Super jelo za zdravo tijelo

Piše: I.J.

Svoje tijelo morate njegovati izvana, ali i iznutra, te mu svakodnevno priuštiti najkvalitetnije gorivo, kako bi ono moglo savršeno funkcionirati. A, to znači da vaša ishrana mora biti uravnotežena i bogata hranjivim tvarima. Bitno je istaći kako zdrava ishrana ne znači gladovanje niti odricanje već konzumiranje raznovrsnih namirnica, dok one manje zdrave poput gaziranih pića, grickalica i slatkiša, treba jesti u što manjim količinama

 

DORUČAK

Izbjegavajte preskakati doručak, jer je to prvi obrok u danu koji će vašem tijelu dati potrebnu energiju za sve što vas očekuje do večeri. Ukoliko budete redovno doručkovali, neće vam se dešavati da već nakon deset ili 11 prijepodne osjetite navalu gladi, nervoze i pada energije. Čak i ako ujutru nemate apetit, natjerajte se pojesti nešto što će vam dati energiju: banana i malo putera od kikirikija na kriški integralnog hljeba uz kašičicu meda je sasvim zadovoljavajući doručak.

 

NE PRESKAČITE UŽINU

Tokom dana preporučljivo je pojesti i nešto slatko: čokoladna pločica ili paketić keksa nisu u potpunosti zabranjeni. Ni na jednu hranu nemojte gledati kao na neprijatelja – uravnotežena ishrana dopušta sve, samo je važno paziti na količine. Ipak, bolje je češće birati sušeno voće i orašaste plodove kao užinu, jer će vam takva hrana dati dovoljno energije za obavljanje svih zadataka tokom dana.

 

ZELENO JE ZDRAVO

Voće i povrće izuzetno je bogato vitaminima, koji će vas zaštititi od raznih bolesti i infekcija. Tokom jednog dana trebali biste unijeti pet porcija voća i povrća, a to mogu biti razne kombinacije, počevši od voćke za užinu, povrtnog priloga ili super za doručak, do povrtno-voćnog frapea.

 

VODA JE OBAVEZNA

Dobro je poznato da je za dobrobit našeg organizma nužno piti veće količine vode, jer bez vode mozak ne može funkcionirati i nivo energije u tijelu opada. Pokušajte dnevno piti otprilike dvije litre vode. Možda vam se na prvu čini previše, ali budete li uz sebe uvijek imali flašicu s vodom, vidjet ćete da nećete ni primijetiti da ste popili toliko. Naravno, možete ubaciti i nekoliko kriški limuna ili svježeg krastavca, kako biste običnoj vodi dali malo okusa.

 

NE ZABORAVITE NA ŽELJEZO

Ukoliko osjetite nedostatak energije, to bi mogla biti posljedica nedostatka željeza u organizmu.

Pokušajte popraviti situaciju tako što ćete u svoju ishranu uključiti više crvenog mesa poput govedine ili janjetine i lisnatog zelenog povrća poput špinata, kelja ili zelene salate. Orašasti plodovi i smeđa riža također su dobar izvor željeza.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti