Greške koje svi pravimo nakon jutarnjeg buđenja

Piše: Redakcija

Nakon jutarnjeg buđenja mnogi vole odmah popiti kafu ili ipak odraditi nekoliko brzinskih vježbi, ali koliko je to ispravno?

Doktorica Miriam Stoppard otkrila je šta ne treba raditi odmah nakon buđenja a Mirror prenosi kako ne biste trebali vježbati jer je vaše tijelo dehidrirano te se vaše tkivo neće pravilno istezati. Mišići su ukočeni, a intervertebralni diskovi nisu dovoljno opušteni pa, ako niste oprezni, mogli biste se ozlijediti.

Iako sok od naranče zvuči kao odličan način razbuđivanja, konzumacija soka čini više štete nego koristi. Naime, tako preopterećujete vaš metabolizam i podižete nivo šećera u krvi. To je zato što metabolizam, koji korigira inzulin, još nije u potpunosti funkcionalan.

Također biste trebali razmisliti o ispijanju kafe odmah nakon buđenja. Utvrdilo se da šoljica kafe na prazan želudac zapravo smanjuje sposobnost metabolizma za kontrolu šećera u krvi, ali i daje osjećaj sitosti zbog kojeg ne unosimo dovoljno nutritivne hrane za doručak. Istraživači sa Univerziteta Bath vjeruju da bi ove nove informacije o kafi mogle imati dugotrajne zdravstvene implikacije.

U svom istraživanju otkrili su da kafa, konzumirana prije doručka, smanjuje kontrolu šećera u krvi za oko 50 posto. Stoga je važno uvijek nešto pojesti prije nego što konzumirate kafu. Stoppard preporučuje da to bude maleni, ali nutritivni doručak, poput zobenih pahuljica, zobene kaše, jogurta ili tosta s avokadom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti