Uprkos predrasudama zbog boje kože, uspjele su!

Piše: Redakcija

BBC je objavio fotografiju koju je nastala 1986. godine na čuvenom povratku kući sa Univerziteta Howard, na kojoj se nalazi Kamala Harris sa prijateljicama Valarie Pippen i Karen Gibbs. Te godine je generacija američke djece koja su se borila za  građanska prava postala punoljetna, a sada će svjedočiti tome da jedno od njih postaje potpredsjednik SAD-a.

Fotografija bilježi prijateljstvo, energiju i ambiciju grupe žena koje su studirale na Howardu u eri u kojoj se svako osjećao sposobnim za sve i hrabrim koracima išao ka ostvarenju svojih snova.

Crni koledži, poput ovog koji je Kamala pohađala, osnivani su kako bi bili školovani Afroamerikacni, kojima je bilo zabranjeno da pohađaju koledž nakon ropstva.

Kamala Harris je kazala koliki je utjecaj ovaj Univerzitet imao na njenu karijeru i životne ciljeve. Prošle sedmice, na godišnjicu osnivanja svog sestrinstva, na Instagram profilu se  osvrnula na dane koje je provela u Howardu, govorila je o prisustvovanju marševima protiv aperthejda i značaju koji je period pohađanja tog Univerziteta imao za nju.

 

 

Valarie Pippen, koja se nalazi na fotografiji s lijeve strane, rekla je da su znali da će njihova generacija uspjeti, nastojali su raditi dobro i ostaviti svoj trag u svijetu. Sada je zdravstvena savjetnica, a nakon završetka Howarda pohađala je medicinski fakultet na Yaleu.

Prisjetila se posvećenosti akademskoj izvrsnosti, potrebi da dokaže svoju vrijednost svijetu i kazala kako se to pretvorilo u mnoge noći učenja sa njenom dobrom prijateljicom Kamalom Harris.

 

Foto: AFP

Karen Gibbs, koja se nalazi na desnoj strani fotografije, ostaje najbolja prijateljica s izabranom potpredsjednicom i Valarie Pippen. Ona je sada advokat i govori o svom vremenu u Howardu na isti način kao i Kamala Harris u prošlosti.

– U zajednici Howard bilo je puno crnog ponosa i puno crne ljubavi – kazala je Gibbs.

Priredila: A. K.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti