Danska kraljica oduzela prinčevske titule četvero unučadi

Piše: Azra

Danska kraljevska porodica objavila je da će četvero unuka kraljice Margrethe izgubiti svoje titule prinčeva i princeza 1. januara 2023. – i kaže da je to u skladu s “drugim kraljevskim kućama”.

Ovaj potez tiče se drugog sina kraljice, princa Joachima. Princ Nikolaj, princ Felix, princ Henrik i princeza Athena od sljedeće godine više neće biti prinčevi. Umjesto toga, koristit će titule grofa ili grofice i od sljedeće godine neće biti Njihova visočanstva, nego Njihove ekselencije.

Taj potez neće utjecati na djecu Margretheina najstarijeg sina i prijestolonasljednika Frederika, koji sa suprugom princezom Mary ima dva sina i dvije kćeri.

U saopćenju danske kraljevske kuće stoji:

“Kraljičina odluka u skladu je sa sličnim prilagodbama koje su druge kraljevske kuće napravile posljednjih godina. Kraljica želi stvoriti okvir za četvero unučadi kako bi mogli oblikovati vlastite živote u puno većoj mjeri bez ograničenja posebnim razmatranjima i dužnostima koje formalna pripadnost danskoj kraljevskoj kući kao institucija uključuje.”

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti