Upoznajte malezijske princeze koje opasno konkuriraju britanskim vojvotkinjama

Piše: Ilma Jakubovic

Sva pažnja novinara nerijetko je usmjerena na britansku kraljevsku porodicu, koja je vodeća po broju vijesti u bilo koje doba godine. No, ne mogu se samo Evropske kraljevske porodice pohvaliti vojskom modernih i atraktivnih aristokrata. Naime, u mnogim zemljama svijeta postoje influenseri iz visokog društva, pa tako u Maleziji, pripadnici dinastija ne obavljaju samo formalne funkcije. S obzirom na broj dobrotvornih projekata i veliku strast za modom, ove istočnjačke pripadnice plave krvi mogu se itekako nadmetati s britanskim vojvotkinjama. Istražili smo i pronašli malezijske princeze koje oduševljavaju svijet svojim izgledom, smislom za modu i filantropskim djelovanjem.

 

Tengku Zatasha Sharafuddin

Kraljevsku titulu je naslijedila, ali Tengku je jedna od onih koja je dokazala da je zaista zaslužuje nositi. Aktivno se bavi dobrotvornim radom i redovno sudjeluje u dobrotvornim akcijama. A njen stil odijevanja i ljubav prema klasičnim i suzdržanim stvarima često se uspoređuju sa stilom vojvotkinje Kate. Kćerka kralja Selangor aktivno je uključena u izgradnju veza između Malezije i Francuske. Udata je za francuskog filmskog producenta i poduzetnika Aubreyja Mennessona i tečno govori francuski. Uz to, predsjednica je Saveza Française KualLumpur.

Tengku Zatasha aktivistica je za zaštitu okoliša i socijalna radnica. Aktivno se protivi plastici za jednokratnu upotrebu i redovno sudjeluje u dobrotvornim programima za pripremu obroka za siromašne, a pripadnica kraljevske porodice u slobodno vrijeme uživa u fitnessu i plesu. Također, kao jedna od utjecajnih žena krasila je naslovnicu prestižnog magazina „Marie Claire“.

 

Raja Permaisuri Tuanku Zara Salim

Suprug ove monarhinje je Nazrin Muizzuddin Shah, vladajući sultan države Perak u Maleziji. Kraljica je poznata po svojoj eteričnoj ljepoti i elegantnom držanju. Uz to, voli nositi izvrsne tradicionalne malajske odjevne predmete, što posebno privlači pažnju javnosti.

Tuanku Zara Salim velika je ljubiteljica uništavanja stereotipa o načinu života azijskih princeza. Po obrazovanju je inžinjerka hemijske industrije. Diplomirala je hemijski inžinjering na Univerzitetu Nottingham u Velikoj Britaniji, a počasnu diplomu stekla je u julu 1995. Sultana, koji je desetljećima bio najpoznatiji kraljevski neženja u zemlji, upoznala je sredinom 1990-ih. Brak ovih kraljevića blagoslovljen je s princem i princezom. Sin Njegovog Veličanstva Raja Dato ‘Seri Azlan Muzaffar Shah Ibni Sultan Nazrin Muizzuddin Shah rođen je 14. marta 2008., dok je njegova kćerka, imena Njeno Veličanstvo Raja Dato’ Seri Nazira Safya, rođena 2. augusta 2011. godine.

Prije svog kraljevskog braka, vodila je veoma uspješnu kompaniju koja se bavi savjetovanjem o nafti i plinu sa sjedištem u Kuala Lumpuru. Također, poznata je kao velika zaljubljenica u avanturističke sportove i često nastupa na sportskim priredbama za mlade. Osim što je certificirani spasilac, vlasnica je centra za vodene sportove u državi Perak.

 

Tengku Canela-Jamida

Princeza Chanela-Jamida uopće nije pridošlica modnoj industriji s kojom je ne povezuje samo ljubav prema trendovima, već i ozbiljan posao. Ona je ikona stila vlasnica je nekoliko uspješnih kompanija u industriji mode i ljepote, uključujući i brend Thavi i liniju kozmetike „DIDA“.

Tengku Chanela-Jamida česta je gošća ispred objektiva brojnih svjetskih poznatih fotografa i jedno je od najpoznatijih lica modne scene u Kuala Lumpuru. Njena strast su torbe kojih ima solidnu kolekciju, a najdraži joj je Boy Chanel u srednjoj veličini. Chanela-Jamida naradije miješa stvari međunarodnih i domaćih dizajnera u kombiniranju svoje odjeće.

– Opsjednuta sam crnom i mnogo je nosim. Veoma sam pažljiva na kroju i obliku odjeće – opisala je svojevremeno svoj stil i sama pripadnica kraljevske porodice. Kao majka dvoje djece brine se da joj djeca ne budu razmažena i vjeruje da bi se trebali potruditi kako bi ostvarili svoje snove.

 

Tunku Tun Aminah

Tunku Tun Aminah Maimunah Iskandariakh strastvena je ljubiteljica mode. Jedina je kćerka sultana Ibrahima Ismaila iz Johora, jedne od najutjecajnijih ličnosti u Maleziji. I naravno, od djetinjstva je bila okružena luksuzom i nije sebi mogla ništa uskratiti. Međutim, Tunku Tun Amina ne zaboravlja na svoje korijene i pokušava aktivno pomoći mještanima u svojim poslovnim aktivnostima.

 

Vlasnica je SP-a u matičnoj državi, kao i linije proizvoda za njegu kože. Uz to, ova malezijske princeza razvila je modernu kolekciju za mainstream segment, koja se temelji na vlastitoj garderobi.

Tengku Putri Iman Afzan

Tengku Putri Iman Afzan kćerka je Abdullaha II, šestog sultana Pahanga i šesnaestog vrhovnog vladara Malezije od 31. januara 2019. U rodnoj zemlji su veoma poznata porodica koja vrlo vješto skriva privatnost od znatiželjnih očiju javnosti. Njena majka, kraljica Malezije Azizah nedavno je objelodanila da se čak 16 puta podvrgla vantjelesnoj oplodnji, prije nego što je konačno uspjela da zatrudni nakon 17. IVF tretmana. Ona je progovorila i o emocionalnim posljedicama koje je ostavila borba za potomstvo.

Inače, Azizah i Abdullah imaju četiri sina i dvije kćerke, a njihov najstariji sin Amir Naser (36) je usvojen. Par je svoje prvo dijete dobio 1990., ali je dječak rođen mrtav, a kraljica je tek 1995. na svijet donela sina i prijestolonasljednika Hasanala Ibrahima. No, kako to obično i biva, neki detalji iz njenog kraljevskog života još se mogu vidjeti na službenoj Instagram stranici. Kraljevska dama dijeli fotografije svojih odjevnih kombinacija, fotohronike društvenih projekata, slike sa suprugom, pa čak i snima selfije. U komentarima se obožavatelji često dive njenoj jedinstvenoj ljepoti i uspoređuju je sa zvijezdom majkom, poznatom glumicom Julijom Rais.

 

Pročitajte još