“Crna ovca” plave krvi: Imala je otok bludi, napadala vjeverice po parku, a muž ju je razveselio razvodom

Piše: Redakcija

Dok je kraljica Elizabeta II. (95) uvijek bila uzoran član kraljevske porodice i mnogi se dive njenoj dugoj vladavini, njena sestra, princeza Margaret voljela je ‘podizati prašinu’.

Preminula je u 72. godini života 9. februara 2002., no još se priča o njenom ponašanju i skandalima. ‘Mnogim ljudima je princeza Margaret bila crna ovca njene generacije kraljevskih porodica. No ta reputacija joj nije nužno smetala’, pisalo je u njezinoj osmrtnici u New York Timesu.

Biograf je Theo Aronson je spomenuo i jednu zanimljivu rečenicu koju je rekla francuskom pjesniku i redatelju Jeanu Cocteau. ‘Neposlušnost je moja radost’, priznala mu je.

Postoji mnogo anegdota o buntovničkom ponašanju princeze Margaret, koja je voljela pušiti cigarete, piti i imala je aferu sa 17 godina mlađim muškarcem, a ovo su neke od njih.

1. Svoje čekove je potpisivala samo s Margaret. Nije stavljala ni titulu ni prezime.

2. Imala je luksuznu i smiješnu jutarnju rutinu. Doručkovala je u krevetu u devet ujutro, dva sata je slušala radio, čitala novine koje bi razbacala po podu i pušila je cigarete bez prekida. Nakon toga je u 12:30 bilo vrijeme za ispijanje votke.

3. Kada im je bilo dosadno na zabavama, princeza i njen suprug Anthony Armstrong-Jones su igrali igru s hljebom. Svaki put kad bi neko izgovorio neki klišej, jedno od njih bi otrgnulo komad hljea i stavili ga na sredinu stola. Na kraju večeri ko je imao najviše komadića, pobijedio bi u igri.

4. Na svom vjenčanju je nosila Poltimore tijaru koja nije bila iz kraljevske kolekcije nego njene vlastite. Nabavila ju je na aukciji za 7.700 dolara.

5. Vodila je ekstravagantan život pa je tako primjerice njen medeni mjesec bio na kraljevskoj jahti Britanniji i koštao je 115.000 dolara 1960. godine. Kada je 1995. išla na putovanje u Ameriku na sedam dana, uzela je odjeću vrijednu 10.000 dolara. Jednom je tražila motociklističku pratnju kada je išla od palače Kensington do kolodvora Waterloo.

6. Anthony Armstrong-Jones je rekao princezi da želi razvod preko njenog sekretara, lorda Nigela Napiera, a on joj je to prenio preko telefona. ‘Hvala, Nigele. Mislim da su to najbolje vijesti koje si mi ikad rekao’, poručila mu je Margaret. Princeza i fotograf Anthony su se razveli 1978. nakon 18 godina braka.

7. Kraljevski protokol je određivao da se ne može početi s večerom dok ne stigne princeza Margaret što je bio problem jer je uvijek kasnila. Često se znalo dogoditi da uzvanici čekaju nekoliko sati dok bi se ona sređivala uz pomoć osoblja.

8. Princeza Margaret je mrzila vjeverice. Toliko da je, vidjevši ženu kako ih hrani u javnom parku, prišla i počela ih udarati kišobranom.

9. Njen je smisao za humor bio legendaran i često prilično okrutan. Našalila se i kada je upoznala Twiggy na jednoj večeri. ‘Tko si ti?’, pitala ju je. Supermodel je odgovorio: ‘Ja sam Lesley Hornby, gospođo, ali ljudi me zovu Twiggy.’ ‘Kakva šteta’, uzvratila joj je princeza.

10. Pričalo se da je Margaret imala aferu s pjevačem benda The Rolling Stones, Mickom Jaggerom. Neki su tvrdili i da je Pablo Picasso jako htio oženiti princezu.

11. Obožavala je pušiti cigarete i piti pa je tako pokušala spojiti ispijanje pića i pušenje. Zalijepila je kutije šibica na čaše kako bi mogla paliti šibice dok pije.

Izvor: Story.hr

(S.H.P)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti