Objavljeni novi portreti danske kraljevske porodice četiri dana prije velike promjene

Piše: L. K. P.

Foto: Instagram @detdanskekongehus

Danska kraljevska kuća objavila je nove portrete kraljice Margrethe na kojima pozira sa svojim sinovima i njihovim suprugama u čast svoje jubilarne 50. godine vladavine. Fotografije su snimljene u Dvorani vitezova u palači Christiansborg, u Amalienborgu, na gala svečanosti održanoj u kraljičinu čast u septembru.

Portreti su objavljeni četiri dana prije velike promjene za dansku kraljevsku porodicu. Naime, četvero unuka kraljice Margrethe izgubit će svoje titule prinčeva i princeza 1. januara 2023. U septembru je kraljica objasnila da je njena odluka u skladu s “drugim kraljevskim kućama”.

Ovaj potez tiče se drugog sina kraljice, princa Joachima. Princ Nikolaj, princ Felix, princ Henrik i princeza Athena od sljedeće godine više neće imati te titule. Umjesto toga koristit će titule grofa ili grofice i od sljedeće godine neće biti Njihova visočanstva, nego Njihove ekselencije.

-Donijela sam tu odluku kao kraljica, majka i baka, ali, kao majka i baka podcijenila sam u kojoj mjeri se moj mlađi sin i njegova porodica osjećaju pogođenima. To ostavlja veliku posljedicu i zbog toga mi je žao. Niko ne treba sumnjati da su moja djeca, snahe i unučad moja velika radost i ponos, rekla je kraljica u oktobru.

Taj potez neće utjecati na djecu Margretheina najstarijeg sina i prijestolonasljednika Frederika, koji sa suprugom, princezom Mary, ima dva sina i dvije kćeri. Sva unučad zadržava svoja mjesta u nasljeđivanju.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti