Pripadnici plave krvi su strastveni sportisti: Nogomet, jahanje, polo… ništa im nije strano

Piše: Selma Hodo

Kraljica Elizabetha II strastveni je fan nogometa. Ona je čak 2007. godine u Buckinghamskoj palači ugostila momčad „Arsenala“. Svi su igrači, trener Arsene Wenger i članovi štaba bili oduševljeni kraljicinim poznavanjem nogometa. No, njena prva ljubav je jahanje konja. Iako se nikada nije profesionalno bavila ovim sportom, ispostavilo se kako je sjajna u uzgoju trkačkih konja. Sa svojim konjima kraljica je odnijela 451 pobjedu, te zaradila osam miliona dolara.

Princeza Anne i jahanje

Njena kćerka Anne je, po uzoru na nju i oca Philipa, također bila  strastvena jahačica. Godinama se profesionalno bavila jahanjem, te je osvojila individualno takmičenje na Evropskom prvenstvu 1971. godine, a bila je i dio pobjedničkog britanskog tima. Princeza Anne učestvovala je i na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine. Ljubav prema konjima donijela joj je i ljubav života. Naime, svog prvog supruga, oficira Marka Phillipsa upoznala je tokom jahačkih takmičenja na koja je rado odlazila. Ljubav prema ovom sportu princeza je prenijela i na svoju kćerku Zaru Phillips, koja je 2012. godine osvojila srebro na Ljetnim olimpijskim igrama.

Polo, igra kraljevića

Princ Charles bio je strastveni igrač pola. Polo je jedan od najstarijih poznatih timskih sportova na svijetu. Igra se na konju, a učesnici imaju štapove kojima zabijaju lopte u gol druge momčadi. Kraljevići su ga igrali stoljećima, pa ne čudi da je princ Charles poprimio ljubav prema ovom sportu.

Zahvaljujući svom ocu polo su naučili igrati i prinčevi William i Harry. Njih dvojica često su se, dok su još bili u dobrim odnosima, znali takmičiti, a zabavno je bilo vidjeti Kate Middleton i Meghan Markle kako ih bodre. Kraljevska porodica polo obično igra nedjeljom.

Tenis i skijanje

Princeza Diana veliku ljubav gajila je prema zimskim sportovima poput skijanja. Prinčevi William i Harry pridružili su se princu Charlesu i princezi Diani na nekoliko skijaških putovanja. William, Kate, George, Charlotte zadržali su tradiciju te vole posjetiti francuske Alpe. Osim toga, Diana je voljela i tenis pa je  čak 1988. godine odigrala meč s tadašnjom prvakinjom svijeta Steffi Graf.

Ljubav prema tenisu gaji i vojvotkinja od Cambridgea Kate Middleton. Meč je odigrala s pobjednicom US Opena Emmom Raducanu, a često se može vidjeti u VIP loži Wimbledona.

Kraljicin otac kralj George Vi također je volio tenis. Godine 1926., učestvovao je na Wimbledonu.

Ljubav prema ragbiju

Igra koja je pomalo netipična za Britance, ragbi, omiljena je igra princa Harryja. Prije dvije godine kazao je kako bi volio svog sina Archieja naučiti da igra ragbi. No, otkako je odstupio iz kraljevske porodice, dva njegova pokroviteljstva “Rugby Football League” i “Rugby Football Union” prešla su na Kate Middleton.

Ona je u tu čast u februaru učestvovala na treningu ragbija. Osim toga, i njen suprug je veliki ljubitelj ovog sporta, a trenirao ga je dok je išao na studije.

No, najbolji ragbi igrač u kraljevskoj porodici je definitivno Mike Tindall, bivši profesionalni ragbi igrač, koji se oženio njihovom rodicom Zarom Philips.

Tradicionalne galske igre

Na turneji vojvode i vojvotkinje od Cambridgea po Irskoj 2020., Kate i William dobili su priliku igrati neke tradicionalne galske igre s lokalnom djecom. Vidjeli smo kako vojvotkinja Kate igra bacanje koje uključuje timove koji udaraju loptu palicom u golove. Kraljevski članovi također su igrali galski nogomet, svojevrsnu kombinaciju nogometa i rukometa, gdje timovi mogu koristiti ruke ili noge za postizanje golova.

Ništa bez nogometa

Ipak, sport koji zajedničkim snagama vole svi u porodici jeste definitivno nogomet. Princ William igrao ga je dok je studirao, a njegova je supruga čak i zaigrala nogomet na kraljevskoj turneji po Irskoj 2017. godine. Nogometu nije mogla odoljeti ni njihova kćerkica, princeza Charlotte. U haljinici i sandalicama, mala Charlotte pokazala je braći kako se igra ova “muška” igra.

Kraljica Elizabetha II nikad se, kao što i priliči, nije javno izjašnjavala o tome koliko, ustvari, voli nogomet i za koji klub navija. Navodno su kraljicinom srcu bliski londonski klubovi – prije svih „Arsenal“, no Elizabetha II, navodno, malo više od ovog tima simpatizira „West Ham“ i „Millwall“.

Kraljevići olimpijci

Osim Britanaca, koji su najaktivniji kada je riječ o sportu među kraljevićima, i ostale kraljevske porodice se imaju čime dičiti. Naime, kralj Španije Huan Carlos učestvovao je 1972. na Olimpijskim igrama i to u disciplini jedrenja. Njegov sin, aktuelni kralj Španije FIlipe i njegova sestra Cristina zajedno su učestvovali na Olimpijadi u Seulu 1988. godine, također u jedrenju. Inače, suprug princeze Cristine bio je profesionalni rukometaš i kao dio španske kraljevske porodice učestvovao je na Olimpijskim igrama 2000. godine u Sydneyu.

Šeik Dubaija Ahmad bin Mohamed bin Hasher Al Maktum više puta je učestvovao na Olimpijskim igrama, a najuspješniji je bio 2004. godine, kada je osvojio zlatnu medalju u jednoj od streljačkih disciplina. Princeza Maitha Almaktoump prva je žena koja je 2008. godine ponijela zastavu Ujedinjenih Arapskih Emirata na Olimpijskim igrama. Ona se takmičila u tekvandou.

Na Olimpijskim igrama uspješni su bili i princ Pruske Fridrich Carl, koji je u Stockholmu 1912. godine osvojio ekipnu bronzanu medalju u disciplini konjičkih skokova, zatim norveški princ Olaf V, koji je uzeo zlato u Amsterdamu 1928. godine, te grčki princ Konstantin II, također sa zlatnom medaljom u jedrenju 1960. u Rimu.

Tu je i švicarski grof Herman Alexandar, koji je osvojio zlatnu i srebrenu medalju u jedrenju na Olimpijskim igrama 1900. godine.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti