Camilla neće nositi krunu kraljice majke zbog najzloglasnijeg dijamanta na svijetu

Piše: Azra

INSTAGRAM: @from.birkhall.with.love

Camilla, supruga kralja Charlesa III, možda neće moći nositi krunu kraljice majke na krunidbi kako ne bi uznemirila Indiju i druge nacije jer kruna sadrži kontroverzni dijamant Koh-i-Noor od 105 karata. Kada je Charles prije nekoliko godina prvi put pokrenuo pitanje da njegova supruga bude uz njega na njegovoj krunidbi, privremeno je dogovoreno da će ona biti proglašena kraljicom suprugom koristeći krunu pokojne kraljice majke, navodi Mail.

Neprocjenjivi komad sadrži 2800 dijamanata s prednjim križem koji drži poznati dijamant Koh-i-Noor od 105 karata, jedan od najvećih brušenih dijamanata na svijetu. No Mail je objavio da sada postoji “značajna nervoza” zbog ovoga s obzirom na kontroverzu oko vlasništva nad dijamantom, koji potječe iz Indije i na koji pravo polaže ne samo ta zemlja, već i nekoliko drugih zemalja u regiji.

Dragulj, koji se drži u odvojivom platinastom nosaču, sada se može izvaditi iz krune prije upotrebe ili se umjesto krune koristi nešto jednostavnije, kao što je kruna kraljice Viktorije.

Buckinghamska palača odbila je komentarisati situaciju, dodajući kako će detalji o krunidbi zakazanoj za 6. maj iduće godine, biti pravovremeno objavljeni. Ipak, britanski medij ističe kako će pitanje oko krune kraljice supruge biti ključno. Dijamant Koh-i-noor ugrađivan je u krune kraljice Aleksandre i kraljice Marije te je ponovno postavljen za trenutnu krunu.

Kako navode izvori, nemoguće je znati odakle je dijamant došao, iako se sumnja da je iskopan u Indiji.

Dijamant je kraljici Viktoriji 1855. poklonio desetogodišnji Duleep Singh, posljednji car Sikha. Zatim je postao dio posjeda kraljice Viktorije te je izložen na Velikoj izložbi u Londonu 1851. Otada je dio Krunskih dragulja i predmet rasprava između Ujedinjenog Kraljevstva, Indije i nekoliko drugih zemalja.

-Jako osjetljivo pitanje u očima Indije. To je ogromna diplomatska bomba. Jedan od razloga zašto smo napisali knjigu bio je taj što ne vjerujemo da iko u ovoj zemlji ima uopće pojma koliko je to važno u Indiji, napisao je William Dalrymple, koji je s kolegicom Anitom Anand napisao knjigu Koh-i-Noor: Historija najzloglasnijeg dijamanta na svijetu

-Britanci su to na neki način sami skrivili jer su kamen pretvorili u simbol svog carstva izloživši ga na Velikoj izložbi 1851. Tada je, s pravom ili ne, za mnoge kolonizirane ljude postao simbol svega što misle da smo im uzeli. Kakvo god bilo vaše stajalište o tome, tako se na to gleda, izjavio je Dalrymple.

Izvor: index.hr

(S.B.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti