Gianni Versace: Dan kada je rođen kralj mode

Piše: A. Z.

Kada je objavljen službeni trailer za seriju „American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace“, koja prati posljednje dane života poznatog dizajnera, serija je odmah stekla svjetsku slavu te je s nestrpljenjem očekivana njena premijera. Uloga Giannija Versacea pripala je venecuelanskom glumcu Edgaru Ramirezu, dok je njegovu sestru Donatellu utjelovila Penelope Cruz. Ova ekranizacija je dokaz da ni nakon 20 dugih godina, koliko je prošlo od dizajnerovog ubistva, javnost nije prestao intrigirati ovaj slučaj koji je potresao cijeli svijet

 

Svjetski poznati dizajner Gianni Versace imao je samo 50 godina kada je ubijen ispred svoje kuće na South Beachu u Miamiju, na Floridi, 15. jula 1997., a, iako su od njegove smrti prošle 23 godine, motiv za njegovo ubistvo još nije rasvijetljen. Ova priča stavljena je ponovo u fokus 2018., kada je u javnost puštena serija Rayana Murpheya „The Assassination of Gianni Versace“, koja je dio njegovog serijala „American Crime Story“, a ponovo je ove godine emitirana na FOX-u.

Serija, u kojoj glavne uloge tumače Edgar Ramirez, Penelope Cruz i Ricky Martin, počinje ubistvom dizajnera, a onda retrospektivno govori njegovu životnu priču. Versace je ubijen iz pištolja ispred svoje kuće, a presudio mu je Andrew Cunanan, poludjeli obožavatelj za kojeg je kasnije pisano da je gay žigolo kojeg je na ubistvo potakla osveta kad je saznao da boluje od AIDS-a. To se, ipak, pokazalo neistinitim nakon obdukcije Cunanana, koji se samo osam dana kasnije ubio istim pištoljem kojim je ubio i Versacea. Odgovoran je za smrt još četvero ljudi, a u trenutku smrti imao je samo 27 godina.

Budući da nije ostavio nikakvo oproštajno pismo, motivi njegovih ubistava nikad nisu objašnjeni. Nakon što su se u javnosti pojavile prve najave za seriju o Versaceovom ubistvu, ubrzo je reagirao njegov posljednji ljubavnik Antonio D’Amico, koji je sa slavnim dizajnerom proveo 15 godina. On se osvrnuo na scenu u kojoj Ricky Martin u naručju drži mrtvog Giannija i istaknuo da se to u stvarnosti nije tako dogodilo.
– Ta je scena smiješna. Nisam tako reagirao. Možda je to bila rediteljska sloboda. Bilo je kao da mi se krv sledila. Vidio sam njegovo tijelo na stepenicama i sve mi se zamračilo – ispričao je on za „Observer“.

Naglasio je, također, da ne misli da postoje nekakvi dublji motivi za ubistvo njegovog partnera, a porekao je i da je svog ubicu Versace znao od ranije.

– Nikad se nisu poznavali, mnogo toga je izmišljeno. Nesreća je bila što je Gianni umro, nesreća je što ga je taj tip ubio, sve se to nesretno dogodilo – rekao je „Guardianu“.

Reditelj, ipak, nije saglasan s tako jednostavnim objašnjenjem.
– Ima tu dubljih razloga zašto je on ubijen i zašto je neko dopustio da on bude ubijen. Ne govorimo ovdje samo o konkretnom zločinu, već i o ideji, o političkim tonovima. Jedan od razloga zašto je Cunanan mogao u miru putovati zemljom i birati svoje žrtve koje su uglavnom bili homoseksualci je homofobija koja je vladala u to vrijeme – rekao je za „Variety“.

Motive njegovog ubistva mediji su povezivali i s italijanskom mafijom. Razlog tome bila je činjenica da je njegovo ubistvo hicima iz blizine u glavu i vrat podsjećalo na mafijaške egzekucije, a pokraj njega je pronađena mrtva grlica koja je služila kao potpis ubice, piše „Daily Mail“. Dva visokorangirana člana mafije tvrdila su nekoliko godina kasnije da je Cunananu bilo namješteno ubistvo, a da ga je, ustvari, ubila mafija kojoj je pomagao pri pranju novca.

– Poznavao sam Giannija 24 godine, a 15 godina smo bili u vezi. To da je imao veze s mafijom je najgluplje što sam ikada čuo. On nikad u životu nije bio u banci, nije znao ni ček ispuniti, pa kako bi onda prao novac? – rekao je tom prilikom Antonio D’Amici.

Te tvrdnje ipak nikad nisu dokazane, a policija je nakon smrti Andrewa Cunanana zatvorila slučaj. Poslije njegove smrti iza njega je ostalo izgrađeno modno carstvo, koje je preuzela i nastavila voditi njegova sestra Donatella.

Sve mu je išlo naruku
Dizajner poznatim osobama poput princeze Diane, Gianni Versace unio je vitalnost i umjetnost u industriju koja se smatra izvan dodira s uličnom kulturom. Zvali su ga „kralj mode“, a tu titulu je nosio s punim pravom. Modu kakvu poznajemo stvorio je upravo on, sin krojačice koji je prvi razumio važnost slavnih osoba u prvim redovima modnih revija. Prije smrti njegovo carstvo je procijenjeno na milijardu dolara, od čega je većinu ostavio Allegri, kćerki sestre Donatelle, koja danas upravlja porodičnim modnim biznisom.

Rođen je 02. decemba 1946. godine u mjestu Reggio di Calabria u Italiji. Jedna od omiljenih priča Giannija Versacea bila je da nikada ne bi postao to što jeste da nije odrastao u tako živopisnoj sredini. Calabrijom je u to vrijeme vladala mafija, čiji je utjecaj zadirao u svaki kutak života, a pod utjecajem općeg beznađa i siromaštva mnogo mladih žena se odavalo prostituciji. Svakoga dana Francesca Versace vodila je za ruku malog Giannia ulicama grada, a on je neprestano je zastajkivao i zurio u prostitutke, koje su iz okolnih bordela pod zaštitom mafije nudile svoje usluge. Majka ga je snažno vukla za ruku, u želji da odvrati pogled svog malog katoličkog dječaka od tih žena. Da se majka nije toliko trudila, šalio se Gianni, vjerovatno ni on kasnije ne bi bio toliko opčinjen njima. Ispada da je u izgledu „tih prelijepih, magičnih žena“ kasnije pronalazio inspiraciju za svoje izazovne modele po kojima doživio svjetsku slavu.

Giannija svi pamte kao ugodnog i pristojnog čovjeka koji je, prije svega, volio život i svoju porodicu. Obožavao je sestru Donatellu, koja mu je bila najbolja prijateljica i muza. S jednakom je ljubavlju pristupao nećakinji Allegri, kojoj je i ostavio veliki dio svog nasljedstva. Za porodicu je uvijek govorio da su jedini kojima može vjerovati:

– Posvađamo se u 18 sati i sjednemo na večeru u 20 sati – govorio je.

Nije potrebno posebno isticati koliko je Gianni zaslužan za oblikovanje glamuroznog italijanskog stila kakvog poznajemo danas. Ako je Armani bio kralj elegancije, Gianni je bio kralj dekadencije. Znao je prirediti show i dati publici mnogo više od odjeće. Nudio im je svoju verziju Hollywooda na pisti uz ergelu supermodela koje su se u grupama prešetavale pistom i slale poljupce fotografima. Versace je bio i pravi radoholičar. Koliko se znao opustiti, toliko je radio sa žarom i upornošću koja je njegovu kompaniju dovela do statusa moćnog porodičnog brenda, u to vrijeme čak najmoćnijeg u Italiji. Bio je jako vješt u skiciranju, toliko vješt da mu je, navodno, Karl Lagerfeld slao svoje skice na provjeru.

Porodica je bila složna, kompanija je dosegnula vrijednost od milijardu dolara, poslovalo se u svim razvijenim zemljama svijeta, brend je prerastao modu, postao je način življenja – Versace style. Ako bolje proučimo taj period 90-ih godina, lako je zaključiti da govorimo o dobu optimizma. Veliki dio 80-ih je obilježila epidemija AIDS-a, koja je poharala mnoge poznate umjetnike i partijanere. Depresija se osjetila u zraku. Odjednom su svi umirali od bolesti o kojoj se malo pričalo. Do 90-ih se svijest o AIDS-u proširila i počelo se ozbiljnije i staloženije pristupati problemu. Zajednica se smirila i složno djelovala u nastojanju da se otkrije lijek koji bi mogao pomoći oboljelima. Na horizontu se uzdizala nada i neki novi početak za sve sudionike društvene scene. Živjelo se punim plućima. Savršen soundtrack tih godina je bila pjesma “Freedom” Georgea Michaela. Sloboda da se bude što god se želi, da se živi kako se želi i da se pritom prokleto dobro zabavljate. Tu slobodu življenja Gianni je osjećao u Miamiju, party srcu Floride, mjestu gdje je miks kultura, boja, načina života imao nešto versacevsko u sebi.

Modna revolucija
Bio je prijatelj pripadnika modnog svijeta, supermodela, glumaca i pjevača. Eric Clapton, Naomi Campbell, Madonna, Sting, princeza Diana su tek neka od imena prijatelja koji su rado i nosili njegove kreacije. Iako njegovi počeci nisu bili lagani, Gianni je mukotrpnim radom i predanošću uspio izgraditi carstvo, koje je i danas jedno od najvećih i koje dominira svjetskim modnim tržištem.

Versace je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih napravio još jednu revoluciju, što niko od dizajnera tada nije radio, u prve redove svojih revija postavljao je slavne iz svijeta filma, muzike i politike. Tako su njegove modne revije posjećivali Michael Jackson, Madonna, Lady Di, Sting, Prince… Sposobni i domišljati Versace prvi je za revije koristio usluge najboljih i najkontroverznijih svjetskih modnih fotografa kao što je Helmut Newton. Pomalo uspavana modna konkurencija čudila se kako je Versace spojio „rock muziku i modu“, što je dotad bilo gotovo nezamislivo.

Sve do pojave Versacea, svijet muzike i svijet filma bili su odvojeni od svijeta visoke mode, pomalo zazirući jedan od drugog. Versace ih je uspio spojiti. U njegovoj kući su se mogli istovremeno sresti Mike Tyson, Woody Allen i Prince Charles. U ljeto 1996., za istim stolom i tokom iste večere sjedili su Elton John, Tupac Shakur i Madonna.

– Gianni i ja samo bili poput braće… Bili smo vrlo slični. Imali smo isti ukus. On je mene učio o umjetnosti, ja njega o muzici. Bio je na mom nivou razmišljanja. Stalno smo pokušavali popraviti našu kreativnost. Nikada ne biste otišli od njega bez da ste stimulirani o nekom aspektu mode, umjetnosti i života. Nije bilo straha s njim. Nekada je imao pravo, nekada nije. Svaki umjetnik je takav – kazao je Elton John.

U ljeto 1996., Elton nije ni slutio da će godinu kasnije u katedrali u Milanu, pred 2.000 ožalošćenih držati posljednji govor svom velikom prijatelju. Među prisutnima su bili princeza Diana i Naomi Campbel, njegov omiljeni model. Dvadeset tri godina poslije njegove smrti brand i kompanija „Versace“ žive kao najbolja modna priča svih vremena. Priča koja je krenula iz male radnje na jugu Italije, osvojila svijet u kojem svi znaju za ime Versace, pa i oni koji nikada nisu vidjeli modnu reviju.

Neslaganje ljubavnika i sestre
Sluteći da mu se nešto može desiti, Gianni je pred kraj života sastavio testament. Najveći dio bogatstva od 800 miliona dolara ostavio je tada 11-godišnjoj sestrični Allegri. Svom ljubavniku ostavio je izdržavanje od 28.000 dolara mjesečno i pravo da neograničeno boravi u svim njegovim kućama. No, sestra Donatella nije se baš dobro slagala s njegovim bivšim momkom Antoniom D’Amicom.

– Moj odnos s Antoniom je isti kao i kad je Gianni bio živ. Poštujem ga kao momka mog brata, ali ga nikada nisam voljela kao osobu – rekla je u jednom od svojih intervjua Donatella.

Detalji iz života neprežaljene modne ikone:
1. Njegova majka uvela ga je u svijet mode
Francesca, Giannijeva majka, bila je krojačica u Reggio Calabriji, u Italiji. Imala je svoj mali obrt, gdje je Gianni svakodnevno učio krojiti haljine. Nakon što ga je naučila svim trikovima zanata, Gianni se s 26 godina odselio u Milano, kako bi postao modni dizajner.
2. Sve je dijelio s bratom i sestrama
Gianni je imao starijeg brata Santa te mlađu sestru Donatellu. Imao je i još jednu stariju sestru koja je, nažalost, umrla s 12 godina zbog lošeg liječenja infekcije. Nakon što je postao poznat, oboje su mu se pridružili u upravljanju modnim carstvom. Dok je Santo bio zadužen za organizaciju, produkciju i finansijski dio, Donatella je bila Giannijev najveći kritičar i muza. Nakon njegove smrti Donatella je postala kreativna direktorica.
3. Bio je pravi porodični čovjek
Iako nije imao svoju djecu, Gianni se posebno brinuo o svojim nećakinjama i nećacima. U svojoj oporuci, ostavio je 50% modnog carstva Donatellinoj kćeri Allegri. Njen udio koji joj je ostavio Gianni, vrijedio je pola milijarde dolara još dok nije napunila 18 godina. Drugi, manji dio, pripao je njegovom dugogodišnjem partneru Antoniju D’Amicu. Giannijev nećak Daniel, naslijedio je vrlo vrijednu kolekciju umjetničkih djela.
4. Zdravstveni problemi
Prije njegove smrti, Gianniju je dijagnosticiran rak unutarnjeg uha zbog kojeg se povukao iz svijeta mode i primao intenzivne terapije. Nakon njegovog ubistva, u jednom intervjuu, Donatella je izjavila kako je Gianni službeno primio potvrdu ljekara o izliječenju od raka šest mjeseci prije svoje smrti.

Tekst prenesen iz novog broja printanog izdanja magazina “Azra”

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti