Ove kraljice i princeze su ponosne feministkinje

Piše: Selma Hodo
Šta povezuje Elizabetu II., Elizabetu, kraljicu majku, princezu Dianu, Kate i Meghan, Maximu od Nizozemske, Sophie, groficu od Wessexa, Letiziju od Španije i Raniju od Jordana? Svaka se na svoj način zalaže za ravnopravnost žena, osnažuju njihovu finansijsku neovisnost, ohrabruju ih da odvažno posežu za onim što im pripada i ostvaruju snove.

Elizabeth Windsor bila je mehaničarka u Ženskoj pomoćnoj teritorijalnoj službi. Kad je navršila 18. godina, svog oca, kralja Georgea VI., jednostavno je obavijestila da se prijavila u vojsku. A njegovu suprugu, tadašnju kraljicu Elizabetu Hitler je, ne bez razloga, prozvao najopasnijom ženom Evrope. Bila je neformalna kraljeva savjetnica, ali je i ratni vođa Britanije, premijer Winston Churchill, razgovarao s njom kad bi mu trebao savjet. S obzirom na to, ne čudi diplomatski “šamar” koju je njena kćer, danas 95-godišnja Elizabeta II., 1998. udarila kralju Abdullahu od Saudijske Arabije.

U to vrijeme žene nisu smjele voziti u njegovom kraljevstvu, pa zamislite njegovo iznenađenje kada ga je Elizabeta II. pozvala da mu na vožnji pokaže imanje Balmoral i zauzela mjesto za volanom.

Ne smijemo zaboraviti ni princezu Dianu: među prvima je u novije doba pomicala granice na britanskom dvoru.

-Njen život bio je trijumf ženske snage u praksi”, rekla je za magazin Hello , Anne McElvoy, urednica u sedmičnom magazinu The Economist. Nekad je pratila kao novinarka pa je pojasnila kako je princeza od Walesa, tamo gdje je društvo očekivalo da će patiti u tišini, otvoreno govorila o svojoj bulimiji, samoozljeđivanju i poslijeporođajnoj depresiji. U to, ušla je u minsko polje, rukovala se s pacijentima oboljelima od AIDS-a i dotaknula indijske nedodirljive. Dala je historijski intervju o svom propalom braku, a njena rečenica kako u zajednici s princom Charlesom “vlada gužva jer ih je troje” i danas se često citira.

Zato ne čudi što je i Meghan, vojvotkinja od Sussexa izazvala “na dvoboj” cijeli britanski dvor kad je uzeo na zub nakon udaje za Harryja 2018. godine. Prvo se pokušala uklopiti, a kad je shvatila da ne ide, odvela je svog princa u Ameriku. Intervju koji su lani dali Oprah Winfrey među najgledanijima je u historiji televizije, a Meghan i u domovini pomiče granice zalažući se protiv rodnih i rasnih podjela.

Premda je mnogo diskretnija od Meghan, Sophie, grofica od Wessexa daje snažan doprinos borbi za ženska prava. Ona je “tiha voda” na dvoru, ali je vrlo učinkovita kad je riječ o osnaživanju žena i borbi za rodnu ravnopravnost – u finansijskom sektoru.

Da nije kraljica, Maxima od Nizozemske bila bi vjerojatno aktivistica. Nekadašnja investicijska bankarica, svoje je znanje i iskustvo stavila u službu udruga koje osnažuju žensku financijsku neovisnost.

Njezina najstarija od tri kćeri, Catharina Amalia, nasljednica je prijestolja, a kada su kraljicu Maximu novinari pitali da li je feministkinja, rekla je:

-Želim da sve žene imaju slobodu izbora i mogućnosti koje mogu zgrabiti i biti sretne i ponosne na sebe. Ako je to feminizam, ja sam feministkinja”, odgovorila je. Pokraj nje je stajala tadašnja kancelarka Angela Merkel. Pogledala ju je i rekla: “Ako je ona feministkinja, onda sam i ja”.

“Svaka djevojka rođena bilo gdje u svijetu trebala bi imati mogućnost odabrati ono što želi u životu jer je divno biti žena … Ili bi barem trebalo biti”, smatra Letizia od Španjolske.

Prije nego li je upoznala supruga, španskog prijestolonasljednika, a danas kralja Felipea VI., bila je reporterka i izvještavala iz njujorškog Ground Zeroa nakon rušenja “blizanaca” te iz Iraka tokom rata. Ona je njegova partnerica u svemu, a specijalizirala se za borbu protiv ženske nepismenosti, dječjih brakova, razlike u platama i potplaćenosti žena te nasilja u porodici.

Da promjene počinju u vlastitoj porodici, dokazuje najljepša kraljica svijeta, Rania od Jordana te aktivistica za ženska prava u arapskom svijetu. Jedna je od najglasnijih aktivistica na svijetu za rodnu ravnopravnost, žestoko se zalaže protiv nasilja u porodici, ubojstva iz časti, zlostavljanja djece, vjerskog ekstremizma te prava izbjeglica.

 

Izvor: Gloria.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti