Nikad viđena fotografija princeze Diane osvanula u palači Kensington nakon 34 godine

Piše: Redakcija

Na novoj izložbi koja se sutra otvara u londonskoj palači Kensington bit će prikazan portret princeze Diane koji javnost do sada nije vidjela.

Snimio ga je modni fotograf David Bailey 1988. godine, a sliku je izvorno naručila Nacionalna galerija portreta, ali je do sada ostala u Baileyevoj arhivi.

Ogoljena, crno-bijela slika prikazuje elegantnu 27-godišnju Dianu kako zuri u daljinu, odjevena u satensku haljinu s otvorenim ramenima s parom naušnica u obliku suza.

Baileya, koji je fotografirao niz kulturnih ikona, uključujući Andyja Warhola, Twiggyja i The Beatlesa, Diana je odabrala zbog njegove rasvjete visokog kontrasta i minimalističkog stila. Njen izbor ‘odrazio je njenu želju da uspostavi novi fotografski identitet za sebe’, različit od etabliranih oblika kraljevskog portreta, prema priopćenju za medije Historic Royal Palaces, britanske dobrotvorne organizacije zadužene za upravljanje šest palača Ujedinjenog Kraljevstva.

Otkrivena sada nakon 34 godine, slika dodatno učvršćuje njen ugled u javnosti kao jedne od modno najnaprednijih članica britanske kraljevske porodice.

Dosad neviđena fotografija kraljice Elizabete također se može vidjeti na izložbi.

Otkrivanje rijetke Dianine fotografije dolazi u vrijeme kada je pop kultura posebno oduševljena ‘princezom iz naroda’, koja je umrla u dobi od 37 godina 1997. Godine 2021. Emma Corrin osvojila je nagradu Zlatni globus za svoj prikaz princeze od Walesa u Netflix seriju ‘The Crown’, dok je Broadway postavio ‘Diana: The Musical’. Kirsten Stewart je ove godine nominirana za Oscara za ulogu Diane u filmu ‘Spencer’ Pabla Larraína.

Ostatak izložbe, pod nazivom ‘Život kroz kraljevski objektiv’, prikazat će niz radova koji istražuju odnos između fotografije i monarhije. Uključuje fotografije snimljene na kraljevskim turnejama i kultne portrete šefova država, kao i trenutke izvan dužnosti daleko od očiju javnosti.

Također je prvi put prikazan izbor fotografija koje su snimili sami članovi kraljevske porodice.

‘Medij (fotografije) oblikovao je način na koji svijet gleda na britansku monarhiju’, rekla je Claudia Acott Williams, kustosica u Historic Royal Palaces, u priopćenju za medije. ‘To je omogućilo kraljevskoj porodici da ponudi fascinantan uvid u njihov život i rad, transformirajući kraljevsku sliku i stvarajući neviđen odnos između krune i podanika.’

 

Izvor: story.hr

(S.P.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti