Šta se krije iza vjereničkog prstena Kate Middleton?

Piše: Azra

Foto: Instagram @the_royal_news

Svi koji su pratili kraljevsku porodicu nisu mogli da ne primijete zapanjujući prsten na ruci Kate Middleton koji je obuzeo pažnju mnogih 29. aprila, 2011. godine, na velikom vjenčanju u Londonu. Upadljivi komad nakita prvi put je otkriven nekoliko mjeseci ranije, u novembru 2010. godine, kada je par objavio svijetu da su se vjerili. Međutim, koja je priča iza predivnog komada nakita?

Prsten posjeduje 12-karatni ovalni cejlonski safir, koji je okružen sa 14 dijamanata i postavljen u 18-karatno bijelo zlato. Smatra se da je zasnovan na brošu koji je princ Albert napravio za buduću suprugu, kraljicu Viktoriju, još 1840. godine.

U nekom trenutku, ovaj broš je pripadao kraljici i inspirisao je kralja, tada princa, Charlesa kada je odabrao vjerenički prsten za princezu Dianu 1981. Prsten sada ima veliku historijsku vrijednost, pa je suvišno govoriti o onoj materijalnoj, a mnogi će reći da je zapravo neprocjenjiv.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@the_royal_news)

Prvi vlasnik prstena bila je pokojna princeza Diana. Dobila ga je od sadašnjeg kralja Charlesa kada ju je zaprosio 1981. godine. Nejasno je da li ga je, kada su se razveli 1996. godine, vratila nekadašnjem suprugu.  Međutim, nakon njene smrti 1997. godine, završio je u posjedu njenih sinova. Vjeruje se da je njen najmlađi sin, princ Harry, bio prvi primalac prstena. Paul Barel je rekao za Amazon da su vojvoda i njegov brat morali da izaberu uspomenu iz njene imovine nakon što je umrla. Prisjetio se kako je mladi princ rekao:

– Sjećam se kada sam držao mamu za ruku kada sam bio mali i taj prsten me je uvijek pritiskao jer je bio tako veliki.

Prema priči bivši batler je potom otišao do sefa i dao mu prsten. Međutim, Harry je kasnije odlučio da ga pokloni bratu prije nego što je zaprosio tadašnju djevojku Kate.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@the_royal_news)

– Zar ne bi bilo prikladno da ima mamin prsten?, rekao je tada Harry.

Vjeruje se da mu je stariji brat tada poklonio mamin sat Cartier, koji je dobila kao poklon za 21. rođendan od svog oca.

Izvor: Magazin.novosti.rs

(E.M.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti