Zemina i Refik Suljanović: Rukotvorine od drveta kreirane s mnogo ljubavi

Piše: Ilma Jakubovic

Malom porodičnom biznisu istančanu notu senzibilnosti daje Refik kojem ni tjelesni hendikep ne smeta u ovom poslu, a veliki je zaljubljenik i u fotografiju, kojom se uspješno bavi dugo godina. Refikovo remek-djelo je dizajn Zeminine knjige „Tkaljo moja tiha“, koju je vrijedna supruga ispisala svojim perom, ogolivši dušu i ispričavši tužnu sudbinu njene tihe tkalje – silovane gluhonijeme majke

 

Zemina (45) i Refik (45) Suljanović su bračni par iz Velike Kladuše čije rukotvorine nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Izuzetnom kreativnošću uljepšavaju domove i izmamljuju osmijehe i na lica najmlađih. Malom porodičnom biznisu istančanu notu senzibilnosti daje Refik kojem ni tjelesni hendikep ne smeta u ovom poslu, a veliki je zaljubljenik i u fotografiju, kojom se uspješno bavi dugo godina. Vrsni umjetnik svoje iskustvo stekao je u štampariji „Grafis“ u Cazinu, potom izrađujući razne kalendare, brošure, logotipe te radivši i na prelomima knjiga. Osim što zajedno kreiraju jedinstvene rukotvorine, Zemina i Refik su podrška jedno drugom i u najtežim životnim iskušenjima. Tako je Refikovo remek-djelo upravo i dizajn Zeminine knjige „Tkaljo moja tiha“. Vrijedna supruga ispisala ju je svojim perom, ogolivši dušu i ispričavši tužnu sudbinu njene tihe tkalje – silovane gluhonijeme majke, čiji je Zemina plod, a koju nije imala prilike ni upoznati. Zemina je progovorila za nju, bila je glas svoje majke Feride, a jedina uspomena koja joj je ostala jeste serdžada koju joj je istkala.

Kao što je medijsku pažnju nedavno zaokupila ta tužna sudbina, pozornost zaslužuje i ona veselija, kreativna priča bračnog para Suljanović, koja je počela slučajno, u decembru 2017. godine, kada je Refik napravio drvenu slagalicu za njihovog najmlađeg sina Midjana.

DRVENA SLOVA

– Prvi naš proizvod, štampana drvena slova u obliku slagalice, napravili smo za našeg najmlađeg sina, obojili smo svako slovo pojedinačno veselim bojama i tako je krenulo. Spojili smo, kako kažu, ugodno s korisnim, porodicu s poslom. Fotografiju našeg prvog proizvoda poslala sam prijateljici iz Cazina, a ona ga je odmah poželjela imati i za svog sina Džejlana, poslije toga i njene prijateljice su htjele za svoju djecu i uz njen nagovor smo odlučili upoznati javnost s našim radom, pa smo razmišljali i o formiranju cijena proizvoda.  Prvo smo napravili Fan Page na društvenoj mreži Facebook, a kasnije i na Instagramu, formirali naziv MDM i oblikovali  prepoznatljiv logotip – ispričali su Suljanovići na početku intervjua za naš magazin.

Objasnili su i značenje naziva svog porodičnog biznisa.

– Zbog korištenja materijala mdf, medijapana, rodila se i ideja da naš porodični posao nazovemo MDM, ali M umjesto F, po inicijalima naših sinova Mirnes, Dino i Midjan. To je simboličan naziv, a ipak i profesionalan – kaže Zemina.

Pri izradi koriste isključivo ekološke boje na bazi vode, a proizvode farbaju ručno uz pomoć kista, valjka, četkice i šprica, dok željene nijanse postižu ručnim miksanjem boja. U kreiranju svojih proizvoda baziraju se na rad s drvetom, no na zahtjev kupaca koriste materijale poput pleksiglasa, stiropora, stirodura i forexa. Upitali smo ih kako izgleda cijeli proces izrade jednog predmeta te šta im je sve potrebno.

– Želimo da naši proizvodi uvijek budu u saradnji s naručiocem, konstantno ponavljamo da zajedno kreiramo, jer su unikatni, namjenski pokloni za prijatelja, kuma, šefa, brata, sestru, mamu… ipak, naručilac sam bolje poznaje šta slavljenik voli, koje boje najviše voli, o kojoj se prigodi radi, da li je vjenčanje, rođendan, kumstvo ili je pak poklon bez povoda. Dogovorimo željene boje, željenu čestitku ili posvetu koju graviramo, onda se posao prepušta grafičkom dizajnu, kompjuterskom crtanju, izrezivanju na CnC ili laserom, zavisi od debljine materijala, zatim brušenju, farbanju, dorađivanju sitnih detalja, pakovanju i dostavi. Za izradu jednog proizvoda potrebna su dva-tri dana ovisno o vrsti proizvoda – kazali su Zemina i Refik te otkrili šta se može pronaći u njihovoj radionici.

SINOVI SU PODSTREK

– Drveni personalni dekori, drvena slova, štampana i pisana imena djece, mladenaca na drvenoj podlozi, drveni brojevi različitih veličina, zatim drvene korpe, zidne satove, igračke za djecu, rahle/stalak za Kur’an, graviranje fotografija na drvetu, drvene kutije za grickalice, kutije za nakit, sehare, drvene naušnice pa sve do nekih nevjerovatnih poklona, koji se u početku rada čine nemogućim, ali svojom voljom i kreativnošću uvijek uradimo ono što se traži. Radili smo i drveni bager za jednu građevinsku firmu, šef je ostao zadivljen. Također, izrađujemo zidne satove, logotipe firmi u 3D obliku, kojima  su mnogi radnici oduševili svoje šefove za rođendane ili godišnjice firmi. Bili smo na „Kladuškom ljetu“, manifestaciji koja traje mjesec, gdje su nas upoznali i naši mještani i saznali ko se „krije“ iza MDM-a. Učestvovali smo i na „Kladuškoj zimi“, i veoma smo zadovoljni zainteresiranošću naših, ali i građana iz dijaspore, koji su se oduševili našim prelijepo uređenim štandom, našom kućicom u parku, a najviše našim proizvodima. Te godine smo uz zahtjev naše općine, odradili ogroman naziv od drveta na trgu grada „Kladuška zima 2019.“, što je bila hit atrakcija za slikanje – pojašnjava nam bračni par čiji podstrek za uspjeh su i njihovi sinovi.

Od svih projekata na kojima su radili, kao favorite izdvajaju personalizirane drvene dekore koji krase mnoge objekte i džamije. Naprimjer, za Gradsku džamiju u Kladuši uradili su rezbariju ulaznih vrata s kaligrafijom u saradnji sa stolarskom radnjom „Brijest Promet“ iz Velike Kladuše. Izdvajaju i radove u unutrašnjosti džamija, poput rezbarija mihraba i minbera, te podesivih rahli za Kur’an, koje krase mnoge džamije širom Bosne i Hercegovine, Austrije, Turske i Švedske.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti