Kraljica o kojoj se najmanje piše: Proslavila 50. rođendan, a ovo su stvari koje malo ko zna o njoj

Piše: L. K. P.

Kraljica Belgije samozatajna je žena koja zrači toplinom, ali i odmjerenošću i otmjenošću, pa je možda baš zato smatraju omiljenom belgijskom kraljicom svih vremena. Povodom njenog rođendana objavljena je knjiga što otkriva detalje koje su rijetki znali o njoj, stoga sada možemo bolje upoznati Mathilde.

Belgijski dvor nedavno je proslavio kraljicin okrugli rođendan. Kraljica Mathilde napunila je 50 godina, što je vrlo važna obljetnica za jednu od najomiljenijih belgijskih vladarica svih vremena. Sa suprugom, kraljem Philipom, na tronu je od 2013. godine, a u desetak godina vladavine od nje nikada nismo vidjeli pogrešnu gestu ili čuli krivu riječ.

Zanimljivo je da je 2023. ujedno godina u kojoj se obilježava deset godina vlasti novog belgijskog kraljevskog para jer je 21. jula 2013. Philipov otac, kralj Albert I, abdicirao u korist sina.

Povodom njenog 50. rođendana objavljena je knjiga ‘Matilda 50: 10 godina kraljica’. Djelo je napisalo na nizozemskom, a opisuje kraljicu prema riječima njenih bliskih prijatelja i saradnika.

Kraljica Mathilde ima vrlo originalno ime koje joj je dato pri rođenju. Njino ime u cijelosti glasi: Jonkvrouw Mathilde d’Udekem d’Acoz. Jonkvrouw znači ‘mlada žena’.

Većina sadašnjih kraljica ili onih koje će to tek postati rođene su u ‘normalnim’ porodicama, primjerice Kate Middleton, Letizia od Španije, Mary od Danske, Maxima od Nizozemske, Charlene od Monaka. Mathilde se, s druge strane, može pohvaliti plavom krvlju na svojoj strani porodice. Ona je kćerka grofa Patricka i grofice Anne Marije d’Udekem d’Acoz.

Vjerovali ili ne, ali Mathilde je prva kraljica supruga Belgije rođena unutar granica te zemlje. Rodila se u Uccleu, najvećoj općini u regiji glavnog grada Bruxellesa. Za razliku od nje, supruga prethodnog vladara Alberta II je Italijanka Paola Ruffo di Calabria, a supruga kralja Baudouina Španjolka Fabiola de Mora y Aragón. Nadalje, belgijske kraljice bile su Austrijanka, Francuskinja, Španjolka, Šveđanka i Njemica.

Od 18. stoljeća do danas samo su muškarci bili na prijestolju Belgije, a žene su postajale kraljicama samo zbog supruga. Ipak, sljedeća generacija vidjet će promjenu jer buduća kraljica bit će najstarija kćerka Mathilde i Philipa. Princeza Elizabeta jednog dana postat će tako vladarica, a Mathilde će ostati zapisana u povijesti kao majka prve belgijske kraljice.

S godinama to postaje normalno, ali fakultetsko obrazovanje nije uvijek bilo očekivano od vladara. Sadašnja kraljica Belgije diplomirala je psihologiju, a ​​nekoliko godina radila je kao logopetkinja.

Prvi susret Mathilde i Philipa dogodio se na teniskom meču 1996. godine. Od tada se nisu razdvajali, a vjenčali su se tri godine nakon tog susreta.

Mathilde od Belgije savršeno govori nekoliko jezika, što joj odlično pomaže u državničkim zadacima. Belgijska kraljica tako zna francuski, njemački, danski, engleski i italijanski jezik.

Mathilde voli avanture, iako se to ne bi očekivalo od kraljice. Velika je ljubiteljica avanturističkih putovanja, no zbog obveza morala je smanjiti njihov broj. Kada je bila mlada, dosta je putovala na taj način, a prije nekoliko godina s porodicom je prešla hodočasničku rutu Camino de Santiago da grada Santiago de Compostela.

Mathilde od Belgije omiljena je u kraljevskim krugovima pa je tako kuma princeze Alexije od Nizozemske, kćerke Maxime i Williama od Nizozemske, ali i princeze Isabelle od Danske, kćerke princeze Mary i princa Frederika.

Mathilde je trenutno vladajuća kraljica Belgije, ali nije jedina. Belgija trenutno ima tri kraljice, a sve tri žive u toj zemlji. Uz Mathilde, to su kraljica Paola, supruga kralja Alberta II, te kraljica Fabiola, udovica kralja Baudouina, Albertova prethodnika. One doživotno zadržavaju kraljevsku titulu, no nisu na nekoj od državnih funkcija.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti