Adnan Drndić, magistar socijalnog rada, vodi neobičnu FB stranicu: Javljaju nam se i zlostavljani muževi

Piše: Adela Kukic

Karantin i izolacija, otkazi s posla, svi članovi porodice na okupu, faktori su koji utječu na povećanu stopu nasilja unutar porodice. Posebno ukoliko tome dodamo i socijalno-patološke oblike ponašanja poput alkoholizma, narkomanije ili kocke, tada dobijemo „pakao“. Veliki broj žena trpi nasilje, jer su ekonomski zavisne od muževa ili nemaju gdje otići, a nerijetko su i ucijenjene oduzimanjem djece ako napuste porodicu. Muškarce koji trpe maltretiranje je sramota to prijaviti i o toj temi treba početi javno govoriti

Tuzlak Adnan Drndić, magistar socijalnog rada, otkako je počela pandemija Corona virusa osmislio je neobičan način da pomaže ljudima. Na Facebooku je pokrenuo stranicu naziva „Socijalni radnik – 24Online“ na kojoj u slobodno vrijeme daje besplatne savjete iz oblasti socijalnog rada. Drndić, koji već devet godina radi u svojoj struci u jednom udruženju za zaštitu prava djece, kaže da je Corona kriza za njega bila dodatni motiv da stranica počne s radom, kako zbog uvedenih restrikcija usljed kojih je stanovnicima otežano kretanje i proces dolaska do informacije, tako i zbog stanja u društvu koje je nastalo kao posljedica pandemije.

U razgovoru za magazin „Azra“ pojašnjava ko i zbog čega najčešće traži online pomoć na ovaj način.

– Proces traženja pomoći, posmatrano sa stanovišta stereotipa, kao i potreba za socijalnim radnikom po automatizmu se dovodi u vezu s problemima, siromaštvom, „oduzimanjem djece“, i slično. Smatra se da pomoć od socijalnog radnika traže samo osobe ili porodice niskog socio-ekonomskog statusa, što nije tačno. Potrebu za socijalnim radnikom imaju i pojedinci koji dolaze iz ekonomsko stabilnih i situiranih porodica. Uzroci rasprostranjenosti ovog tipa stereotipnog poimanja socijalnog rada uveliko leže u nedovoljnom promovisanju socijalnog rada u društvu – kaže nam Drndić.

Pojašnjava da se na FB stranicu „Socijalni radnik – 24Online“ javljaju mnogi sa  zahtjevima ekonomske prirode, tražeći pomoć u hrani, ali i finansiranju pokretanja tužbi i sudskih procesa.

– Međutim, postoji i znatan broj ekonomsko stabilnih osoba kojima je potreban savjet gdje da se obrate kako bi ostvarili neko svoje pravo ili ih zanimaju procedure razvoda braka. Određene porodice osjećaju sramotu kada trebaju tražiti pomoć u centrima za socijalni rad, dok, s druge strane, postoje „armije“ porodica koje vješto koriste svaki vid materijalnih davanja od nadležnih službi socijalne zaštite, a pritom ne poduzimaju ništa na saniranju svoje trenutne situacije i tako se to ponavlja generacijama ukrug – napominje naš sagovornik.

S obzirom na to da radite potpuno besplatno, koliko je projekt ovakvog tipa samoodrživ?

– Njegova samoodrživost je direktno proporcionalna mom slobodnom vremenu. Iskreno se trudim biti što više dostupan i što ranije odgovarati na probleme klijenata, iako je to većinom u kasnim satima nakon što završim svoje privatne i poslovne obaveze. Stranica je već ispunila svoju misiju, jer je pružena pomoć mnoštvu ljudi, a njena daljnja svrsishodnost i društvena korist nije upitna. Projekt će trajati dok god ima potrebe, a ima mnogo. Cilj mi je pronaći donatore koji bi finansirali sferu materijalnih pomoći u ovoj fazi razvoja, dok je dugoročni cilj otvaranje fondacije kao alata za sveobuhvatnu pomoć porodicama u potrebi. Tada naše usluge ne bi bile isključivo samo savjetodavne prirode.

Prema svim statistikama, period karantina uzrokovao je povećan broj prijava nasilja u porodici. Imate li Vi takvih prijava?

– Karantin i izolacija, otkazi s posla, svi članovi porodice na okupu, faktori su koji utječu na povećanu stopu nasilja unutar porodice. Posebno ukoliko tome dodamo i socijalno-patološke oblike ponašanja poput alkoholizma, narkomanije ili kocke, tada dobijemo „pakao“ kroz koji prolaze najranjiviji članovi porodice, djeca i žene.

Imali smo prijava nasilja u porodici, kao i sumnje na seksualno zlostavljanje. Ukoliko je riječ o našem državljaninu, takve situacije smo dužni proslijediti do nadležnih ustanova, a ako je osoba iz druge države, informišemo ih kome i na koji način da prijave nasilje u porodici. Veliki broj žena trpi nasilje, jer su ekonomski zavisne od muževa ili nemaju gdje otići, a nerijetko su i ucijenjene oduzimanjem djece ako napuste porodicu. Takve žene su posebna kategorija koju bi naš sistem morao zaštititi. Poseban problem su slučajevi koji nikada nikome nisu prijavljeni, a sigurno ih je ogroman broj.

Niko ne zaslužuje da bude žrtva nasilja, bilo kojeg oblika. Savjetujem svakoj ženi da prijavi nasilje, koliko god sistem bio spor i nepovjerljiv, stat će u zaštitu žene. Postoje sigurne kuće, gdje će moći živjeti određeni period i primiti stručnu pomoć. Također, postoje organizacije koje će pružiti maksimalnu podršku svakoj ženi u potrebi. Kada shvate da imaju samo jedan život, mogu odabrati živjeti kao žrtva ili dignuti glavu i uzeti svoj život u svoje ruke. Tada će ih prelomiti strah od nasilnika i potražit će pomoć.

Također, bilo je prijava da supruga maltretira muža, ucjenama, psihološkim i ekonomskim nasiljem, ignoriranjem i izolacijom, gdje muškarci traže pomoć i pitaju da li su oni u ovim slučajevima žrtve nasilja. Plaše se prijaviti nadležnim ustanovama, jer misle da će ih smatrati „mlakonjama“. Doslovno ih je sramota. To je još jedna tematika o kojoj treba početi javno govoriti i zasigurno veliko polje za istraživanje.

Šta konkretno poduzimate kada Vam se neko obrati za pomoć i šta slučaj čini uspješno završenim?

– Velika je razlika u rješavanju ovakvih slučajeva u nadležnim ustanovama i  putem online stranice. Nismo opterećeni procedurama, ali svakom slučaju pristupamo u skladu s etičkim kodeksom, gdje je povjerljivost zagarantovana. Završen slučaj je rješenje problema klijenta. Kada nam se neko obrati za pomoć, mi ga uputimo i damo mu savjet na osnovu kojeg može ostvariti neko pravo ili pokrenuti željeni proces. Nakon što dobijemo povratnu informaciju da smo pomogli toj osobi, slučaj smatramo završenim i dajemo mogućnost da nam se ponovo javi ako bude potrebno.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti