Dnevnik ambasadora Makarevića: Norveški kralj bio je inspiracija

Piše: Redakcija

 

Tradicionalno svake godine za vrijeme praznika sam u jedinoj domovini Bosni i Hercegovini. Tako je bilo i ovoga puta, kada sam veći dio slobodnog vremena posvetio obilasku naših krajeva i divnih ljudi, o čemu ću detaljnije govoriti kroz ovaj svojevrsni putopis posebno pripremljen za magazin “Azra”. Ono što me je inspirisalo da svoj odmor iskoristim obilazeći domovinu jeste jedan susret s početka mandata u Norveškoj, kada sam kroz razgovor s norveškim kraljem shvatio da oni koji rade za domovinu, ukoliko je žele vidjeti jaku, onda za nju moraju raditi kontinuirano i izvan radnog vremena

Piše: Nedim Makarević, ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj

1. Dan – Srebrenica

Petnaestodnevnu turneju po domovini počeo sam u Srebrenici, gradu koji je definitivno naša najveća rana, ali i gradu u kojem ima veliki broj pozitivnih, a neispričanih priča. Jedna od njih je i izuzetno značajna privredna priča o kamenolomu crnog granita. Neizostavne su bile i posjete obali rijeke Drine i Kušlat džamije s bogatom historijom.

2. Dan – Tešanj

Izuzetno zanimljivi Tešanj, simbol privrednog i ekonomskog rasta, posjetio sam na poziv tamošnjeg načelnika s kojim sam razmijenio ideje o saradnji. U jednom lokalnom salonu pronašao sam i moju sliku Osla, koju sam uslikao jedne prilike aparatom, a vlasniku ovog lokala se izuzetno svidjela pa je završila i na zidu.

3. Dan – Doboj

Doboj kao moj rodni grad uvijek u meni budi posebne emocije. Tu sam prvo posjetio svoju dragu tetku Hanu, koja ima 95 godina. U Doboju me je dočekao i gradonačelnik, ali ipak dvije svari su se posebno izdvojile. Susret s mojim nekadašnjim trenerima te s našim poznatim muzičarem Igorom Vukojevićem. Prekrasno druženje uz sjećanje na nekadašnja vremena.

4. dan – Banja Luka

U predivnoj šeher Banjoj Luci boravio sam prvenstveno zbog firme “Elnos”, kojoj sam pomagao u provedbi njenih projekata na Islandu, zemlji u kojoj sam također ambasador. To je primjer kako naše firme prave izuzetan napredak, pojavljujući se i na tako udaljenim tržištima. Stigao sam popiti i originalnu bosansku kahvu na predivnom Vrbasu, posjetiti izložbu automobila, biti u dijelu grada koji nosi ime Šeher, ali i otići do naše divne Ferhadija džamije.

5. dan – Žepče

Peti dan sam proveo u Srednjoj Bosni, tačnije u izuzetno poduzetnom gradu Žepču, kojeg mnogo toga u privrednom i ekonomskom smislu veže za Norvešku i njeno tržište. Za to su se potrudili vrijedni privrednici iz ovog grada koji za Norvežane izrađuju interesantne peći. Naravno, i u Žepču sam imao čast razgovarati s tamošnjim načelnikom  o konkretnim i korisnim projektima.

6. dan – Stolac

Šesti dan sam iskoristio za posjetu predivnom Stocu, gdje sam jednostavno uživao u ljepoti naših stećaka. Radimlja je uvijek interesantna, ma koliko da ste je puta posjetili, tako da mi nije bilo teško svratiti na putu do Neuma na taj lokalitet, za sve nas od velikog historijskog značaja.

 7. dan – Neum

Neum. Naše more. Ovo je uvijek posebno mjesto, kojem se rado vraćam. Posjetio sam našu Državnu kapetaniju. Putem donacije Kraljevine Norveške Kapetanija u Neumu dobit će čamac koji će joj u velikoj mjeri olakšati rad. Iako je zimski period, “uhvatio” sam sunčani dan pa sam se iz jedinog bosanskohercegovačkog primorskog grada vratio punih baterija prema unutrašnjosti naše divne Bosne i Hercegovine.

 8. dan – Mostar

U povratku iz Neuma, nezaobilazna destinacija je Počitelj, koji kao da nas vrati u neka prošla vremena, jer je ovaj gradić reprezent pravog malog osmanskog mjesta. Nezaobilazan je bio i uvijek živopisni i dragi Mostar, koji je poput Neuma lijep u svako doba godine. Stari most, Musala, Fortica, Fejićeva i ostale atrakcije svaki put nanovo oduševe. I ovdje sam razgovarao s našim uspješnim ljudima, intelektualcima i građanima koji su podijelili svoja viđenja grada na Neretvi.

9. dan – Tuzla

U Tuzli imamo dva izuzetno bitna norveška projekta. Prvi je vezan uz Kardio centar u Tuzli, gdje sam se nakon razgovora s dr. Jahućem uvjerio kako se u ovom centru radi izuzetno kvalitetno. Drugi je BIT centar, koji je inicijativa Vlade Norveške i gdje sam se na sastanku s odgovornim ljudima uvjerio u njihove buduće perspektive. Neizostavne su bile i jutarnje kahve s prijateljima moga oca, ali i sa sinom doktora Jakova Bekslanda, Emirom. Majka mu je iz Janje, a on želi osnovati nevladinu organizaciju koja će promovirati pozitivne priče BiH.

10. dan – Brčko

Grad Brčko je poseban i po tome jer je 1865. godine baš tu, na Savi bio smješten Konzulat Turske, što se u našoj javnosti veoma malo zna. U Distriktu sam razgovarao s aktuelnim načelnikom o potencijalu saradnje s Norveškom i stvarima koje Brčaci mogu ponuditi Norvežanima.

11. dan – Kozarac

Kozarac pokraj Prijedora posebno je interesantan i zbog našeg vrijednog Jusufa Arifagića, koji je veliki dio života proveo u Norveškoj i vratio se u rodno mjesto. Naš Jusuf direktno putem stočarstva i kroz svoju izuzetno respektabilnu farmu dokazuje da je moguće itekako sarađavati na relaciji Bosna i Hercegovina – Norveška.

12. dan – Krajina

Turneja Krajinom nastavljena je s njenim ljepoticama, Sanom i Unom? Iz Kozarca sam se zaputio za Sanski Most i razgovarao s našim vrijednim ljudima koji potenciraju izvoz svojih proizvoda na strana tržišta, ali i o onome o čemu se slabo govori kao potencijalu ovog dijela Bosne, lovu u svrhu turističke ponude. To je nešto čemu se trebamo posebno posvetiti. Na obalama Une imao sam priliku uživati u ljepotama Bosanske Otoke i našeg slobodarskog Bužima, gdje sam posjetio turbe bh. heroja, rahmetli Izeta Nanića. Nezaboravni Cazin je čaršija  koja je za samo nekoliko godina doživjela veliku pozitivnu transformaciju. Biti u Cazinu, a ne posjetiti historijski Ostrožac je nešto što se ne može dopustiti, a tamo nalazim još jednu potvrdu koliko naš turizam nudi, a da toga gotovo nismo ni svjesni. Na daljem krajiškom proputovanju nisam “promašio” ni Kaštelski buk, gdje je Una definitivno najljepša, a u Bihaću sam posjetio izložbu u KRAK-u, projekt direktno vezan uz skandinavske zemlje koje su podržale ideju naših umjetnika. Na kraju, u Krajini, posjetio sam i Bosanski Petrovac te s načelnikom razgovarao o mogućnostima saradnje.

13. dan – Breza

U ovom radničkom gradu imao sam priliku razgovarati s najmlađim gradonačelnikom u FBiH Vedadom Jusićem i predsjednikom Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore. Među ostalim, potakli smo i izuzetno značajnu priču za pripadnike naše dijaspore, a to je osnivanje ureda za dijasporu, koji je i ovom gradu definitivno potreban. Breza je historijski zanimljiv rudarski grad s nekoliko objekata koji imaju veliki potencijal za razvoj turizma.

14. dan – Visoko

Rezultati visočkih privrednika, također, nimalo nisu zanemarivi. Zato sam i u Visokom razgovarao s novoizabranim gradonačelnikom. Kasnije smo se družili s vrijednim privrednicima ovog grada.

15. dan – Sarajevo

Sarajevo sa svojim posebnim duhom. Žuta Tabija, Baščaršija i sve ono što čini našu prijestonicu uvijek inspirativnom. Posjetu glavnom gradu ovog puta obilježio je niz susreta s dragim prijateljima, kako iz medija, biznisa, nauke, tako i drugih sfera. Kafa s našim Draženom Žerićem Žerom iz “Crvene jabuke” probudila je divna sjećanja i oživjela brojne uspomene. Žera mi je pričao o svojim planovima, novom albumu i drugim projektima u najavi.

Ako bih sve sarajevske priče prezentirao u ovim rečenicama, ne bi bilo fer prema našim ostalim gradovima pa ću se zadržati na svega ovih nekoliko opisa, a svaki susret, kahva, sastanak ili šetnja s bosanskim čovjekom vrijedna je spomena.

Do skorog viđenja, ostaj mi dobro, moja voljena domovino.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti