Vanvremenska djela: Klasici koji se ne zaboravljaju

Piše: Redakcija

Nekim klasicima se uvijek možemo vraćati i čitati ih iznova i svaki put ih doživimo na drugačiji način. Ali, u bilo kojem životnom dobu da ih pročitamo, to su knjige koje ostavljaju bez daha i nikad ih ne zaboravljamo.

Narednih pet klasika koje biste trebali pročitati barem jednom u životu, izabrani su prema njihovoj književnoj kvaliteti, emocijama koje bude i univerzalnim porukama koje prenose – koje važe u svakom vremenu.

Nisu slučajno nazvana vanvremenskim djelima, a na većini njih počiva i savremena književnost.

Ako ste zaljubljenici u ljubavne romane, nadamo se da će vam ovaj spisak poslužiti kao inspiracija za čitanje u ovim zimskim danima, a kako smo slijedom situacije prouzrokovane pandemijom Corona virusa ograničeni na kućnu atmosferu, posjetite biblioteku i izaberite neke od njih.

  1. Jane Eyr – Charlotte Bronte

Ovo je gotički roman koji je napisala 1847. godine slavna engleska književnica Charotte Bronte. Budući da u to vrijeme gotovo i nije bilo ženskih autora, ona ga je objavila pod pseudonimom Currer Bell.

Roman je odmah nakon objavljivanja postao poprilično uspješan, ali zanimljivo je to da je, nakon što je otkriveno da ga je zapravo napisala žena, postao još prodavaniji. Ovaj roman proslavio je Charlotte Bronte koja je još za života postala priznata književnica i svojim radom otvorila put mnogim drugim ženskim autoricama. Do danas je ostala cijenjena kao jedan od najboljih književnica s početka stoljeća.

  1. Ljubav u doba kolere – Gabriel Garcia Marquez

Roman kolumbijskog pisca i nobelovca Gabriela Garcije Marqueza, prvi put objavljen 1985.

Florentino Ariza čekao je više od pola stoljeća kako bi ponovio zakletvu svoje vječne vjernosti i besmrtne ljubavi Fermini Dazi, svojoj ljubavi iz mladenačkih dana, koja ga je već jednom odbila i udala se za drugoga. A otada – punu pedeset i jednu godinu, devet mjeseci i četiri dana Florentino Ariza nije prestao misliti na nju nijedan trenutak. 

  1. Ana Karenjina – Lav Tolstoj

Ana Karenjina je roman ruskog pisca Lava Tolstoja, koji je objavljivan u dijelovima od 1873. do 1877. godine. Ako znate nešto o Ani Karenjini, znate da je to priča o ženi koja napušta svog muža zbog drugog muškarca što rezultira njenom smrću. Ono što možda ne znate je da roman obrađuje tematiku dva braka: Anin, koji završava tužno, i Levinov, koji, unatoč uobičajenim stresnim situacijama i svađama, završava dobro. Često citirana prva rečenica knjige je: “Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način.”

  1. Prohujalo s vihorom – Margaret Mitchell

Najčitanija knjiga svih vremena, epski roman o ljubavi i ratu nezaboravna je kreacija opčinjavajućih prizora i uzbudljivih likova, tako živih da im cijeloga života pamtimo riječi i osjećamo njihove strahove i čežnje. U dva glavna lika, Scarlett O’Hara i Rhettu Butleru, američka književnica Margaret Mitchell sažela je bezvremensku priču o opstanku u najtežim uvjetima i stvorila dvoje najčuvenijih ljubavnika nakon Shakespeareovih Romea i Julije.

  1. Veliki Gatsby – F. Scot Fitzgerald

Roman američkog književnika F. Scotta Fitzgeralda objavljen 1925. Središnja ličnost romana je Jay Gatsby, tajanstveni mladi bogataš kojeg muče ljubavni problemi, a priča je ispričana iz perspektive Nicka Carrawaya, njegovog prijatelja.

Radnja romana smještena je u tzv. lude dvadesete, poslijeratno razdoblje koje je u američkom društvu obilježila prohibicija, ali i opća dekadencija te procvat organiziranog kriminala i ilegalnih poslova.

Uživajte u čitanju!

(E. Dž.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti