Kraljica Elizabetha II: Na tronu 70 godina

Piše: Redakcija

Ove godine obilježava se 70 godina otkako je 95-godišnja Elizabetha sjela na tron i time postala prvi britanski monarh koji je proslavio platinasti jubilej. Interesantna je činjenica da kraljica Elizabetha nije rođena kao prijestolonasljednica, no, život je želio drugačije. Naime, kada je Elizabethin stric Edward VIII abdicirao s prijestolja, kako bi se mogao oženiti Wallis Simpson, a budući da nije imao djece, njegov brat George VI preuzeo je ovu titulu, učinivši tada desetogodišnju Elizabethu prvom u redu da postane kraljica Britanskog Kraljevstva.

Priredila Selma Hodo-Petrović

Njen otac Geoge VI imao je dvoje djece. Elizabeth i Margaret. Veoma se ponosio svojom starijom kćerkom.

– Lilibet je moj ponos, a Magaret je moja radost – govorio je njihov otac.

Nije išla u školu

Tradicija kraljevske porodice nalagala je da kraljevska djeca ne idu u školu. Umjesto toga Elizabeth je imala privatne časove. Princeze su imale guvernantu i niz drugih nastavnika koji su se brinuli o njihovom obrazovanju. Majka ju je naučila da čita i držala se samo čitanja, pisanja, francuskog jezika, sviranja klavira i plesa dok nije napunila sedam godina. Kada je postala sljedeća na redu za prijesto, 1936. godine, njeno obrazovanje se proširilo, jer je počela časove s brojnim nastavnicima. No, postavši kraljica shvatila je da joj to obrazovanje nije bilo dovoljno, stoga je svoju djecu poslala u obrazovne institucije, a njeni unuci i praunuci slijedili su njihov primjer, pohađajući školu zajedno s ostalom djecom.

Kao tinejdžerica kraljica je bila veoma hrabra, pa je 1939. godine, kada je izbio Drugi svjetski rat, molila oca da ide u odbranu svoje zemlje. Svoju aktivnost počela je snimajući radijske emisije usmjerene na podizanje morala britanske djece. Uprkos rizicima, 1945. godine Elizabetha se pridružila ženskoj teritorijalnoj službi i tako postala jedina članica ženske kraljevske porodice koja je ušla u oružane snage. Kraj rata kraljica je proslavila zajedno sa svojim podanicama.

Ljubav s grčkim princem

Dvije godine poslije, 1947., kraljica Elizabetha II se udala za grčkog princa Philipa.

Svog princa mlađahna je Elizabetha upoznala kad joj je bilo samo osam godina na vjenčanju njegove rođake, grčke princeze Marine. Philip je bio sin grčkog princa Andrewa i sestrić tadašnjeg grčkog kralja. Elizabetha je tada bila starija kćerka mlađeg sina tadašnjeg britanskog kralja i niko još nije znao da će jednog dana postati najdugovječnija kraljica u historiji. Drugi susret uslijedio je kad je Elizabetha imala 13 godina i odmah se preko ušiju zaljubila u njega. Nikad nije pogledala nijednog drugog muškarca.

No, nikome nije bilo po volji da baš on bude kraljicin izabranik. Kraljevskoj porodici nije smetalo što su oni, ustvari, rođaci u trećem koljenu (prabaka im je bila kraljica Victoria), već zato što je bio siromašan. Uz to, bio je pravoslavac, a njegove sestre bile su udate za njemačke prinčeve bliske nacistima, ali ni njegovo ponašanje nije bilo sjajno. Bio je otresit, direktan, sirov, često neprijatno duhovit i na samoj ivici vrijeđanja, što je jako smetalo Elizabethinoj majci i baki.

Uprkos tome, par se vjerio. Philip ju je zaprosio dijamantnim prstenom koji je dao napraviti od majčine krune. Da bi se vjenčali, Philip se morao odreći pravoslavlja, te prava na grčko prijestolje.

Vjenčanje je održano u Westminsterskoj opatiji u Londonu, a s obzirom na to da su tako brzo nakon Drugog svjetskog rata u Velikoj Britaniji vladale restrikcije, bilo je mnogo skromnije od onog što se očekivalo od kraljevskog vjenčanja. Tako je Elizabetha materijal za vjenčanicu kupila kuponima, a za svadbu se šminkala sama.

Problemi u kraljevskom braku počeli su za vrijeme njihovog medenog mjeseca u Škotskoj, a princ je, navodno, imao i nekoliko ljubavnica, no kraljevska porodica nije dopustila da detalji njihovog privatnog života dospiju u javnost.

Sljedeće godine rodilo se njihovo prvo dijete, princ Charles, a zatim i princeza Anna. Kasnije su dobili još dva sina Andrewa i Edwarda.

Krunidba emitirana putem TV-a uprkos njenoj volji

Elizabetha je službeno zasjela na prijestolje 6. februara 1952. godine, kada je njen otac George VI preminuo. Dvadesetpetogodišnja Elizabetha u to vrijeme je bila u Keniji na kraljevskoj turneji. Krunidba je održana dvije godine poslije, a kraljica će kasnije priznati da joj je to bilo najtraumatičnije iskustvo s obzirom na to da nikada nije bila ljubiteljica kamera. Osim toga, na sebi je imala vrlo neudobnu odoru, a krunidba je trajala puna tri sata.  Bio je to jedan od najvećih događaja, koji je pratio cijeli svijet, a ujedno i prvi kraljevski događaj koji je prenosila televizija.

Početak njene vladavine obilježio je postepeni nestanak Britanske imperije, ali i siromaštvo Ujedinjenog Kraljevstva. Takva situacija u zemlji donijela je velike probleme Monarhiji, pa čak i atentat na kraljicu Elizabethu II.

Preživjela atentat

Tokom kraljicine posjete Novom Zelandu, 1981. godine, 17-godišnji Christopher John Lewis sakrio se u kabini toaleta i pucao prema kraljici. Metak je prošao pored Elizabethine glave. Iako je Lewis uhapšen, nikada nije optužen, a svima koji su pucanj čuli kazali su da je u blizini pao znak. Policija je zataškala ovaj slučaj zbog straha da u zemlji više neće biti kraljevskih turneja usljed sigurnosnih propusta.

Godinu poslije, kraljica je imala susret s muškarcem Michaelom Fagenom koji je uspio ući u kraljicinu sobu dok je spavala. Nezadovoljan stanjem u zemlji Fagen je želio razgovarati s kraljicom, te tražiti da se Margaret Thacher skine s vlasti. Iako preplašena za svoj život, kraljica je mirno saslušala Fagena, a potom je pozvala policiju. Zbog ovog upada Fagen je zadržan tri mjeseca u umobolnici.

Kraljica je preživjela teške godine u toku svoje vladavine od raznih pobuna, štrajkova, restrikcija, devalvacije funte, pa sve do danas, kada je Velika Britanija jedna od najmoćnijih zemalja svijeta. U svojoj zemlji kraljica uživa ogromno poštovanje i ljubav svojih podanika koji s nestrpljenjem čekaju veliko slavlje u povodu obilježavanja 70 godina Elizabethinog vladanja.

Proslava jubileja

Britanski dvor u sklopu proslave planira i otvaranje privatnih kraljicinih imanja. Neke od najvećih svjetskih zvijezda nastupit će ispred Buckinghamske palače u Londonu, koja je Elizabethi bila dom sve ove godine, no sada se zbog zdravstvenim problema odlučila preseliti u dvorac Windsor.

Slavlje bi se trebalo održati u junu, no nije sigurno hoće li kraljica moći prisustvovati cijeloj proslavi ili će se samo kratko pokazati javnosti. Pretpostavlja se da će većinu njenih dužnosti na sebe preuzeti princ William i vojvotkinja Catherine, kao i princ Charles i vojvotkinja Camilla.

Osim toga, kraljica Elizabetha je nedavno donijela i veoma bitnu odluku. Najavila je da, kada dođe vrijeme za to (nakon njene smrti), Camilla Parker Bowles, vojvotkinja od Cornwalla, postat će kraljica, kad princ Charles postane britanski kralj.

JEDNA JE KRALJICA!

Kraljici Elizabethi za putovanja po svijetu ne treba pasoš. Posjetila je više od 115 zemalja bez pasoša.

Ne treba joj ni vozačka dozvola. I to ne samo zbog toga što ima privatne vozače, već Britanija, baš kao i pasoše, izdaje vozačke dozvole u njeno ime.

Ona ne mora plaćati porez državi, no uprkos toj činjenici ona dobrovoljno plaća porez na dohodak i kapitalnu dobit od 1992. godine.

Kraljica obožava utrke i jahanje konja, a jedan od hobija bila joj je i fotografija.

Vlasnica je svih delfina u Velikoj Britaniji, a osim njih posjeduje i sve kitove.

Ima svoj poseban novac koji daje siromašnima. Kovanice su izrađene od srebra, a na njima je kraljicin lik.

Njeno omiljeno piće je gin, a također pije vino za ručkom, te svake večeri popije i čašu šampanjca.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti