Proglašeni najbolji na Festivalu dječije umjetnosti: Nagrade predstavi “Tobija”, bajci Tatjane Andrejević…

Piše: Redakcija

U Bosanskom kulturnom centru mjuzklom “Aladdin” JU KSC Kakanj i Udruženja Fani, završen je ovogodišnji sedmi po redu Festival dječije umjetnosti.  Festival je bio takmičarskog karaktera i iz četiri umjetničke oblasti  (književnost, teatar, muzika i likovna umjetnost) za koje se dodjeljuju nagrade stručnog žirija.

Više od 300 učesnika Festivala predstavilo se u deset pozorišnih ostvarenja iz BiH i Regije, više od 250 radova stiglo je na raspisani Konkurs za najbolju bajku, svaki dan poznati bh. umjetnici su s djecom osmišljavali nove kreacije, mlade muzičke snage su pokazali kako se svira, pjeva, komponira, glumi, slika i pleše.

Većina programa je realizirana na online platformama 7. FEDU ONLINE, dok su dvije predstave, izložba i književni karavan održani uživo u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Na završnoj ceremoniji proglašeni su dobitnici nagrada.

AIDIN MASLAČAK BAJKA  za najbolju neobjavljenu bajku – afirmirani autori ide književnici Tatjani Andrejević za bajku “Kukuriku”.

Druga nagrada ide u ruke Mahira Rešidovića za bajku “Anđeoski plamen”. Treća nagrade se dodijeljuje Devli Aliustić za bajku “Brzi”.

I mladi autori su učestvovali na Konkursu i istakli se kao vrlo vješti kreatori, stoga dodjeljujemo i njima nagradu za najbolje mlado spisateljsko pero “Aida”.

Prva nagrada Nagrada za najbolje mlado spisateljsko pero «Aida» ide

Bakiru Selimoviću iz Živinica  za bajku „Bajka o jednoj neobičnoj ljubavi“.

Druga nagrada ide Nejri Beširović, Banovići Selo, za „Bajku o princezi i svicu“

Trećenagrađena Ines Jelavić, Sarajevo, nagrađena je za bajku „Čudesni susret“.

Generalni partner 7. FEDU je BH Telecom koji je sponzor nagrade „Aida“ za najbolje mlado spisateljsko pero.

Muzičke nagrade ove godine dodjeljene su slijedećim dobitnicima:

AIDIN MASLAČAK NOTE za najbolji vokal ide u ruke talentiranom dječaku Aliju Skenderagiću, kojem će se do narednog 8. FEDU snimiti autorska pjesma.

Drugo mjesto zasluženo dijele dvije mlade vokalistice Nejla Salihović i Naida Užičanin, a njihove nagrade su jednomjesečna besplatna edukacija pri Rockschool BiH školi u Sarajevu i Odjelu za pjevanje.

Nagrada za najbolju predstavu AIDIN MASLAČAK TEATAR ide Pozorištu mladih Sarajevo koje je sjajno osmislilo i izvelo predstavu “Tobija” u režiji Marija Drmaća.

Nagrada za najbolju režiju ide “Zagrebačkom kazalištu lutaka”,HR, za predstavu “Medo Đuro u vrtiću”, koju je režirala Petra Mrduljaš.

Nagrada za najbolju glumicu dodjeljuje se Bugi Mariji Šimić, Kazalište Mala scena, Zagreb, RH, za predstavu “Sunce Djever i Neva Nevičica” u režiji Ivice Šimić.

Nagrada za najboljeg glumca pripala je Igoru Baksa, “Mali teatar Zagreb”, RH, za predstavu “Palac Sim, palac Tam” u režiji Davora Dokleja.

Nagrada za najbolju scenografiju/kostimografiju pripala je bajkovito prikazanoj predstavi “Ljepotica i zvijer”, Gradskog kazališta “Jozo Ivakić” Vinkovci, RH, u koprodukciji “Dječijeg kazališta  Branka Mihaljevića, Osijek, u režiji Petrovele Dushove.

Nagrada za adaptaciju/dramski tekst pripala je Ljubomiru Kerekešu, za predstavu “Grimmix” “Kerekeš teatra Varaždin”, u režiji Ljubomira Kerekeša.

Nagrada publike “Najjači aplauz” koju je jednoglasno donio “mali stručni žiri” edukativno-zabavnog centra “Teta pričalica” ide predstavi “Evo poze Ezopove” Umjetnička organizacija Kazališna družina “Ivana Brlić Mažuranić” Slavonski Brod, Republika Hrvatska. Autor teksta, adaptacija, dramaturgija: Kristina Kegljen. Reditelj: Mario Kovač

Kolektivna nagrada za likovne radove pripala je “Sedmoj osnovnoj školi” iz Blažuja – Ilidža. Učitelj Hajrudin Neradin.

Pojedinačne nagrade su otišle za:

  1. mjesto: Saira Bezdrob, 10 godina
  2. mjesto: Naida Bojić (10) V razred OŠ “Hamdija Kreševljaković”.
  3. mjesto: učenici III2 razreda O.Š Mehmed- beg Kapetanović Ljubušak,

Učiteljica Ajla Babić

DETALJNO OBRAZLOŽENJE SVIH NAGRADA OD STRANE STRUČNOG ŽIRIJA

  1. FEDU – NAGRADE ZA TAKMIČARSKI POZORIŠNI PROGRAM

Stručni žiri u sastavu: Indira Kučuk-Sorguč, Aldin Tucić i Negra Čičić (predsjednica), dodijelili su slijedeće nagrade:

Nagrada za najbolju glumicu dodjeljuje se Bugi Mariji Šimić, Kazalište Mala scena, Zagreb, RH, za predstavu “Sunce Djever i Neva Nevičica” u režiji Ivice Šimić, koja je svojim umijećem plijenila i maestralno prelazila iz lika u lik, a pri tome nije gubila tok pripovijedanja kroz transformacije, te je očarala igrom.

Nagrada za najboljeg glumca pripala je Igoru Baksa, “Mali teatar Zagreb”, RH, za predstavu “Palac Sim, palac Tam” u režiji Davora Dokleja. Koristeći samo svoje tijelo, kao sredstvo izražaja i igre, savršeno skladno kombinirao pjesmu, tekst, pantomimu i ritam, te kroz predivnu priču donio pouku i zaokružio sve segmente predstave.

Nagrada za najbolju scenografiju/kostimografiju pripala je bajkovito prikazanoj predstavi “Ljepotica i zvijer”, Gradskog kazališta “Jozo Ivakić” Vinkovci, RH, u koprodukciji “Dječijeg kazališta  Branka Mihaljevića, Osijek, u režiji Petrovele Dushove. Naime, kostimografija i scenografija su u potpunosti oplemenili i bajkovito dočarali svaki lik u predstavi, kostimi/lutke koje slikovito objasnjavaju karaktere i daju slobodu mašti, a scenografija fluidno igra kroz cijelu predstavu i u potpunosti nas uvlači u radnje i mjesta dešavanja kroz svaku scenu.

Nagrada za adaptaciju/dramski tekst pripala je Ljubomiru Kerekešu, za predstavu “Grimmix” “Kerekeš teatra Varaždin”, u režiji Ljubomira Kerekeša. Jako lijepo osmišljeni prelazi i sinergija više bajki i likova braće Grim, koje na jedan inovativan i humorističan način donose glumci koji su kroz više likova, muziku, koreografiju i igru, zaokružili sve priče u jednu poruku.

Nagrada za najbolju režiju ide “Zagrebačkom kazalištu lutaka”,HR, za predstavu “Medo Đuro u vrtiću”, koju je režirala Petra Mrduljaš, koja je pokazala umijeće konziztentnosti vođenja radnje za najmlađu publiku, gdje je sve skladno uklopljeno, od mizanscena, scenografije, lutki, muzike, igre, a ono što je najbitnije jeste tema, koja je režijski fantastično obrađena, lagano prikazana kroz interakciju sa najmlađom publikom, sa predivnom i važnom poukom.

Nagrada “Aidin maslačak TEATAR” – Grand Prix, za najbolju predstavu 7.FEDU-a, pripala je predstavi “Tobija”, koju izvodi Pozorište mladih Sarajevo, u režiji Marija Drmaća, koja je scenski kompletna, savrseno usklađena u svakom segmentu realizacije, ukomponirana kroz scenografiju, lutke, muziku, koreografiju, likove, gdje glumci kroz svaki dio ove poučne teme djecu uvode u magiju, bude im maštu, potiču ih da razmišljaju, učestvuju i navodi ih da sami donose ispravne zaključke. Svaka lutka ima poseban karakter i plijeni pažnjom. Muzika fantastično prati cijelu priču, gdje svaki lik/lutka ima svoj lajtmotiv. Jedna cjelovita , maštovita, potpuno zaokružena prica, koja ima jaku pouku i jasno prikazanu.

NAGRADA PUBLIKE “NAJJAČI APLAUZ” odišla je predstavi “EVO POZE EZOPOVE” Umjetnička organizacija Kazališna družina “Ivana Brlić Mažuranić” Slavonski Brod, Republika Hrvatska. Autor teksta, adaptacija, dramaturgija: Kristina Kegljen. Reditelj: Mario Kovač

  1. FEDU – MUZIČKE NAGRADE

Žiri u sastavu Ajsela Zoronjić iz Sarajeva i Alena Cakić iz Beča inače vokalne solistice i muzičke pedagoginje, donijele su odluku o pobjedniku ovogodišnjeg drugog po redu takmičenja za Najbolji pop rock vokal 7. FEDU.

Ubjedljivo prvo mjesto – NAGRADA AIDIN MASLAČAK NOTE pripada talentiranom dječaku Aliju Skenderagiću, kojem će se do narednog 8. FEDU snimiti autorska pjesma.

Drugo mjesto zasluženo dijele dvije mlade vokalistice Nejla Salihović i Naida Užičanin, a njihove nagrade su jednomjesečna besplatna edukacija pri Rockschool BiH školi u Sarajevu i Odjelu za pjevanje.

FEDU je prvi bh. umjetnički festival internacionalnog karaktera, koji njeguje autorski izraz za djecu i mlade, afirmira sve grane umjetnosti i razvija ljubav prema stvaralaštvu kod najmlađe populacije. Cilj muzičkog takmičenja je upravo afirmacija na polju pjevanja i ulaganje u mlade talente kako bi u budućnosti stasali u nove muzičke zvijezde BiH.

  1. FEDU – NAGRADE IZ OBLASTI LIKOVNE UMJETNOSTI

Kolektivna nagrada:

“Sedma osnovna škola” iz Blažuja – Ilidža. Učitelj Hajrudin Neradin

Učenici dramske sekcije sa učiteljem Hajrudinom Neradinom uradili perfektne stvari!!

Žiri je dojmilo to što su prošle godine u decembru mjesecu pripremili 7. tradicionalni humanitarni bazar, gdje svojim radom svake godine omugućuju  učeniku iz njihove škole, sada 6.razreda, pomognu prikupiti sredstva za odlazak u Tursku na liječenje i redovne kontrole (godišnje ide po tri puta).

Svake godine u njihovoj školi članovi dramske sekcije pripreme predstavu za taj dan, koja uvijek bude veoma posjećena i uspješna. Zbog pandemije ove godine su  učenici, roditelji i nastavnici pripremili prigodne novogodišnje čestitke, na kojima su likovni radovi učenika, zatim  su na pločicama od špere učenici prvih razreda uradili otisak svog dlana, a roditelji, učenici i nastavnici su krojili i zanimljive maskice za djecu sa amblemom naše škole.

Online prodajom su uspjeli još jednom, svi zajedno, obezbijediti sredstva za nastavak liječenja našeg druga.

Pojedinačne nagrade

  1. mjesto: Saira Bezdrob, 10 godina
  2. mjesto: Naida Bojić (10) V razred OŠ “Hamdija Kreševljaković”.
  3. mjesto: učenici III2 razreda O.Š Mehmed- beg Kapetanović Ljubušak,

Učiteljica Ajla Babić

  1. FEDU: Nagrade za najljepše neobjavljene bajke

Festival dječije umjetnosti FEDU završio je svoju ovogodišnju potragu za najljepšim neobjavljenim bajkama u kategorijama za odrasle autore iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore te učenike osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine.

Na konkurs / natječaj Festivala dječije umjetnosti FEDU za najljepše neobjavljene bajke pristiglo je 190 bajki – 63 odraslih autora i 127 dječjih.

Ocjenjivao ih je međunarodni žiri u kojem su poznati pisci za djecu i odrasle: Slavica Lončarić-Đugum iz Hrvatske, Draško Došljak iz Crne Gore te Šaban Šarenkapić, Aleksandra Čvorović i Lidija Pavlović-Grgić (predsjednica žirija) iz Bosne i Hercegovine.

Pred žirijem su se našle bajke afirmiranih književnika za djecu, pisaca koji će tek zasjati na spisateljskom nebu i učenika čija talentiranost udružena s maštovitošću puno obećava, a koliko je bilo autora, toliko je bilo i različitih bajkovitih kreacija. Čitali smo bajke inspirirane legendama, bajkovite tekstove s likovima i zapletima koji podsjećaju na klasična ostvarenja bajkopisanja, čudesne priče u kojima akteri iz biljnog i životinjskog svijeta progovaraju o dobru i zlu, bajke u čijem su središtu događaji smješteni u našu svakodnevicu (često prožetu teškim trenucima i u posljednje vrijeme opterećenu pandemijom koronavirusa), futurističke bajke koje prizivaju različita čuda tehnološkog napretka…

I ove godine žiri je imao pred sobom zahtjevan i odgovoran ali i divan zadatak – iz velikog mnoštva originalnih i kvalitetnih ostvarenja izdvojiti najbolja. Imajući na umu vještinu tkanja bajkovite priče, originalnost i svježinu nadahnuća i ideja te plemenitost poruka nenametljivo utkanih u književnu riječ, odabrali smo FEDU-ove laureate – odrasle, dobitnike nagrada „Aidin Maslačak Bajka“, i učenike, dobitnike nagrada „Najbolje mlado spisateljsko pero Aida“.

U kategoriji odraslih prvo mjesto pripalo je književnici Tatjani Andrejević (BiH) čija je bajka „Kukuriku“ inteligentno, maštovito, razigrano i duhovito kroz kljunove i usta domaćih životinja u jednom seoskom dvorištu ispričala veliku i važnu priču u kojoj sve kukuriče, mijauče, muče i guče o prijateljstvu i dobroti za koje se vrijedi žrtvovati do kraja.

Drugonagrađeni Mahir Rešidović (BiH) vješto je ispisao poetičnu i poučnu bajku „Anđeoski plamen“ u čijem su središtu ljubav i životna borba jedne posebne djevojčice i njezinog oca koji nas poučavaju kako čistim srcem uvijek možemo osvijetliti put do rješenja najvećih problema.

Trećenagrađena Devla Aliustić (BiH) napisala je zanimljivu bajku „Brzi“ o konjušaru i njegovim životinjskim prijateljima koji čovjeka mogu učiniti junakom najljepših bajkovitih i stvarnih zgoda.

Treba naglasiti da se u ovoj kategoriji iznimnom kvalitetom bajki istaknulo više autorica i autora među kojima su: Mehmed Đedović („Šta ti znaš sanjiva princezo“), Ranko Pavlović („Hrabri pastir i đavolov šegrt“), Jagoda Iličić („Čarobni kolačić“), Dubravko Boban („Maštar“), Nermina Ahmetspahić („Čarobni izvor“) i Maja Ručević („Munjko i Pužikuća“).

Prvi bajkopisac među učenicima ove je godine Bakir Selimović, učenik 9. razreda Prve osnovne škole „Živinice“ (Živinice), čija „Bajka o jednoj neobičnoj ljubavi“ u čitatelju budi osjećaj divljenja prema prijateljstvu Smrti i jedne srne.

Druga nagrada pripala je Nejri Beširović, učenici 5. razreda Osnovne škole „Banovići Selo“ (Banovići Selo), za „Bajku o princezi i svicu“ koja oduševljava maštovitim zgodama kukaca na jednoj čarobnoj livadi.

Trećenagrađena Ines Jelavić, učenica 7. razreda Katoličkog školskog centra „Sveti Josip“ (Sarajevo), napisala je dojmljivu bajku „Čudesni susret“ koja miriše na plovidbu knjigama i ljubav jedne kćeri i njezine majke.

Budući da je na FEDU-ov konkurs / natječaj pristiglo i puno lijepih i originalnih bajki iz učeničkih pera koja zaslužuju pohvale za iskazanu darovitost, žiri je odlučio dodijeliti Pohvale za bajkopisanje ovim učenicima osnovnih škola:

  1. Iris Ademović, „Ključ za maštu“; 8. razred, Katolički školski centar „Sveti Josip“ Sarajevo
  2. Ajla Grebo, „Da li je sreća otišla“; 5. razred, Osnovna škola „Malta“ Sarajevo
  3. Marta Herceg, „Plavooki“; 9. razred, Osnovna škola „Ivana Brlić Mažuranić“ Ljubuški
  4. Ahmed Kamerić, „Drvo želja“; 5. razred, Osnovna škola „Malta“ Sarajevo
  5. Ajra Branković, „Bajka o glazbenoj kutiji“; 6. razred, Katolički školski centar „Sveti Josip“ Sarajevo
  6. Anisa Bašić, „Umorno stablo“; 8. razred, Osnovna škola „Kiseljak 2“ Zabrđe
  7. Petra Bošnjak, „Zimska čarolija“; 6. razred, Osnovna škola „Ivan Gundulić“ Mostar
  8. Adrian Turudić, „Vitez Artur“; 6. razred, Katolički školski centar „Sveti Josip“ Sarajevo
  9. Adna Bećirović, „Djevojčica Emma i suncokret“; 6. razred, Prva osnovna Montessori škola Zenica
  10. Emin Agičić, „Čarobno drvo“; 4. razred, Prva sanska škola Sanski Most
  11. Sarah Imamović, „Mrvica dobrica“; 8. razred, Osnovna škola „Tušanj“ Tuzla
  12. Rijad Muhić, „Čuvar proplanka“; 6. razred, Treća osnovna škola Ilidža
  13. Anđela Glavaš, „Čarobni san“; 7. razred, Osnovna škola „Antuna Branka i Stanislava Šimića“ Drinovci
  14. Bekir Gutić, „Zli čarobnjak Covid“; 8. razred, Osnovna škola „Grivice“, Banovići
  15. Toni Pavić, „Čarobna česma“; 4. razred, Katolički školski centar „Sveti Franjo“ Tuzla

Uz navedene nagrade i pohvale žiri je odlučio dodijeliti i posebnu diplomu „Otkriće Bajke“ za Merjem Čopra, gimnazijalku iz Sarajeva, koja je u svojim bajkama „Jedna značajna odluka“ i „Pismo budućoj sebi“ pokazala izniman dar bajkopisanja koji će zasigurno u budućnosti rasti i u profesionalnim književnim okvirima.

Uprkos okolnostima pandemije Corona virusa bajka našla svoj put u svijet zahvaljujući trudu malenih i odraslih bajkopisaca koji su pozvani da i ubuduće budu dio FEDU-a, festivala kojem je cilj poticati, razvijati i podržavati talente najmlađih među nama. Uz zahvalnost svim učesnicima, partnerima, gostima, prijateljima, sponzorima, a prvenstveno djeci koja šalju svoje radove, učestvuju u programima, dolaze na predstave, javljaju se sa svojim bajkama na konkurs, slikaju, glume, pjevaju, plešu i pretvaraju svoje ideje u prave male-velike kreacije, organizatori su pozvali i na učešće već naredne godine na 8. Festivalu dječije umjetnosti u nadi da će se zajednički veseliti susretu bez socijalne distance.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti