Celijakija – bolest za koju postoji samo jedan lijek

Piše: Redakcija

Udruženje “No Gluten” Kantona Sarajevo obilježava 16. maj – Međunarodni dan oboljelih od celijakije. Uprkos činjenici da globalna popularnost bezglutenske ishrane sve više raste, raste nažalost i broj osoba intolerantnih na gluten i oboljelih od celijakije, autoimunog oboljenja koje vas primorava da mu podredite sve svoje životne navike.

Povećana upotreba proizvoda koji u sebi sadrže gluten, rafinirana i genetski modificirana hrana, mali broj specijaliziranih prodavnica i ugostiteljskih objekata prilagođenih osobama sa glutenskom intolerancijom, licenciranje proizvođača bezglutenske hrane, nepostojanje specijaliziranog savjetovališta, izostanak edukacije o problemima koje celijakija uzrokuje, samo su neki od problema sa kojima se susreću oboljeli od ove bolesti.

Celijakija kao doživotna, autoimuna bolest, dovodi do upale sluzokože tankog crijeva i smanjenog unosa hranjivih sastojaka u organizam, te posljedično tome do niza drugih bolesti i oboljenja kao što su pothranjenost, anemija, osteoporoza, depresija, dermatitis, oboljenja štitne žlijezde, maligne bolesti probavnog trakta itd.

Udruženje osoba oboljelih od celijakije “No Gluten” Kantona Sarajevo, koje postoji od 2017. godine, konstanto radi na promociji i podizanju svijesti o celijakiji te važnosti striktne bezglutenske ishrane oboljelih. Ove, kao i prethodnih godina, prigodnim aktivnostima obilježava 16. maj – Međunarodni dan oboljelih od celijakije.

Članice Udruženja “No Gluten”

“Celijakija je bolest koja je, nažalost, još uvijek prilično egzotična u našem društvu i kojoj se, moramo to naglasiti, ne poklanja dovoljno pažnje niti u zdravstvenom smislu, niti u smislu educiranja i osvješćivanja javnosti o poteškoćama sa kojima se susreću osobe koje su razvile neki oblik glutenske intolerancije”, kazala je predsjednica Udruženja Sonja Bjelošević.

Kao genetski nasljedna bolest koja podjednako pogađa i žensku i mušku populaciju, celijakija je često maskirana drugim oboljenjima zbog čega je proces i protokol njenog dijagnosticiranja veoma dugotrajan i kompleksan.

“Riječ je o bolesti koja zahtijeva potpunu promjenu životnih navika oboljelih i čiji je jedini lijek bezglutenska ishrana, odnosno bezglutenska dijeta”, poručuju iz Udruženja, kao i to da je ovakav način liječenja finansijski krajnje zahtjevan.

“Moram naglasiti da su, pored naših članova i prijatelja Udruženja, i institucije prepoznale važnost našeg rada i predanosti te se, u ime Udruženja, želim zahvaliti za finansijsku podršku koju su nam pružili Grad Sarajevo, Dom naroda Parlamenta FBiH, i dr.”, navodi Bjelošević.

Rad Udruženja umnogome je olakšan nakon što je u januaru ove godine sklopljen Ugovor o ustupanju poslovnog prostora od strane Kantonalnog stambenog fond čime je Udruženju konačno osiguran adekvatan prostor za njegove članove, oboljele od celijakije i osobe koje su iz drugih medicinskih i ličnih razloga isključile gluten iz svoje ishrane.

“Ovo je ujedno i poziv svima oboljelima, ali i onima koji to nisu, a želeli bi možda saznati nešto više o bezglutenskom režimu ishrane, da nas posjete u prostorijama Udruženja na adresi Hamze Čelenke 38, na Ilidži, ili da nas kontaktiraju putem web stranice www.nogluten.ba

Maj možda jeste mjesec svijesti o celijakiji, ali nama je to 24/7. Podrška, razumijevanje i korisni savjeti su ono što vam mi u Udruženju uvijek bezrezervno možemo pružiti”, navodi Bjelošević.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti