Život kraljice Elizabete II: Od djevojčice do najmoćnije žene svijeta

Piše: Azra

Od 1952. godine bilo je sedam papa, 14 američkih predsjednika i 15 britanskih premijera. Ali samo jedna britanska kraljica.

Kraljica Elizabeta II. vladala je 70 godina, što je duže od bilo kojeg britanskog monarha u historiji i bilo kojeg trenutnog monarha u svijetu. Imala je 25 godina kada je stupila na prijestolje.

Elizabeta je rođena 21. aprila 1926. u Londonu. Njena majka također se zvala Elizabeth. Njezin će otac kasnije postati kralj George.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Queen Elizabeth II (@royalty.crown_)

U novembru 1947. Elizabeta se udala za princa Filipa, poručnika britanske mornarice koji je rođen u kraljevskim porodicama Grčke i Danske. Nakon što je postao britanski državljanin i odrekao se svoje grčke titule, Filip je postao Njegovo Kraljevsko Visočanstvo princ Filip, vojvoda od Edinburgha. Njegova supruga postala je vojvotkinja od Edinburgha.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Queen Elizabeth II (@royalty.crown_)

Elizabeta je rodila svoje prvo dijete, princa Charlesa, 14. novebra 1948. Drugo dijete, princeza Anne, rođena je 1950. Treće dijete Andrew, rođen je 1960., te četvrto dijete Edward, rođen 1964.

Elizabeta je zasjela na prijestolje u februaru 1952., kada joj je otac preminuo od raka pluća u dobi od 56 godine. Ceremonija krunidbe održala se 2. juna 1953.

Kako je kraljica Elizabeta II svoje političko opredjeljenje čuvala je za sebe i njeni su pogledi u tom pravcu nepoznati javnosti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Queen Elizabeth II (@royalty.crown_)

Kraljica je 6. septembra, dva dana prije smrti, dočekala Liz Truss u Balmoralu u Škotskoj, gdje je pozvala novoizabranu čelnicu Konzervativne stranke da postane premijerka i formira novu vladu.

Izvor: index.hr

(S.B.)

Pročitajte još