Nakon odluke danske kraljice Margrethe: Ko su zgodni prinčevi koji ostaju bez titule

Piše: Azra

U središte javnosti, posebno one u Danskoj, ovih su dana dospjeli prinčevi Felix i Nikolai i to iz jednostavnog razloga, jer im je njihova baka, kraljica Margreth, odlučila 1. januara 2023. oduzeti titule, bez kojih bi i tako ostali jednog dana, na dan svog vjenčanja. Njih dvojica prekinuli su vojnu obuku i postali manekeni, a nakon razvoda roditelja, ostali su bliski s ocem.

Felix (20) i Nikolai (23), najstariji su unuci danske kraljice Margrethe i kralja Henrika, koji su odrasli u kraljevskim rezidencijama u Kopenhagenu, ljetovali u europskim dvorcima i vilama, koje su u vlasništvu danske kraljevske porodice, ali i uživali u svim privilegijama koje su dolazile s njihovim titulama, što im je otvorilo mnoga vrata.

Čak i nakon što su se njihovi roditelji, princ Joachim i grofica Alexandra rastali 2004., te se njihov otac ponovno oženio s princezom Marie, s kojom danas, i njihovo dvoje mlađe djece, živi u Parizu, Nikolai i Felix nastavili su uživati u blagodatima koje im se rođenjem u kraljevskoj porodici nudilo.

No, sada ostaju bez puno toga jer im je baka odlučila oduzeti titule prinčeva i princeza, baš kao i njihovom mlađom bratu i sestri, i to 1. januara 2023. godine. Po novom, oni će biti tek grofovi i grofice od Monpezata, i Njihove Ekselencije, a zadržat će se i svoja mjesta u redu za naslijeđivanje danskog trona.

Princ Joachim oženio se groficom Alexandrom 1995. u Kopenhagenu, a 1999. rodio im se Nikolai, a potom 2002. i Felix. Njihovi su sinovi odrasli između vreve Kopenhagena, u kojem je i smještena kraljevska porodica, i rezidencija njihovih roditelja u Europi. Ljetne su praznike provodili u dvorcu blizu francuskog Toulousea, a od 1993. do 2014. princ Joachim je službeno živio u dvorcu Schackenborg u južnom Jutlandu, pa su i dječaci tamo živjeli.

Nikolai je pohađao, poput svog oca, Krebs, a potom se prebacio u prestižnu školu Herlufsholm u Næstvedu. Felix je također školovanje započeo u Krebsu, no on je onda odlučio srednju školu završiti u gimnaziji Gammel Hellerup, čime je postao prvi član danske kraljevske porodice koji je pohađao javnu školu.

Joachim i Alexandra razveli su se 2005. godine, a njihov je razvod bio ujedno i prvi u danskoj kraljevskoj porodic od 1846. godine. Da je to bio veliki šok za Dance govori i da je tadašnji danski premijer Anders Fogh Rasmussen izrazio javno žaljenje u ime vlade.

Uprkos svemu, par je zbog djece ostao u dobrim odnosima te su se znali i zajedno pojavljivati na važnim događanjima vezanim upravo uz sinove. Princ Joachim oženio se ponovno 2008. za Marie Cavalier, voditeljicu oglašavanja koja je rođena i odrasla u Parizu.

Danskog princa Marie je upoznala 2005., a njihovo udvaranje’ trajalo je dvije godine prije negoli su zaruke postale službene. Zajedno su dobili sina Henrika (13) i kćer Athenu (19), s kojima žive u Parizu.

A nakon što je Nikolai završio srednju školu, započeo je dvogodišnji vojni program za narednike Kraljevske danske vojske. Iz iste je otišao nakon samo dva mjeseca, smatrajući da karijera u vojsci nije ono što bi ga usrećilo. Umjesto vojske, odabrao je modne piste.

Još je u junu 2018. Nikolai, zahvaljujući svom lijepom licu i visini od 184 centimetra, dobio svoje prve modne angažmane te je nosio prvu reviju i to za Dior Homme. Koliko se svidio čelnicima te slavne modne kuće govori i da je od tada njihov omiljeni model – bio je zaštitno lice kampanje iz 2019. godine, a nosio je revije i tri godine za redom, od 2019. do 2021. Nosio je i modele Burberryja u Londonu, a u februaru ove godine krasio je i naslovnicu skandinavskog izdanja Voguea.

 

– To vidim samo kao trenutni posao koji će mi pomoći u daljnjem životu, rekao je za danske medije Nikolai, u kojima je često, posebno zbog svog ljubavnog života, koji je posebno zanimljiv mlađoj populaciji u Danskoj, koja pak ne krije očaranost lijepim princem.

Kada nije na modnim pistama, studira na Poslovnoj školi u Kopenhagenu, a prošle je godine živio i studirao u Parizu, u sklopu studentske razmjene, kako bi lakše viđao svojeg mlađeg brata i sestru te oca.

Njegovim je stopama krenuo i mlađi Felix, koji je u februaru ove godine snimio kampanju za zlatarnicu Georga Jensena i njegovu kolekciju Reflect. I sam je prošle godine započeo obuku na Kraljevskoj danskoj vojnoj akademiji no i on je, poput Nikolaija, nakon dva mjeseca odustao.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti