Kako je Marilyn Monroe od napuštenog djeteta postala svjetska diva: Tragična priča puna boli i skandala

Piše: Azra

Marilyn Monroe bila je holivudska miljenica i najveća zvijezda svog vremena, no njen je život tragična priča puna boli i skandala.

Američka filmska glumica i pop-ikona Marilyn Monroe bila je najsjajnija zvijezda svoga doba, a ni danas ne prestaje intrigirati svojom neobičnom i tužnom životnom pričom.

Kao sjajna komičarka i prava ljepotica, Marilyn je postalanajveća zvijezda 50-ih i 60-ih, a mnogi su njen život smatrali bajkom. Istina o tragičnoj sudbini lijepe Marilyn izašla je na vidjelo kada je pronađena mrtva u njenom domu.

Od samog početka život Marilyn Monroe nije bio lak. Rođena je kao Norma Jean Mortenson u sirotištu u Los Angelesu.

Iako je njena majka Gladys bila neko vrijeme prisutna u životu, glumica je kao djevojčica stalno bila seljena iz jednog sirotišta u drugo, a nikada nije saznala ni tko joj je otac. Navodno je on ostavio trudnu Gladys bez osnovnih sredstava za život, pa je tako beba Marilyn morala završiti u sirotištu jer bi inače umrla od gladi.

Na kraju je agonija djevojčice završila udomiteljstvom kod Alberta i Ide Bolender iz Kalifornije. S tim je bračnim parom Marilyn živjela do svoje sedme godine, a majka ju je posjećivala kad god bi mogla. Ipak, psihičko stanje majke slavne glumice rapidno se pogoršavalo pa je na kraju završila u bolnici za duševne bolesnike. Marilyn se u jednom intervjuu prisjetila kako se njena majka znala smijati i vrištati bez razloga, a navodno su depresija i shizofrenija bile boljke cijele porodice.

Nakon što je doživjela slom živaca, Gladys je svoju kćer odvela od njenih udomitelja i prepustila je skrbi svoje najbolje prijateljice. Ni taj plan nije funkcionirao, pa je na kraju djevojka smještena u sirotište, iz kojeg su je stalno selili po udomiteljskim kućama.

Kako je očajnički tražila izlaz iz svoje mučne situacije, Marilyn je palo na pamet udati se. Tako je upitala majku jednog momka kojeg je slabo poznavala bi li on bio zainteresiran da se oženi njome. Vjenčali su se dvije sedmice  nakon što je navršila 16 godina. Na taj je način izbjegla daljnji boravak u sirotištu.

Dok joj je muž služio u Drugom svjetskom ratu, ljepotica se zaposlila u tvornici u kojoj su se bojili dijelovi aviona. Tako je jednog dana u tvornicu došao fotograf i snimio nekoliko fotografija žena koje pomažu ratnim naporima SAD-a i odmah je uočio Marilyn kao budući uspješan model. Pristupio joj je, a ostalo je historija.

Ljepotica je odmah potpisala ugovor s agencijom za modele. Prema nalogu stručnjaka iz agencije, Marilyn je skratila kosu, izravnala je i obojila u njenu zaštitnu platinasto plavu nijansu.

Postala je jedna od najuspješnijih modela agencije pojavljujući se na desecima naslovnica raznih časopisa. 1946. primijetio ju je lovac na talente Ben Lyon. Dogovorio joj je audiciju u 20th Century Foxu, gdje joj je ponuđen standardni šestomjesečni ugovor uz početnu plaću od 125 dolara sedmično.

Prvih nekoliko godina karijere modela i glumice buduća velika zvijezda dobivala je same odbijenice. Njena se sreća preokrenula kada je upoznala Johnnyja Hydea, koji joj je sredio prve važnije poslove. Poznati holivudski agent Hyde dodatno je uložio u Marilyn plativši joj stomatološku operaciju ravnanja zubi, kao i nekoliko manjih estetskih operacija na nosu i bradi.

U to vrijeme, ranih 50-ih, počele su kružiti golišave fotografije Marilyn koje je snimio Tom Kelley kada je ona tražila posao. Fotografije je kupio Hugh Hefner, a u decembru 1953. se pojavila u prvom izdanju Playboya. Monroe je odlučila javno potvrditi da je na slikama uistinu ona. Kad ju je novinar upitao što nosi u krevetu, odgovorila je – “Chanel No. 5”. I u tom trenutku legenda je bila rođena.

Sljedeći mjeseci lansirali su platinastu divu u zvjezdanu orbitu. Uloge u hit-filmovima “Muškarci više vole plavuše” i “Kako se udati za milionera” zacementirali su njezin status na A-listi glumica.

