Biotin – vitamin koji pomaže da zadržimo mladenački izgled

Piše: Redakcija

Njegovo veličanstvo vitamin – B7 je jedan od vitamina koji čine da budemo lijepi i zdravi. Biotin ili vitamin B7 u tijelu djeluje kao koenzim potreban za metabolizam masnih kiselina, aminokiselina i glukoze.

No, biotin je i nutrijent koji nam pomaže da zadržimo mladenački i privlačan izgled jer ima važnu ulogu u održavanju zdravlja naše kose, noktiju i kože. Ustvari, biotin je zbog toga dobio i “nadimak” vitamin H, prema njemačkim riječima Haar and Haut, što znači kosa i koža. Uobičajen je sastojak proizvoda za njegu kože i kose, unatoč tome što se smatra da se dobro ne apsorbira preko kože, već da se mora uzeti oralno kako bi svi pozitivni učinci došli do izražaja.

Vitamin B7 je, s ostalih osam vitamina iz skupine B, potreban za pretvaranje hrane koju jedemo u upotrebljivu energiju koja je nužna za zdrav metabolizam. Vitamin B7 to čini na nekoliko načina: pretvara glukozu iz ugljikohidrata i izvora šećera u upotrebljivo “gorivo”, pomaže tijelu da koristi aminokiseline iz proteina za obavljanje cijelog niza tjelesnih funkcija i aktivira masne kiseline iz namirnica koje sadrže masti, kao što su ulja i životinjske masnoće. Taj je vitamin također esencijalan za pravilan rast fetusa. Moguće je i da vitamin B7 može biti od koristi u liječenju dijabetesa.

Mnogi ljudi uzimaju suplemente biotina kako bi poboljšali zdravlje i izgled kose, kože i noktiju. Iako su, što se tiče dobrobiti u tom području, potrebna dodatna istraživanja, sve upućuje na to da vitamin B7 zaista može biti učinkovit za kožu, kosu i nokte.

Vitamin B7 je koristan za zdravlje živčanog sustava zahvaljujući njegovoj važnoj ulozi u živčanim signalima i aktivnosti neuroprijenosnika. Svi vitamini B skupine zajedno utječu na očuvanje funkcije pamćenja i štite od kognitivnog propadanja uzrokovanog starenjem, kao što je to slučaj kod neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti ili demencije. Vitamin B7 i krom u kombinaciji mogu poboljšati razinu holesterola u krvi.

(E.Dž.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti