Meghan Markle u majici s natpisom na perzijskom jeziku pružila podršku ženama Irana

Piše: S.P.

Meghan Markle izrazila je podršku ženama Irana koje se bore protiv rigoroznih pravila odjevanja, a tom prilikom u javnosti se pojavila u majici sa natpisom na perzijskom jeziku, koji nosi snažnu poruku.

Vojvotkinja od Sussexa u utorak je prisustvovala događaju Spotifyja u Los Angelesu, gdje se pridružila ljudima širom svijeta koji su se solidarisali s Irankama.

INSTAGRAM: @mandanadayani

Zajedno sa dvije članice organizacije Archewell, Ashley Hansen i Mandanom Dayani, koje su također iz Irana, Markle je pozirala u majici sa natpisom na perzijskom jeziku.

“Žene, život, sloboda”, glasio je bijeli natpis na crnoj podlozi tkanine.

Meghan je na spomenutom događaju govorila o hrabrosti iranskih demonstrantkinja, a Dayani, koja je predsjednica globalnih komunikacija, osvrnula se na njen govor, izjavivši kako je taj dan bio ” pun ponosa” za nju i Hansen.

“Meghan je govorila o revoluciji koju vode žene i mlade djevojke u Iranu. Hrabrost i odvažnost koju pokazuju svaki dan, te njihovo zagovaranje osnovnih ljudskih prava: žena, života i slobode. Kao Iranka koja je pobjegla iz svoje domovine u potrazi za upravo tim slobodama, nisam mogla biti zahvalnija na tome kako se Meghan uvijek iznova odlučuje zagovarati za žene diljem svijeta”, istakla je.

Inače, Markleina podrška iranskim ženama bila je tek jedan od brojnih puta kada se ona zauzela za ženska pitanja. Prethodnih godina neprestano je govorila o važnosti obrazovanja djevojčica i žena diljem svijeta, te o pravima žena da glasaju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MANDANA DAYANI (@mandanadayani)

Riječi podrške vojvotkinje od Sussexa stižu dok žene diljem Irana, ali i svijeta protestuju protiv rodno uvjetovanog ugnjetavanja nakon smrti Mahse Amini.

Ova 22-godišnjakinja je preminula u pritvoru nakon što ju je uhapsila policija za moral zbog “nepropisnog odijevanja”.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti