Najljepše kraljevske svadbene torte

Piše: Adela Kukic

Oči javnosti uvijek su uperene u članove kraljevskih porodica i svaki njihov korak se pomno prati od samog rođenja, zato i ne čudi podatak da se recepti torti pravljenih za njihova vjenčanja čuvaju u tajnosti, a komad torte prodaje za basnoslovne iznose.

Bijela ledena dvoslojna torta koja je poslužena na vjenčanju kraljice Viktorije i princa Alberta 1840. godine bila je teška 300 kilograma. Ova torta se smatra jednom od najutjecajnijih, jer prije tog vjenčanja torte nisu smatrane važnom karakteristikom proslava.

Londonska pekara „McVite i Price“ bila je zadužena za pravljenje glavne torte za vjenčanje tadašnje princeze Elizabethe i Philipa Mountbattena. Torta je bila visoka devet metara, teška gotovo 500 kilograma, a od nje je bilo posluženo 2.000 kriški.

Za pravljenje ove voćne torte upotrebljeno je 80 narandži i 660 jaja. Kako je vjenčanje upriličeno samo dvije godine nakon završetka Drugog svjetskog rata, određeni sastojci su isporučeni iz cijelog svijeta, uključujući šećer.

 

Komadi na aukciji

 

Milioni ljudi su gledali bajkovito vjenčanje Lady Diane Spencer za Charlesa, princa od Walesa. Glavnu tortu koja je poslužena na vjenčanoj večeri napravio je David Avery, glavni pekar Kraljevske pomorske škole kuhanja. Ta torta je bila jedna od 27, koliko ih je bilo na vjenčanoj večeri. Voćnu tortu je činilo pet nivoa, a bila je teška više od 200 kilograma. Ukrasi koji su se nalazili na njoj uključivali su porodični grb, inicijale para i cvijeće. Svaki sloj je imao oblik petougla, a slojevi su bili postavljeni na vrh korintskih rimskih stupova. Ovaj oblik i razmak slojeva kolača sa stupovima desetljećima je utjecao na britanske i američke svadbene torte.

Komad torte s vjenčanja Lady Di na aukciji u Londonu 2011.

 

Na aukciji u Londonu 2011. godine našao se jedan neobičan predmet. Riječ je o komadu torte s vjenčanja Lady Di i princa Charlesa, a u originalnoj kutiji u kojoj je komad sačuvan nalazi se i kartica s porukom s vjenčanja na kojoj piše: „”S najboljim željama od kraljevskih veličanstava, princa i princeze od Walesa”. Tortu je pravio poznati londonski slastičar od voća i oraha, bez čokolade. Početna cijena je bila 500 funti, a komad je prodat za 1.375 američkih dolara.

 O njoj je cijeli svijet pričao

 Torta na vjenčanju princa Williama i Kate Middleton bila je nešto o čemu je cijeli svijet pričao. Britanska dizajnerica kolača Fiona Cairns napravila je voćnu tortu od osam spratova, koja se sastojala od 17 različitih pojedinačnih voćnih dijelova koji su prekriveni šlagom i ukrašeni s 900 posebno dekoriranih cvjetića.

Slastičarka Fiona dovela je tim koji je tortu ukrašavao dva i po dana, a bila je visoka tri metra, teška čak 220 kilograma. Osim ove, napravljena je i nepečena čokoladna torta za princa Williama, koji je veliki ljubitelj čokolade. Čokoladnu tortu je napravila poznata slastičarska kompanija „McVitie Cake Company“ prema receptu britanske kraljevske kuće. Ista kompanija je pravila vjenčanu tortu za kraljicu Elizabethu II.

 

Odstupili od  tradicije 

Izborom proljetne torte od limuna s jestivim cvjetnim dekoracijama princ Harry i Meghan Markle odstupili su od britanske kraljevske tradicije. Torta je bila sastavljena od tri dijela, a napravljena je od slojeva čija je osnova biskvit od limuna sa sirupom od zove. Jednostavne je dekoracije, napravljene od švicarske meringe i jestivog cvijeća. Za izradu torte upotrijebljeno je 200 komada limuna, 10 boca sirupa od zove, 20 kilograma putera, 200 kilograma brašna i 500 jaja.

Tortu je napravila slastičarka Clarie Ptak zajedno s timom od šest slastičara, koji su pet dana neprestano radili u kuhinji Buckinghamske palače slijedeći recept koji je posebno osmišljen za ovu priliku.

 

Napravite tortu koja je poslužena na vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle

Sastojci za biskvit:

200 grama šećera

2-3 kašike soka od limuna

3 jaja

180 grama brašna

1 prašak za pecivo

50 ml sirupa od zovinih bobica

Za kremu od limuna:

1 jaje

40 grama šećera u prahu

sok od 1 velikog limuna

15 grama putera

Za bijelu kremu:

4 bjelanjka

200 grama šećera

180 grama putera

prstohvat soli

ekstrakt vanilije

Priprema biskvita:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka, pa umutite žumanjke postepeno dodajući šećer i vaniliju. Lagano miješajući dodajte brašno prethodno pomiješano s praškom za pecivo, a zatim i sok od limuna.

U drugoj posudi mikserom izmiješajte bjelanjke u čvrsti snijeg pa ih postepeno, ručno miješajući, dodajte prethodno dobivenoj smjesi.

Tijesto naspite u kalup i pecite 20–25 minuta na 200 Celzijevih stepeni.

Priprema kreme od limuna:

Pomiješajte jaje sa šećerom u prahu, sipajte limunov sok i dodajte koru limuna. Smjesu stavite na paru i miješajte dok se ne zgusne. Dodajte puter uz lagano miješanje, a nakon toga ostavite smjesu da se ohladi.

Priprema bijele kreme:

U bjelanjke dodajte šećer i prstohvat soli. Mutite dok smjesa ne postane čvrsta. Postepeno dodajte mekani (ne rastopljeni) puter i nastavite da mutite. U jednom trenutku krema može postati tečna, ali dok se puter umuti krema će postati stabilna. Dodajte ekstrakt vanilije.

Gotova torta se prereže u 2-3 dijela i prelije sirupom od zovinih bobica, nakon čega se premaže jednom pa drugom kremom.

  Gazirane bombone kao iznenađenje

Torta kraljevskog para iz Švedske, princa Carla Philipa i Sofie Hellqvist, nalazila se na više postolja, a iz svakog od njih se prostiralo svjetlo. Torta je sadržavala gazirane bombone kao iznenađenje za goste.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti