Haljina za audijenciju kod pape Franje kojom je princeza Charlene prekršila tradiciju

Piše: Azra

Princeza Charlene od Monaka prekršila je tradiciju kada se na privatnoj audijenciji kod pape Franje u srijedu pojavila u crnoj haljini koja otkriva dio ramena. Papu je u Vatikanu posjetila u društvu supruga, princa Alberta.

Uobičajeni protokol, naime, nalaže da žene na audijenciju dolaze u skromnim, crnim haljinama, pokrivenih ramena, posebno ako je audijencija u zatvorenom prostoru. Nekada je obavezan dio protokola bio i veo, ali s godinama je došlo do popuštanja ovog pravila.

 

View this post on Instagram

 

Objavu dijeli Royal Families (@coutureandroyals)

Također, postoji i iznimka, odnosno ‘privilegija bijele boje’ prema kojoj katoličke kraljice i princeze na na privatne audijencije, kanonizacije, beatifikacije i posebne mise smiju nositi bijelu boju.

Ipak, dame koje imaju ovu privilegiju ne koriste je svaki put što je odabirom crne haljine potvrdila princeza Charlene.

Gornji dio i rukavi njezine haljine s lađa izrezom napravljeni su od prozirnog materijala. Haljina midi dužine stegnuta je u struku dok se donji dio širi u suknju A-kroja. Princeza je uz haljinu nosila i crni veo te krunicu za zlatnim križem, kao i bež salonke na visoku potpeticu.

Inače, princeza Charlene rođena je i odrasla u protestantskoj porodici, ali je postala rimokatolik u aprilu 2011. Govoreći o preobraćenju, rekla je da je odluku donijela jer je pronašla snagu u vjeri, kao i da je to dio tradicije porodice Grimaldi.

Ovo nije njezin prvi posjet Vatikanu. Na susret s Papom 2016. stigla je u potpuno bijeloj kombinaciji, kao jedna od sedam osoba kojima je dopušteno nositi tu boju tokom susreta s papom Franjom.

Izvor: zadovoljna.hr

(S.B.)

Pročitajte još