Na današnji dan poginula je jedna od najvećih zvijezda Jugoslavije, a njena smrt i dalje je veliki misterij

Piše: Azra

Silvana Armenulić tragično je preminula 10. oktobra 1976. godine, a njena smrt do danas je ostala misterij obavijen velom tajne.

Pjevačica Silvana Armenulić bila je jedna od najvećih muzičkih zvijezda bivše Jugoslavije i jedna od najbližih saradnica legendarnog Tome Zdravkovića, a njena smrt do danas je ostala veliki misterij.

Silvana je preminula 10. oktobra 1976. godine, kada joj je bilo tek 36 godina, nakon teške prometne nesreće koja se dogodila na magistralnom putu Beograd – Niš kod Kolara. Osim nje živote su izgubili šef narodnog orkestra Radio Beograda Miodrag Jašarević te Silvanina sestra Mirjana Barjaktarević.

Silvana je u to doba bila u središtu skandala jer se u novogodišnjem programu pojavila u bikiniju, a njena smrt i dandanas izaziva brojne kontroverze jer neki i dalje tvrde kako se nije radilo o nesretnom slučaju, već o planiranom ubojstvu.

Navodno ju je u to vrijeme proganjao jedan službenik državne sigurnosti, kojeg je ona odbijala jer je bila udana, a on se s tim nije želio pomiriti, pa je time njena smrt poprimila i političke konotacije.

Zanimljivo je i kako je Silvana u jednom intervjuu nekoliko mjeseci prije smrti rekla: “Nemojte me zaboraviti”, kao da je predosjećala da će se nešto dogoditi.

Silvana, rođena kao Zilha Barjaktarević, u pjevačke vode uplovila je već u ranoj mladosti, ali s muzikom se ozbiljnije počela baviti kada ju je u Sarajevu čuo harmonikaš Ismet Alajbegović. Želio je da se Silvana pridruži njegovu orkestru, ali kako je bila maloljetna, za to je trebalo odobrenje njenih roditelja. Na početku se nisu slagali s idejom da tako mlada djevojka nastupa po kavanama i restoranima, ali ipak su promijenili mišljenje.

Pjevanjem je kasnije pomagala prehraniti svojih devetero braće i sestara, o kojima je njena majka morala sama voditi brigu nakon što joj se otac odao alkoholu i zapustio porodicu.

Pjevala je izvornu narodnu muziku, sevdalinke i starogradske pjesme, ali najveći uspjeh doživjela je kada je u televizijskoj seriji “Ljubav na seoski način” izvela pjesmu “Šta će mi život”, koja je preko noći postala veliki hit, a ploča na kojoj se nalazila prodana je u za to vrijeme nevjerojatnih 300 hiljada primjeraka.

Upravo joj je tu pjesmu napisao legendarni Toma Zdravković, kojeg je upoznala na klupi u parku u Leskovcu, u kojem je nastupala. On je tada bio u teškoj situaciji i Silvana mu je ponudila da nastupa na njenim koncertima, a Toma joj je u znak zahvale napisao pjesmu koja je postala jedan od njenih najvećih hitova.

Zahvaljujući njoj, Toma je izgradio blistavu karijeru, a njegova udovica Gordana jednom je prilikom za srbijanske medije otkrila i da je potajno bio zaljubljen u nju te da ga je njena smrt jako pogodila.

– Među njima je postojalo veliko prijateljstvo, ali ona je za njega bila nedostižna. Vjerujem da nikada nije imao hrabrosti ni kazati joj da je voli. Kada je poginula, bio je očajan. Sjećam se da nam je Lepa Lukić to javila. Nikada ga takvog nisam vidjela, toliko tužnog, ispričala je za srbijansku televiziju K1 nakon što je pogledala novi film o životu svojeg supruga “Toma”.

Izvor: dnevnik.hr

(S.P.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti