Tradiciju je krojila prema svojim mjerama: Pravila koja je kraljica Elizabeta II zanemarila

Piše: Azra

Foto: Instagram @theroyalfamily

 

Iako je englesko kraljevstvo povezano s konzervativnim asocijacijama, kraljica Elizabetha je često gledala kroz prste i omogućavala članovima porodice razumne prilagodbe vremenu u kojem žive. Sama kraljica znala je kršiti pravila, ali ipak nije naštetila ugledu i značaju porodice za kraljevinu

Kraljevskoj porodici zbog svoje duge porodične tradicije i povijesti nametnuta su mnoga pravila. Iako se neka pravila običnim građanima čine beskorisna, svako pravilo postoji s razlogom. Ipak, ponekad se tradicija zanemari i prekine iz posebnih razloga, a nekad iz novog vremena koje zahtijeva moderne novitete.

Engleska kraljica Elizabeta II često je krojila tradiciju prema svojim mjerilima i željama, ali i potrebama. Koliko god konzervativno kraljevstvo bilo, kraljica je neka pravila zaobišla kako bi izrazila svoje osjećaje ljubavi i brige.

Kraljica obično nije posjećivala članove svoje porodice kada su bili u bolnici, ali je napravila iznimku 2003. nakon što je Sophie rodila svoje najstarije dijete, Lady Louise Windsor. Grofica od Wessexa imala je traumatičan porod, potreban joj je bio hitan carski rez mjesec dana prije termina, a postojao je i veliki strah da neće preživjeti. Kraljica se tada sažalila nad snahom i posjetila ju u bolnici u Surreyju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Sudbina još jedne snahe natjerala je kraljicu da promijeni tradiciju. Iako princeza Diana da tehnički više nije bila član kraljevske porodice nakon razvoda od princa Charlesa, kraljica je prekršila tradiciju i odobrila svečani sprovod. Takav oblik sprovoda bio je želja Charlesa i javnosti, a ipak je i riječ o majci budućeg kralja.

Jedan od najvećih prekršaja tradicije, onaj koji je najviše iznenadio javnost bio je dopuštenje razvoda braka te dopuštenje vjenčanja s razvedenom osobom. Tradicija je nalagala da se članovi britanske kraljevske porodice ne mogu vjenčati s razvedenom osobom.

Zbog toga je vjenčanje princa Charlesa s Camillom Parker-Bowles bilo isprva zabranjeno, a od 2002. to pravilo je ukinuto te je Engleska crkva to počela dopuštati, čime je omogućeno da se Charlesu i Camilli vjenčaju. Nakon toga, kraljica je dopustila da princ Harry oženi Meghan Markle, koja je također bila razvedena.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti