Prvo putovanje u inostranstvo od smrti kraljice: Princ William i Kate stigli u posjetu SAD-u

Piše: Azra

Princ William i supruga Kate započeli su prvu posjetu Americi u osam godina u srijedu u sjeni novog rasističkog skandala nakon što je njegova kuma napustila počasnu kraljevsku dužnost jer je pitala crnu Britanku, rođenu u Britaniji, odakle je ona “zapravo”.

Princ i princeza od Walesa sletjeli su u bostonsku međunarodnu zračnu luku Logan komercijalnim letom British Airwaysa u trodnevnu posjetu usredotočen na klimatske promjene.

Početak posjete, koji dolazi nakon optužbi protiv kraljevske porodice za rasizam iz usta Williamovog brata Harryja i Meghan, žene mješovite rase, bio je zasjenjen ostavkom i isprikom 83-godišnje Susan Hussey, jedne od Williamovih šest kuma.

-Rasizmu nema mjesta u našem društvu, rekao je glasnogovornik kraljevskog para novinarima u Bostonu.

-Ti su komentari bili neprihvatljivi i ispravno je da se osoba povukla odmah.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Catherine ~ Princess of Wales (@wales.royalfamily)

William nije bio uključen u odluku, ali “vjeruje da je to ispravan korak koji treba poduzeti”, dodao je glasnogovornik.

Ovo je prvo putovanje kraljevskog para u inostranstvo otkako je 40-godišnji William postao prijestolonasljednik u septembru, kada je njegov otac naslijedio kraljicu Elizabetu II i postao kralj Charles III.

Posljednji su put Sjedinjene Države posjetili 2014. godine, kada su otišli u New York i Washington, u posjetu koja je uključivala prijem u Bijeloj kući kod tadašnjeg predsjednika Baracka Obame i njegovog zamjenika Joea Bidena.

Izvor: index.hr

(S.B.)

Pročitajte još