Njen sljedeći projekt “Sedam godina čežnje” postao je jedan od najhvaljenijih i najuspješnijih filmova desetljeća, a Marilyn se sve više počela odmicati od uloga glupih plavuša. Željela je učiti glumu pa je uzimala privatne sate, a razmatrala je samo ozbiljne uloge koje nisu bile smišljene kao komedije.

Ipak, 1959. snimila je svoj najveći hit, komediju “Neki to vole vruće”. Kada je snimanje završilo, redatelj Billy Wilder progovorio je o tome koliko je teško raditi s Marilyn.

U maju 1962. ostvarila je posljednji poznati javni nastup pjevajući “Happy Birthday, Mr. President” na televizijskoj rođendanskoj proslavi predsjednika Johna F. Kennedyja. Ta je izvedba ostala zabilježena u povijesti kao najseksi opjevana pjesma 20. stoljeća.

Iako je ljepotica imala vrlo uspješnu karijeru, njen je ljubavni život bio pun tuge, ljubomore i mnogih propalih romansi. Prvi suprug lijepe plavuše bio je James Dougherty, a iako se par navodno volio, razveli su se jer se Marilyn morala posvetiti Hollywoodu, a navodno je i imala i niz afera s kolegama glumcima.

Sljedeći odabranik kultne ljepotice bio je Joe DiMaggio, slavni američki sportatista. Prvo je glumica odbijala upoznati se s njime jer je mislila da će ju samo željeti iskoristiti za seks, no na kraju su njihovi prijatelji organizirali susret, pa je odmah planula i ljubav.

Vjenčali su se u gradskoj vijećnici San Francisca 14. januara 1954. Tokom medenog mjeseca posjetili su Japan, a nju su zamolili da posjeti Koreju. U četiri dana održala je deset nastupa na vrlo niskim tempereturama za sto hiljada vojnika koji su tamo služili. DiMaggio, koji je ostao u Japanu, nije bio sretan njenom odlukom jer je htio da to bude intimni put, no ispostavilo se da u glumicinom životu nema intime.

Iste godine Marilyn je snimila kultnu scenu u kojoj joj vjetar diže bijelu haljinu, a navodno je to strašno ljutilo DiMaggia. Par se zbog te scene toliko posvađao da je Marilyn odmah sljedećeg dana zatražila razvod zbog psihičkog nasilja. U braku nisu izdržali ni godinu.

Smatra se da je DiMaggio bio najvjerniji suprug prekrasne glumice. Kada je ona preminula, u njenu je kriptu dvadeset godina dolazio paket crvenih ruža tri puta sedmično.

Nažalost, glumica mu nije uzvratila vjernošću jer je za vrijeme braka s njime upoznala glumca Marlona Branda, s kojim se upustila u strastvenu vezu koja je potrajala godinama. Brando je inicijalno pozvao Marilyn na spoj samo kako bi testirao tezu da može imati svaku ženu na svijetu, no na kraju je sam pokleknuo pod čarima dive i zaljubio se.

Dvije godine kasnije, i za vrijeme trajanja afere s Brandom, Marilyn se odlučila udati po posljednji put, i to za dramatičara Arthura Millera. Iako je odgojena u kršćanskom duhu, preobratila se na judaizam prije nego što se udala za Millera. Ljepotica je uskoro otkrila i da je trudna, no nije uspjela zadržati trudnoću i sve je završilo spontanim pobačajem. Navodno ju je gubitak djeteta strašno psihički pogodio.

Brak s Millerom bio je turbulentan i većinom jako nesretan. Svađali su se, varali jedno drugo, a sve je završilo razvodom 1961.

Upravo u tom periodu počelo se šuškati kako je glumačka diva u vezi s američkim predsjednikom Johnom F. Kennedyjem, koji je bio na glasu kao notorni ženskaroš.

Monroein zadnji dom bio je u Brentwoodu u Los Angelesu. Spremačica ju je našla mrtvu 5. augusta 1962. Objavljeno je kako je uzrok smrti bilo predoziranje tabletama za spavanje. Ostala su neriješena pitanja o okolnostima i o tome koliko je vremena prošlo kad ju je spremačica našla pa su se odmah počele plesti teorije zavjere.

Ona najslavnija glasi da su je likvidirali John i Robert Kennedy, koji su joj bili ljubavnici.

8. augusta 1962. Monroe je pokopana u kripti u groblju Westwood Village Memorial Park u Los Angelesu, u Kaliforniji.

Sudbina platinaste plavuše ostaje jedna od najzanimljivijih u historiji filma. Marilyn Monroe danas se smatra prototipom holivudske filmske zvijezde.

Izvor: dnevnik.hr

(S.P.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti