, jer je smatrao da mu karijera u vojsci ne odgovara. U julu 2019. primljen je na „Copenhagen Business School“, gdje studira poslovnu administraciju i menadžment usluga.

Modeling kao posao

Nikolai je svoj debi na pisti imao u februaru 2018. na „Burberryjevoj“ reviji na London Fashion Weeku. Također je potpisao ugovor s prvom modeling agencijom Care Delevingne, „Scoop Models“. Ubrzo nakon toga je sklopio veliki posao za debitantsku reviju muške odjeće „Kim Jones“.  Pojavio se i na naslovnici „Vogue Scandinavia“ za njihovo februarsko izdanje 2022. Kaže da modeling vidi kao posao, a ne kao karijeru.

– Ne želim karijeru modela. Radije bih na to gledao kao na posao, koji mi može pomoći na putu dok se obrazujem – rekao je za jedan danski časopis.

 Princ Felix

Princ Felix rođen je 2022. godine. Prvo je pohađao školu u crkvi Garnison u Kopenhagenu, a od 2008. Kerbsovu školu. Također, i on je pohađao vojnu akademiju, međutim, prošle je godine Felix učinio isto što i njegov brat i ispisao se nakon dva mjeseca. Iako je njegov razlog bio “privatan”, njegova majka je otkrila da “to jednostavno nije za njega”. Nedavno je pozirao u kampanji za luksuznog danskog zlatara Georga Jensena, postavši posljednja kraljevska osoba koja je ušetala u svijet manekenstva.

Podrška roditelja

Nikolai je rekao da su njihovi roditelji njegovi “najveći obožavatelji” od kada su saznali za njegovu odluku da bude model, a njegova majka je postala njegova frizerka.

– Niko nije bio protiv toga… Morao bih to učiniti šta god da radim. Ako sam imao novi posao u bilo kojoj industriji ili kad sam krenuo na fakultet, morao sam to objasniti i svojoj porodici. Ne na loš način ili tako nešto – rekao je za „Vogue“.

Princ Joachim također se pobrinuo da njegova djeca “ni na šta ne budu prisiljena”.

– Nikolajev život mora se odvijati u potpunosti prema njegovom planu. Želim mu pomoći na svom putu i pokušati ga inspirirati – rekao je za danski časopis „Billed-Bladet“ na Nikolajev 18. rođendan.

Iako su odrasli u kraljevskim rezidencijama u Kopenhagenu, ljetovali u najljepšim evropskim dvorcima i uživali u privilegijama koje su im donosile titule, sada ostaju bez puno toga.

– Cijela moja porodica i ja smo, naravno, vrlo tužni. Mi smo, kao što su i moji roditelji izjavili, u šoku zbog ove odluke i mnogo sam zbunjen zašto se to mora dogoditi ovako – bio je Nikolajev komentar na bakinu odluku.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti