Kolekcija koja ostavlja bez daha: Sve krune danske kraljice Margarethe II

Piše: Selma Hodo

Margareta II, trenutna kraljica Danske, rodila se u Kopenhagenu kao kći Fridrika IX i princeze Ingrid. Nije bilo predviđeno da postane monarhom, jer su samo muški potomci njene kuće Glücksburg mogli naslijediti prijestolje. No, nakon smrti oca, 14. januara 1972. godine, i zahvaljujući ustavnom amandmanu  iz 1953. godine koji je omogućio ženama da naslijede krunu Kraljevine Danske, postala je prvi ženski vladajući monarh nakon svoje prethodnice Margarethe I, koja je vladala Skandinavskim kraljevstvima prije nešto više od šest i po stoljeća

Emerald Parure

Jedna od najraskošnijih kruna iz kolekcije Margarethe II je Emerald Parure Tiara. Napravljena je 1840. godine, a krasi je 67 smaragda i 2650 dijamanata, dok 26 najvećih smaragda vuče porijeklo iz 1723. godine. Tijara je dio seta kojem pripadaju još ogrlica, naušnice i broš. Set je na dar povodom srebrenog pira dobila kraljica Caroline Amalie čijom posljednjom željom raskošni komplet danas čini dio Danskih kraljevskih dragulja. Ovaj set smije koristiti samo kraljica.

Pearl Poire

Ova kruna je izrađena 1825. godine u Berlinu za pruskog kralja Friedricha Wilhelma III, koji ju je darovao kćerki, princezi Louise povodom njenog vjenčanja za nizozemskog princa Fredericka. Krasi je 18 kruškolikih bisera obješenih na lukove koji su ukrašeni dijamantima. Od 1972. godine kraljica Margarethe II ga je nosila i nosi na svim važnim događanjima te prilikom državničkih posjeta.

Ruby Parure

Ovu krunu najčešće nosi krunska princeza Mary. Izrađena je za krunidbu Napoleona 1804. i jedan je od najstarijih komada nakita iz kraljevske kolekcije. Jedan od Napoleonovih maršala, Jean Baptiste Bernadotte kupio je krunu u obliku vijenca s rubinima i dijamantima te pripadajući set za svoju suprugu Désirée Clary, kako bi dostojno zablistala na krunidbi. Kasnije je ovaj par postao kralj Carl XIV Johan i kraljica Desideria od Švedske. Krunu je naslijedio 2000. godine krunski princ Frederik. Njegovoj ženi, princezi Mary, ovo je najdraža kruna.

Floral Aigrette

Ova kruna pripadala je nadvojvotkinji Anastasiji Mikhailovnoj od Rusije, majci kraljice Alexandrine, da bi se potom našla u vlasništvu opernog pjevača Lauritza Melchiora. Otkupio ju je kralj Frederik IX za suprugu, kraljicu Ingrid 1960-ih godina. Izrađena je od tri zasebna dijamantna cvjetna dijela koji se mogu postaviti na okvir poput tradicionalne tijare ili se mogu nositi kao ukrasi u kosi. Kraljica rijetko ovu tijaru nosi u tradicionalnom obliku već se voli poigravati s elementima od kojih je izrađena, i njoj je jedna od najdražih kruna.

Kruna s vjenčanja princeze Mary

Ova kruna našla se u vlasništvu kraljevske porodice kada su je kraljica Margarethe II i njen suprug princ Henrik kupili na aukciji za buduću krunsku princezu Mary. Prvi put je nošena na vjenčanju princeze Mary 2004. godine i od tada je krunska princeza najčešće nosi.

I ogrlica i kruna

Ova elegantna kruna može se nositi i kao ogrlica, a princeza Mary ju je nosila na događaju uoči 75. rođendana kraljice Margarethe 2015. godine. Princeza Mary je 2012. godine, naime, sama kupila ogrlicu s dijamantima, rubinima i spinelima u aukcijskoj kući „Bruun Rasmussen“.

Alexandrine Drop

Ova je bajkovita tijara izrađena 1912. godine za kraljicu Alexandrine, a dijamanti su postavljeni na „en tremblant“ način, tako da blago titraju i bolje odbijaju svjetlo. Kraljica ju je rijetko nosila te ju je 1935. posudila princezi Eugénie od Grčke. Nakon smrti kraljice Alexandrine tijaru je naslijedio njen sin, kralj Frederik IX, koji ju je šest godina kasnije poklonio budućnoj kraljici Margarethe za njen 18 rođendan. Kraljica ju je potom darovala svojoj prvoj snahi Alexandri Manley 1995. prilikom udaje za njenog mlađeg sina princa Joachima. Po rastavi braka Alexandra je zadržala krunu, jer je to bio svadbeni dar.

Diamond Floral

Ova kruna pripadala je princezi Dagmar od Danske, kćerki kralja Frederika VIII i kraljce Louise, koja je krunu ostavila svom unuku kralju Frederiku IX, a on ju je potom ostavio svojoj kćerki, budućoj kraljici Margarethi, koja ju je nosila nekoliko puta.

Turquoise Daisy Bandeau

Ova kruna dar je krunskoj princezi Margarethi od Švedske, koja ju je ostavila svojoj kćerki, budućoj kraljici Ingrid. Tijara je izrađena od prerađene narukvice, a mali tirkizni i dijamantni cvjetovi s laticama, koji podsjećaju na tratinčice, čine je iznimno dekorativnom. Dio je seta od nekoliko pari naušnica, broševa i narukvica.

Naasut

Ova kruna posljednji je komad iz kraljicine kolekcije, koja ne krije ljubav prema savremenom nakitu. Dizajnirao ju je Nicolai Appel, zlatar sa Grenlanda, autonomnog teritorija Kraljevine Danske. Izrađena je od žutog zlata dobijenog od rastopljenih grenlandskih zlatnih novčića. Ukrašena je rubinima i dijamantima koji su razbacani među zlatnim cvjetovima. Uz tijaru su izrađene i pripadajuće naušnice.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti