Lady Di zauvijek je promijenila način na koji kraljevske žene rađaju

Piše: Redakcija

Princeza Diana ostavila je pravi trag, od ikonskih stilskih trenutaka do svoje odlučnosti da bude “čovjek” , čak je i prekršila kraljevski protokol nošenja rukavica kako bi mogla imati izravan kontakt s ljudima koje je upoznala. Kasnije je prestala nositi šešire, čuveno govoreći: ‘Ne možete maziti dijete u šeširu, ne možete ga ni zagrliti.’

Ne bojeći se prekršiti kraljevski protokol, princeza Diana bila je pravi pionir, a ove sedmice ponovno su se pojavile vijesti da je zapravo odgovorna za promjenu načina na koji kraljevske žene rađaju.

Kraljevska rođenja koja su sezala još u četrdesete godine 19. stoljeća primjenjivala bi ‘ Twilight Sleep’ – metodu rađanja kojom bi žene primale redovitu mješavine morfija i skopolamina, lijeka koji uzrokuje stanje amnezije, što im je omogućivalo da se ne sjećaju bolnog iskustva poroda. Za ovakvu vrstu poroda su se odlučile i kraljica Viktorija i kraljica Elizabeta II., ali ne i princeza Diana.

 

View this post on Instagram


Ne samo da je princeza Diana odlučila ostati budna i roditi prirodno, već je odlučila i roditi stojeći, a stručnjakinja za prirodni porođaj Sheila Kitzinger izjavila je kako je Diana sve vrijeme govorila da želi roditi u uspravnom položaju.

‘Charles je izgledao dovoljno snažno da je drži. Bilo je to prvo potpuno prirodno kraljevsko rođenje – potpuna suprutnost kraljičinom porođaju’, rekla je Kitzinger.

Ipak, najpoznatija odluka princeze Diane po pitanju porođaja bio je njen izbor da se odrekne kraljevske tradicije rađanja u palači Kensington. Umjesto rođenja po kraljevskim pravilima, princeza je rodila princa Williama u bolnici St. Mary’s u Londonu. Također, dok je rađala svog drugog sina, princa Harryja, odlučila je da ne želi uzeti nikakve lijekove protiv bolova tokom porođaja. Ti su događaji učinili njene sinove prvim kraljevskim osobama koje su se rodile u općoj bolnici.


Izvor:marieclaire.co

(Dž.S.)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti