„Prosvjetljenje stabla zerdelije“ (II): Roman svirepe ljepote

Piše: Redakcija

Prenosimo drugi dio odlomaka romana Prosvjetljenje stabla zerdelije

Snažnim i maštovitim jezikom, doraslim tradiciji perzijskog usmenog pripovijedanja, Shokoofeh Azar donosi nam roman svirepe ljepote, potvrđujući se kao jedan od najintenzivnijih i najoriginalnijih glasova savremenog Irana. Korijeni Prosvjetljenja stabla zerdelije su u samom ritualu pripovijedanja, u ljudskoj potrebi za mitom, kao jedinoj mogućnosti spasenja do isprazne brutalnosti režima. Kroz sudbinu pet nezaboravnih likova, Azar portretira period i naciju nasilno istrgnutu iz svoje historije, podijeljenu između boli i sjećanja, između svijeta živih i svijeta mrtvih.

… Upravo kad se uspela na najvišu granu hrasta i sjela kako bi, prvi put, odozgo pogledala svoj život, komplikovane živote rodbine, one bliže i one dalje, te stvari koje su se izdešavale u toj kući s pet soba i vrtu od pet hektara – tu u Razanu, u Teheranu, u Iranu – a onda, odjednom, i ono što se dešava na cijeloj Planeti i u svemiru općenito, Bita je otrčala kući i objavila da Mamu još nije prošla ni manija za svicima, a sad ima i maniju za visinom! Sprva niko od nas nije uzimao za ozbiljno tu njenu novu ludoriju, no kad se ni nakon ponoći nije pojavila, prvo ja, a zatim Tata pa Bita s fenjerom u ruci, sjeli smo pod stablo. Naložili smo vatru i na nju stavili cinčani čajnik, kako bi miris dimljenog čaja ispunio Hirkanske šume iz doba jure – posljednje takve – i naveo Mamu da siđe s drveta. Miris sušenog sjevernjačkog čaja dopro je do Maminih nosnica baš dok je prolazila kroz zviježđe Mliječnog puta, gledajući zvijezde i planete kako se, u savršenom redu, vrte oko svoje ose i kruže jedne oko drugih, a svaka ta rotacija otvara prostore u kojima su naučnici beznadežno tražili znak Božiji. Kad se digla još više i sjela na zvjezdanu prašinu pa pogledala Zemlju, malenu kao vrh igle, opet je zaključila isto što i danas poslijepodne, u dva sata i trideset i pet minuta: da uopće nije vrijedno truda i da život nije ono što je dotad mislila. Život je upravo ono što su ona i drugi tako zapanjujuće i stalno ubijali – sam trenutak. Trenutak koji, u svojoj nutrini, nosi i prošlost i budućnost. Baš kao linije na dlanu, ili na listu drveta, ili u očima Hošanga, njenog muža.

Sutradan oko pet sati ujutro, Tata, Bita i ja probudili smo se u gustoj jutarnjoj izmaglici i vidjeli zadnje lisice kako se vraćaju u svoje jazbine iz lova na razanske kokoške i pijetlove, i čuli smo lepet pupavčevih krila. Mama se opet ispela na najvišu granu najvišeg hrasta u šumi, i vratila se svom putovanju kroz planete i zvijezde, gradove i sela, ostrva i plemena, praćena cvrkutom hiljada i hiljada vrabaca, a opazila je i ježa kako se, skvrčen, zakotrljao niz šumsku padinu kad se Tata pomakao. Odjednom, svi smo bili tamo gdje nam je mjesto: mi oko vatre, Mama na drvetu, a Sohrab u jarku, zajedno sa stotinama drugih leševa. Uostalom, egzekucijski službenici bili su toliko zauzeti masovnim smaknućima da nisu stizali sahranjivati ubijene planiranom dinamikom. A ovi u jarku su još dobro prošli! Narednih dana smaknućā će biti toliko da će leševi nagomilani u stražnjem dvorištu zatvora bazdjeti, a evinski mravi, muhe, gavrani i mačke, koji takvu gozbu nisu zapamtili otkad zatvor postoji, lizali su, sisali, kljucali i žderali trupla. Maloljetnim političkim zatvorenicima pružena je lijepa prilika da, hicem u osuđenika nasmrt, zasluže Imamov oprost. Na stotine trinaestogodišnjaka i četrnaestogodišnjaka – čiji je jedini zločin bio prisustvo kakvom partijskom sastanku, čitanje zabranjene štampe i brošura ili dijeljenje proglasa na ulici – lica modrih od batina, upišanih hlača, drhtavim rukama ispaljivali su završni hitac u lica koja su ih katkad još gledala uzdrhtalim zjenicama….

(Oprema teksta je redakcijska)

Izdavač: „Buybook“ 2021. ;Urednica: Ida Hamidović; S perzijskog preveo Muamer Kodrić

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti