KIKKOMANIJA s poznatim food blogerima

Piše: Redakcija

Kompanija „Ento“ je u saradnji s kompanijom „BH Food“ i inluensericama organizirala kulinarsku radionicu s ciljem promoviranja svjetski poznatog brenda soja sosa „Kikkoman“. Cilj je bio pokazati kroz pripremu različitih jela da se „Kikkoman“ soja sos može koristiti kao višenamijenski dodatak jelima.


U radionici su kao neizostavni dodaci svim jelima korišteni voće i povrće „BH Food“, a održana je u prostorijama Cooking akademije Sarajevo. Radionicu je vodio jedan od najpoznatijih bh. kuhara Nermin Hodžić. Influenserice koje su učestovale su food blogerice, različite karakterno i različita jela spremaju, ali ih objedinjuje ljubav prema kuhanju i sada prema „Kikkoman“ sosevima i „BH Food“ proizvodima:

Arduana Pribinja – https://www.instagram.com/deliciousbyarduana/?hl=hr

Asja Sirbubalo – https://www.instagram.com/mrvice_zdravlja/?hl=hr

Maja Gojić – https://www.instagram.com/mirisi_iz_majine_kuhinje/?hl=hr

Ines Destanović  – https://www.instagram.com/i.kao.ines/?hl=hr

Jelena Joksimović – https://www.instagram.com/yoxa.je/?hl=hr

– Učestvovala sam u divnoj radionici pod pokroviteljstvom kompanije „Ento“, koja je glavni distributer i predstavnik „Kikkoman“ soseva za BiH. Sosevi su poznati po tome da u sebi nemaju aditive, konzervanse, genetski modifikovane namirnice, koje su odličan izbor za svakog ko vodi računa o svojoj ishrani i trudi se da u svoj jelovnik uvrsti nešto zdravo i preukusno. Meni je bilo posebno zanimljivo što smo sa sojom pravili slatkiše. Upravo ovi sosevi su okupili divnu ekipu nas food blogera. Upoznali smo se s karakteristikama ovog najprodavanijeg soja sosa na svijetu te kuhali slana i slatka jela s njim – kazala je Maja Gojić.


Vrhunski šef Nermin Hodžić osmislio je slijed od pet jela koje su učesnici zajedno pravili.

MENU

Kroketi od tune i povrća u tempuri

(tuna, mladi luk, kukuruz, limeta,  kikkoman soja)

××××××××××××××

Red Snapper salata

(file ribe, salanova salata, kikkoman ponzu,teriyaki marinade, crni susam)

Pileća rolada u teriyaki marinadu u ovojnici od bilja

(pire od tartufa, gljive, brokula, tartufi, kikkoman glaze)

×××××××××××××

Tart od borovnica sa sladoledom od vanilije i soje

Nakon radionice svi učesnici su se zahvalili kompanijama „Ento“ i “BH Food” za povjerenje i divnu priliku.


Očaravajući tart s borovnicama
Sastojci:
• Prhko tijesto
• 250 g štaub šećera
• 500 g putera
• 750 g brašna
• 1 jaje
Priprema:
Štaub šećer, puter isječen na manje komade i brašno staviti u blender. Blendati dok se sastojci ne sjedine, te na kraju dodati jaje. Doraditi masu
rukama. Ostaviti da stoji u frižideru
najmanje sat prije korištenja. Peći na 175 stepeni 15 minuta, da bude napola pečeno, obavezno staviti papir za pečenje i leblebiju staviti u sredinu, kako se tijesto ne bi dizalo.
Crumbls:
• 250 g kristal šećera
• 250 g putera
• 500 g brašna
Sve sastojke sjediniti u blenderu i
izblendati.
Napomena: (za crne mrvice isti
postupak, samo dodajemo 50 grama kakaa)
Fil borovnica:
• 300 g borovnica
• 30 ml Kikkkoman Ponzu
• 2 vanilijina šećera
• 2 g cimeta
• 20 g limunovog soka
• 10 g gustina
• 20 g kristal šećera
Spojiti sve sastojke u zdjelu i dobro izmiješati. Podijeliti ravnomjerno u
tartove, posuti mrvicama i peći na 165 stepeni 25 minuta. Ostaviti da se
ohladi pa vaditi iz kalupa.


NOVI SVIJET UKUSA ZDRAV ZAČIN SA KIKKOMAN,VIŠENAMJENSKIM SOSOM

Vjerujemo da ste već čuli za Kikkoman, jer u posljednjih tri stotine godina vodeći proizvođač sosa od soje u svijetu. Još od XVII vijeka, kada je počela priča Kikkoman, pa sve do danas, tradicionalni način proizvodnje sosa koji je dobijen isključivo prirodnim vrenjem, nikada se nije promijenio, niti su se promijenili sastojci koji čine ovaj jedinstveni japanski sos: soja, pšenica, voda i so.

Sos od soje nije samo osnovni sastojak bilo kojeg jelovnika baziran na azijskoj kuhinji, već je u pitanju svenamjenski sos koji produbljuje svaku aromu i pruža uzbudljivo iskustvo, bilo da ste ga upotrijebili u pravljenju soseva, začinskih mješavina, ili da ga koristite kao centralnu figuru vašeg predjela. Ne treba napominjati da je u ugostiteljstvu ukus najvažniji, a Kikkoman je tu da vam pomogne da zakoračite u potpuno novi svijet ukusnih mogućnosti. Otkrijte tajnu umamija koji obogaćuje svaki obrok i prilagodljivost ovog sosa koji vam dozvoljava da eksperimentišete u miješanju ukusa i kulinarskih tradicija svih krajeva naše planete.

Kikkoman Sos od soje dobiven prirodnim vrenjem

Lako prilagodljiv, svenamjenski sos koji produbljuje i obogaćuje ukuse svih vrsta jela. Koristi se u svim kuhinjama svijeta, od azijske, pa do zapadnih kultura. Istaknite ovaj sos kao elegantan začin uz svježu salatu, morske plodove, ribu ili meso u svojoj jedinstvenoj, posebno dizajniranoj flašici, ili ga koristite u kuhinji kao dodatak i neizbježan sastojak vaših soseva, glazura, supa, bujona, pirea, marinada, umaka i preliva.

Kikkoman sos od soje je jedan od najstarijih sastojaka za jela koji u sebi sadrže umami, o kojem se toliko priča. Kikkoman sos od soje dobiven prirodnim vrenjem sadrži više od 285 posebnih aroma i elemenata aroma i kao takav je vrlo lak za upotrebu, prilagodljiv svim jelima i jednostavan za čuvanje. Bogat ukus i nježna boja ćilibara se besprijekorno sjedinjuju sa drugim sastojcima bez maskiranja ili nadjačavanja ukusa. Može se koristiti umjesto soli, kako bi se umanjio nivo prisutnog natrijuma u vašim jelima, a ujedno obogaćuje ukus umamijem. Začinjavanjem vašeg jela jednom kašičicom Kikkoman sosa od soje dobijenog prirodnim vrenjem dobija se jednaki efekat kao da ste upotrijebili jednu punu kašiku soli, ali je u ovom slučaju nivo natrijuma sveden na minimum.

UMAMI…

…jedna je od popularnijih riječi koja se upotrebljava u svijetu kulinarstva, sve više i više.

Peti ukus, čorbasti ukus, mesnati, sladak, slan, neobjašnjivo bogat ukus u ustima, čarobni sastojak…

Dakle, šta je tačno umami?

Hemijsko objašnjenje nam govori da je u pitanju visoka koncentracija amino kiselina, u ovom slučaju kao prirodan rezultat dugotrajnog vrenja. Narodski rečeno – prirodan pojačivač ukusa.

Obogaćuje ukuse, a potpuno je zdrav i prirodan! Ovako visok nivo amino kiselina može se naći u parmezanu, dinstanim gljivama i u paradajz sosu, ali za razliku od svih navedenih, naš sos od soje dobijen prirodnim vrenjem je jedini umami sastojak čija namjena je toliko širokog spektra. Sigurni smo da nećete dodavati parmezan ili paradajz sos u baš svako vaše jelo – i tu je upravo najveća razlika. Sada vam je jasno zašto je naš sos od soje svenamjenski sos.

Drugim riječima, Kikkoman sos od soje dobijen prirodnim vrenjem mogao bi se nazvati jednostavnije – “instant umami”.

SINERGIJA

Umami djeluje kao prirodan pojačivač aroma gotovo svakom jelu. Ovo je vrlo važno znati, pogotovu ako pripremate jelo koje sadrži druge sastojke bogate umamijem, kao što je to piletina, junetina, riba, morski plodovi, pečurke ili paradajz. Ne zaboravite da je ključ uspjeha spajanja različih ukusa (sinergije) upravo balans, odnosno uravnoteženost. U mnogim slučajevima, posebno kada nije u pitanju azijska kuhinja, vrlo je bitno da ukus sosa od soje ostane u pozadini nekog jela, tj. da se ne ističe, kako ne bi mogao biti prepoznat kao zaseban sastojak. Zbog toga, pažljivo upotrebljavajte sos, kao što to činite sa solju i biberom. Začinite jelo prema vašem ukusu. Mi preporučujemo da u sezoni roštilja, obogatite ukus vašeg roštilja Kikkoman sosevima.

Za više informacija o proizvodina, receptima i darivanjima potražite na stranicama društvenih mreža – “Ento” i “BH Food”.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti