Supe: Osvježavaju, a dobre su i za mršanje

Piše: Azra

Juha ili supa je uvijek bila sinonim za hranu koja nas tješi, liječi i podsjeća na domaću atmosferu i vrijeme koje se provodi u krugu porodice. Pileća juha dokazano pomaže kod prehlade, juha od rajčice je narodni lijek za mahmurluk, a odnedavno se konzumaciji juhe pripisuju i neki novi, ne samo prehrambeni, aduti. Tokom ljeta tragamo za laganijim jelima jer vrućine utječu i na apetit, ali i osvježavajuća jela da nas rashlade, a jedno od njih je hladna juha. One će vas osvježiti u vrućim ljetnim danima, a dobre su i za mršanje

A zašto baš hladna supa

  1. Pravilna prehrana tokom ljetnih vrućina važna je i za kožu koju je potrebno pripremiti za izlaganje jakom suncu i UV zrakama. Iskustvo i brojna istraživanja su dokazala da nutrijenti poput beta karotena, vitamina C, A i E te minerala selena i cinka svojim antioksidativnim djelovanjem pomažu zaštiti i oporavku kože od sunca. Јuhа је vitaminski kоktеl kојі ѕе dobija kuhаnјеm, а zbоg tоgа štо је tеkućіnа, tіјеlо іh lаkо mоžе арѕоrbіrаtі.

 

  1. Mоžе роtаknutі dјесu dа јеdu роvrćе. U јеdnоm іѕtrаžіvаnјu рrоvеdеnоm u Nіzоzеmѕkој dјесa su jela јuhu оd роvrćа kоја је ѕаdržаvаlа šріnаt і drugо povrće sedam dana. Dјеса ѕu nаkоn tоg rаzdоblја rаzvіlа ѕklоnоѕt рrеmа ѕvіm vrѕtаmа роvrćа. Naime, njihovi su se okusni pupoljci naviknuli na okus povrća u “razblaženoj varijanti”, odnosno u juhi. U kоntrоlnој gruрі, dјеса nіѕu јеlа јuhu оd роvrćа і nіštа ѕе nіје рrоmіјеnіlо glеdе njihovog ukuѕа za hranu. Povrće nisu voljeli jednako kao i dotad.

Donosimo nekoliko recepata za ukusne hladne juhe koje se pripremaju bez po muke, zato ih smatrajte svojim novim omiljenim ljetnim jelima.

VICHYSSOISE

SASTOJCI:

2 prase

4 krompira

7 šolja vode

½ šolje vrhnja za kuhanje ili kiselog vrhnja

svježi vlasac i peršun

so

biber

PRIPREMA:

Kuhati prasu i krompir s naslonjenim poklopcem na zdjelu. Lagano posoliti i promiješati pa kuhati dok povrće ne postane mekano.  Ako želite, možete ga pretvoriti u pire dodajući vrhnje. Posoliti i pobiberiti. Na kraju po želji možete dodati još malo vrhnja.

OD KRASTAVACA

SASTOJCI:

2 čehna bijelog luka

1 kašičica soli

1 šoljica oraha

2 šnite starog hljeba

2 kašike maslinovog ulja

2 šoljice jogurta

4 manja krastavca

2 kašike limunovog soka

1 šaka kopra

PRIPREMA:

Protisnuti bijeli luk. U blenderu pomiješati gotovo sve orahe i hljeb. Ubaciti u zdjelu. Dodati maslinovo ulje, bijeli luk, so, jogurt i pomiješati. Ubaciti limunov sok, pa u mješavinu naribati krastavce. Ohladiti u frižideru otprilike jedan sat, a prije posluživanja dodati vode koliko je potrebno da bi se dobila tekućina nalik juhi. Nasjeckati preostale orahe i kopar pa njima posuti juhu. Zaliti s još nekoliko kapi maslinovog ulja.

GAZPACHO

SASTOJCI:

600 g paradajza

crveni sok od paradajza (prirodni svježi)

1 šoljica krastavaca (svježi, sirovi)

½ šoljice crvene paprike

1 crveni luk

1 kom čili papričica

1 kom bijelog luka

½ šoljice maslinovog ulja

sok od limete

2 male kašike sirćeta

2 male kašike worchester umaka

mala kašika soli

mala kašika svježe mljevenog bibera

list bosiljka

PRIPREMA:

Napuniti veliki lonac vodom i pustiti da provri. Napraviti križić na dnu svakog paradajza i staviti ih kratko u vruću vodu pa prebaciti u ledenu vodu. Izvaditi ih i oguliti te izvaditi sjemenke. Zgnječiti ih i ocijediti kroz cijedilo od sjemenki i pulpe. Dodati toliko soka od paradajza da dobijete količinu od 250 mililitara. Staviti u veliku posudu pa dodati nasjeckani krastavac, papriku, luk, ljutu papričicu, bijeli luk, maslinovo ulje, limetin sok, sirće, umak worcestershire, so i biber. Promiješati. Prebaciti šoljicu i po smjese u blender te ispasirati. Vratiti u posudu s ostatkom i promiješati. Poklopiti i hladiti dva sata ili preko noći.

Cvekla i luk

SASTOJCI:

1 kg svježe cvekle

2 ljubičasta luka

2 dl punomasnog jogurta

2 kašike kiselog vrhnja

2 kašike ulja

2 kašike balzamičnog sirćeta

1 kašika šećera

vezica svježeg vlasca

so i biber

PRIPREMA:

Opranu cveklu staviti da se kuha u dva litra slane vode koja je prethodno prokuhala. Kuhati otprilike pola sata, dok ne budu mekane kad se probodu viljuškom. Ocijediti vodu i pustiti da se ohlade pa ih oguliti te narezati na četvrtine. Na ulju propirjati sitno sjeckani luk. Kad postakli, dodati balzamično sirće i šećer pa pirjati još nekoliko minuta. Cveklu i umak od luka prebaciti u blender i sve izmiksati u glatku smjesu postupno dodajući jogurt i vrhnje. Ako je pregusto, dodati i malo vode u kojoj se kuhala cvekla. Začiniti prema ukusu. Posutti sjeckanim vlascem ili peršunom i ohladiti bar dva sata u frižideru.

Od avokada

SASTOJCI

1 kg zelenog paradajza

2 avokada

2 čehna bijelog luka

1 dl maslinovog ulja

1/2 dl balzamičnog sirćeta

so

PRIPREMA:

Oguliti avokado i nasjeckati zajedno sa zelenim paradajzom, staviti u blender, dodati maslinovo ulje, bijeli luk, so i balzamično sirće te miksati dok ne postane fina smjesa. Ohladiti te prije posluživanja posuti s malo maslinovog ulja.

 

ROTKVICA

SASTOJCI

1 svežanj rotkvica

1 kašika maslinovog ulja

1 čehno bijelog luka

1 kašika gustina

2 kašičice vegete

900 ml vode

1 kašika narezanog kopra

150 ml vrhnja za kuhanje

PRIPREMA

Na zagrijano maslinovo ulje staviti protisnuti bijeli luk, dodati narezanu rotkvicu, zaliti vodom, dodati biber, vegetu i kad prokuha, kuhati još 10 minuta. Na kraju dodati gustin, prethodno razmućen u vrhnju, te pustiti da provri.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti