Princeza Madeleine od Švedske: Zašto nije mogla ugoditi svom narodu?

Piše: E.M.

Foto: VOGUE.COM, ANNA-LENA AHLSTRÖM/KUNGAHUSET, GOFOYOURSELF.COM, PINTEREST, SARA FREIBERG/ THE ROYAL COURT OF SWEDEN

Iako po mnogo tome posebna, švedska princeza Madeleine postala je izrazito nesimpatična svom narodu. Danas živi na Floridi sa suprugom i djecom, većina njenih komšija nije ni svjesna da im je upravo kćerka švedskog kralja Carla Gustafa i kraljice Silvije tako blizu. U redu za prijestolje je tek na osmom mjestu, nakon sestre Viktorije i brata Carla Philipa, ali uvijek je izazivala najviše pažnje. Uzrok tome je njeno hirovito ponašanje jer se nije slijepo pridržavala kraljevskih pravila i opušteno je uživala u odrastanju poput svojih vršnjaka. Oduvijek popularna osoba među fotografima, sama je dospjela u centar pažnje kada se preselila u Ujedinjeno Kraljevstvo, rekavši da želi poboljšati svoj engleski i “živjeti kao normalna djevojka”. No, njena prilika da se uklopi u život u užurbanom Chelseaju bila je kratkog vijeka, jer Madeleine nije mogla pobjeći od švedskih medija.

Bijes Šveđana probudile su njene fotografije koje su se često vrtile za vrijeme njenog studija, a na kojima se princeza vidi kako pleše oko stolova prepunih alkoholnih pića. Često je znala pozirati i polugola, a dugačak je bio i spisak njenih partnera, uglavnom iz bogatih i uglednih porodica.

Bjeg od skandala

Sa samo 20 godina zaljubila se u isto toliko starijeg švedskog advokata Jonasa Claesa Bergstroma, a sedam godina kasnije su se zaručili. Međutim, dok su pripreme za vjenčanje bile u punom jeku, ono je otkazano. Razlog tome, navodno, bila je njegova afera s norveškom rukometašicom Torom Uppstrøm Berg.

Kako bi izbjegla skandal i medijsku hajku, princeza odlazi u Ameriku, gdje ubrzo upoznaje bogatog i zgodnog britansko-američkog investicijskog bankara Christophera O’Neilla. Zaručili su se 2012. godine, a vjenčali devet mjeseci poslije u Kraljevskoj palači u Stockholmu. Zajedno imaju troje djece, kćerke Leonore i Adrenne te sina Nicolasa.

Gnjev javnosti

Iako su nekoliko puta govorili o svojoj ljubavi i tome koliko su posvećeni jedno drugome, s vremenom se netrepeljivost iz princezine prošlosti uvukla u njihov dom. Sve više su bili pod lupom javnosti, a Chris O’Neill je proglašen nasilnikom nakon što je pokazao srednji prst fotografima koji su ga pratili. Često su ga etiketirali arogantnim, naročito nakon što je odbio preuzeti titulu princa Švedske, izjavivši da od nje nema koristi.

Princeza u mlađim danima

Sve to bio je i povod da se cijela porodica makne od skandala i preseli u Ameriku. Međutim, iako možda imaju mir u svom sadašnjem domu, Šveđani još uzimaju sebi za pravo da traže negativne strane u svakom njihovom postupku. Tako princezi već odavno zamjeraju sve rjeđi dolazak u Švedsku. Zbog pandemije Covida izostala je s očevog rođendana, ali ih ni to nije spriječilo da taj potez okarakteriziraju kao grešku. Salva negativnih kometara stigla je i nakon što im princeza nije javno čestitala Dan državnosti Švedske. U posljednje vrijeme čini se da se i prestala truditi, jer je postala svjesna kako je njen narod nikada neće ostaviti na miru.

Obrazovanje i humanitarni rad

Madeleine je stekla diplomu iz historije umjetnosti na prestižnom Univerzitetu u Stockholmu. Nakon toga, nastavila je studij etnologije i dječije psihologije. Iako posvećena studiju, zadržala je svoju strast prema jahanju, a neko vrijeme je imala vlastite konje i prijavljivala se na takmičenja u preponskom jahanju pod imenom Anna Svensson. Kraljevska porodica pokrenula je fond za stipendije nazvan po Madeleine u čast budućim jahačima. Princeza je sama dodijelila nekoliko nagrada takvim jahačima, kao pokušaj promoviranja tog sporta.

Godine 2006., odlučila je raditi s UNICEF-om. Radila je kao pripravnica u organizaciji šest mjeseci, te je bila povezana s odjelom „Child Protective Services“. Bila je jedan od pokretača kampanje „Thank You By Childhood“, 2012. godine. Madeleine je bila suosnivačica inicijative usmjerene na prevenciju seksualnog zlostavljanja djece.

 Među najljepšim princezama

Osigurala je 12. mjesto na Forbesovoj listi o najljepšim pripadnicima kraljevskih porodica. Prema anketi koju je 2010. godine provela web stranica Web Crunch, Madeleine je proglašena trećom najzgodnijom osobom među deset članova kraljevske porodice koji su uzeti u obzir za anketu. Madeleine je privukla dodatnu pažnju medija pojavljivanjem i na listama „Najzgodnijih kraljevskih žena“.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti