Ovo su sve Titove žene: Volio ih je nekoliko, ali samo jedna bila je ona prava

Piše: L. K. P.

Prva žena Josipa Broza bila je prelijepa Ruskinja Pelagija Bjelousova s kojom se vjenčao u Sibiru 1921. i s njome se potom vratio u Hrvatsku, u Veliko Trojstvo kod Bjelovara gdje je radio u mlinu. Njihova prvorođena djeca, kćerka Zlatica i sin Hinko, nisu nadživjela djetinjstvo, i danas su pokopana na seoskom groblju. Kasnije su dobili sina Žarka koji je odrastao u Moskvi.

Iz priloženih ruskih biblioteka saznalo se da se Josip Broz i drugi put, 13. oktobra 1936. oženio na tlu Sovjetskoga Saveza, ovaj put s njemačkom komunistkinjom Lucijom Bauer, zvanom Lusi, kojoj je to takođe bio drugi brak. Njen prvi suprug bio je Ernst Babr, budući ministar državne kontrole vlade DDR-a. No ta je veza bila je veoma kratka vijeka, nije potrajala ni godinu dana, budući da su Lusi, 22 godine mlađu od Broza, onda s partijskim nadimkom Valter, u oktobru 1936. uhapsili pod optužbom da je špijunka u službi kapitalista i decembra 1937. je strijeljali u zloglasnom moskovskom zatvoru Lubjanka.

Po povratku u Zagreb, gdje je preuzeo vodstvo zagrebačkog komunističkog ogranka, Josip Broz se oženio s imućnom slovenskom Jevrejkom Hertom Haas, s kojom se upoznao u Parizu, i s njome 1941. dobio sina Aleksandra – Mišu (donedavnog hrvatskog ambasadora). Posebno poglavlje je da je po ustašama uhapšena Herta Haas bila zamijenjena za visokog vojnog zvaničnika NDH zarobljenog od partizana, a da je Miša sve do pada Pavelićevog režima bio pomno skrivan po zagrebačkim porodicama, kad ga je njegov otac prvi put vidio 1946. u Beogradu.

Raskid maršala Josipa Broza Tita i Herte Haas izazvala je njegova veza s ličnom sekretarkom, Srpkinjom Davorjankom Paunović, ilegalnog imena Zdenka. Nadaleko je poznat snimak iz 1944., dok joj Tito u pećini iznad Drvara diktira, a Zdenka u partizanskoj uniformi na koljenima zapisuje njegove riječi.

Davorjanka Paunović

Plućna bolest prekinula je razbuktalu idilu, kad je nedugo po Titovu ustoličenju u Beogradu Davorjanka Paunović, uprkos trudu najboljih ljekara u sanatorijumu na Golniku, u Sloveniji, podlegla. Koliko je njen nesuđeni muž patio zbog gubitka, kazuje da su je pokopali u vrtu Bijeloga dvora.

Potom je uslijedilo nekoliko avantura s poznatim ženama, najprije s najpopularnijom ruskom filmskom glumicom Tatjanom Okunjevskoms kojom se upoznao u Moskvi kad mu je bio prikazan cjelovečernjak “Noć nad Beogradom” s njome kao glavnom zvijezdom. Odmah je osvojila maršala Jugoslavije koji joj je nudio da se rastane od pisca Borisa Gorbatova, o kome je rekla da joj život s njime nije bio sretan, okrivljujući da je homoseksualac.

Nudeći joj brak i govoreći joj kako je izgubio glavu i ne može živjeti bez nje, Tito joj je mjesecima slao crne ruže. Ali Tatjana, o kojoj se po kremaljskim kuloarima govorkalo da je bila ljubavnica svemoćnog šefa sovjetske službe bezbjednosti KGB-a Lavrentija Berije, uspjela je da odoli Titovom udvaranju .

Titova kratka ljubavna afera bila je i s gruzijskom atletičarkom, svjetskom rekorderkom u bacanju diska Ninom Dumbadze, kojoj sovjetske sportske vlasti nisu dopustile seobu u Beograd, da se zatim zanese za prvakinju njujorške Metropolitan opere Zagrepčankom Zinkom Kunc Milanov. Od toga je ona za hrvatsku kulturu učinila krupnu stvar tako što je na njenu molbu bio pošteđen izlaska pred streljački stroj kasnije čuveni dirigent Lovro Matačić.

Poslije nje Tito se oženio i četvrti put sa Jovankom Budisavljević. Govorilo se da ju je s Titom zbližio čovjek od njegovog najvećeg povjerenja Ivan Krajačić – Stevo, iako se sada sve češće oglašava 91-godišnji general, policajac i diplomata, Crnogorac Jovo Kapičić koji navodi da je prethodno on malko šurovao s Jovankom kada je ona kao provjerena majorica bila imenovana za šefa posluge u Bijelom dvoru.

Poznato je kako se Tito četiri godine prije odlaska u vječna lovišta rastao od stola i postelje s Jovankom, a da su mu u međuvremenu bile prišivane naklonosti prema operskoj divi, Splićanki Gertrudi Munitić (a što je ona odlučno opovrgavala) i s maserkom Darjanom Grbić.

Tito sa Sofiom Loren

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti