Ovo su najpoznatiji mitovi o britanskoj kraljevskoj porodici

Piše: Lejla Halimić

Britanska kraljevska porodica ima bogatu historiju, a među mnoštvom izvanrednih priča nalazi se niz mitova koji se jednostavno ne slažu. Princ Harry i Meghan Markle optužili su medije da govore neistine o njima, ali postoji niz manje poznatih zabluda koje bi, također, mogle biti osporene. Od službenih titula do nejasnih protokola, kraljevska porodica puna je pravila.

“Kraljica“ Elizabetha

Za kraljicu Elizabethu II mogu se vezivati brojne stvari, iako ona nije engleska kraljica. Zvanično ne postoje kraljevi i kraljice otkako je Zakon o Uniji iz 1707. spojio četiri nacije Ujedinjenog Kraljevstva. Elizabetha je, zapravo, opisana u službenim novinama Buckinghamske palače jednostavno kao „Njeno Veličanstvo, kraljica“. Manje formalno, dvorjani je zovu HMQ (Her Majesty, the Queen), a njen pokojni suprug princ Philip dao joj je nadimak Lilibet.

O princezama

Meghan Markle je princeza, kao i Kate Middleton, međutim, one zvanično nisu „Princeza Meghan“ i „Princeza Kate“. Nakon braka, preuzeli su muževljeve titule, postajući „Princeza Herry od Walesa“ i „Princeza William od Walesa“. Samo supruga sljedećeg živućeg prestolonasljednika postaje princeza pod svojim imenom, iako je u stvarnosti situacija složenija od toga. Princeza Diana je tako oslovljena jer je postala princeza od Walesa udajom za princa Charlesa. Međutim, njegova druga supruga Camilla, vojvotkinja je od Cornwalla, nije preuzela titulu princeze. Još se ne zna hoće li postati kraljica kada Charles postane kralj, ili će biti spuštena na titulu „Princeza supruga“.

Princ William će postati kralj prije princa Charlesa

Ankete su dosljedno pokazivale da je ocjena odobravanja princa Williama na kraljevskom prijestolju daleko nadmašila očevu ocjenu. Sada u Engleskoj postoji mit da će William postati kralj, preskočivši red svog oca. To je, navodno, bila čak i vlastita želja princeze Diane, što je prenijela bivšem uredniku „Daily Telegrapha“, Sir Maxu Hastingsu prije svoje smrti.

Članovi kraljevske porodice ne voze sami

Članovi kraljevske porodice žive svoje živote okruženi pravilima, režimima i protokolom koji ograničavaju ono što mogu učiniti. Na javnim izletima su u pratnji službenika za zaštitu Metropolitanske policije, a ponekad se voze u konvojima s policijskim automobilima tokom službenih događanja. Međutim, oni se mogu sami voziti i to često rade.

Nemaju utjecaja na politiku

Pripadnici plave krvi po konvenciji ne glasaju na demokratskim izborima niti izjavljuju podršku političkim strankama. Međutim, nije strogo odeđeno da se oni ne mogu uključiti u političku scenu. Ali, članovi kraljevske porodice nastoje izbjeći političke kontroverze kako bi spriječili probleme s javnošću. Zato su Harry i Meghan bili kritizirani zbog svojih komentara o američkim izborima prošle godine.

Sve princeze nose krune

Princeze nose krune, ali samo kad se udaju. Većina nosi svoju prvu krunu na dan vjenčanja, što su pokazale Meghan Markle, princeza Eugenie i princeza Beatrice. Meghan je nosila „The Queen Mary Diamond Bandeau“ krunu, koja prije ceremonije vjenčanja s princem Harryjem nije bila nošena 65 godina.

Kraljicin muž nije kralj

Elizabethin suprug nikad nije bio nazvan „kraljem Philipom“ iz jednostavnog razloga što je kralj uvijek suveren. Suprug vladajuće kraljice preuzima titulu „Princa supruga“, kako bi jasno pokazao svoj podređeni položaj monarhu.

Kraljevska porodica ne zarađuje novac

Radni članovi kraljevske porodice koji žive od javnih sredstava ne smiju profitirati od svog položaja u kraljevskoj porodici. Međutim, nemaju svi članovi kraljevske porodice priliku služiti kraljici u formalnom svojstvu, a oni koji su prepušteni sami sebi trebaju odnekud prihod. Kao rezultat toga, neki članovi rade u privatnom sektoru, iako se očekuje da će taj privatni sektor održavati na niskom nivou, te od toga ne bi trebali napraviti unosan biznis.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti