Radite li i vi ove tri greške nakon farbanja kose? Evo kako ih možete izbjeći

Piše: Azra

Svako ko često farba kosu zna da je prvog mjeseca boja najblistavija, a nakon ovog perioda postepeno blijedi. Plavi tonovi u kosi postaju sivi ili žuti, dok crveni tonovi gube sjaj, a kako bi postignuta boja kose što duže ostala postojanom, ove česte greške trebali biste izbjegavati

Kosu perete prevrućom vodom

Vjerovali ili ne, kada ćete kosu prvi put oprati nakon farbanja manje je bitno. S druge strane puno je bitnija temperature vode tijekom pranja kose.

Svaki pramen kose okružen je kutikulom koja drži boju u kosi. Prilikom pranja kose vrućom vodom, međutim, postoji opasnost da će se ovaj sloj kutikule otvoriti i put da boja kose prodire prema van je slobodan. Farbanu kosu bolje je prati mlakom ili (još bolje) hladnom vodom. Na taj način kutikula ostaje zatvorena, a boja u kosi.

Prečesto perete kosu

U održavanju boje postojanom, također pomaže rjeđe pranje kose. Što je boja svjetlija, kosu treba rjeđe prati kako biste u njoj mogli dugo uživati. Pranje kose jednom tjedno dovoljno je za ružičaste, narančaste ili crvene nijanse, a u periodu između pranja koristite suhi šampon. Ako je kutikula kose već ‘ozlijeđena’ (npr. izbjeljivanjem ili stiliziranjem vrućim alatima) postignuta boja još brže će izblijediti.

Koristite pogrešne proizvode

Šampon i regenerator koje koristite kod kuće najvažniji su kriterij u određivanju hoće li vaša boja kose potrajati ili izblijedjeti. Neki proizvodi sadrže kemikalije koje imaju učinak čišćenja, ali djeluju protiv pigmenta boje u kosi. Zato se isplati uložiti u posebnu njegu, posebno za obojenu kosu. Provjerite da vaš režim njege kose ne uključuje preparate sa sintetičkim sastojcima poput sulfata, parabena ili silikona.

Izvor: tportal.hr

(S.P.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti