Nesanica: 4 savjeta za miran san

Piše: L. K. P.

 

Na mentalno i fizičko zdravlje, te kvalitet života u velikoj mjeri utječe i spavanje. Nedostatak sna može ozbiljno utjecati na dnevnu energiju, produktivnost, emocionalnu ravnotežu pa čak i na tjelesnu težinu. Usvajanjem jednostavnih, ali važnih promjena u dnevnim navikama i navikama spavanja može imati snažan utjecaj na kvalitet sna.

 

zena.blic.rs

Nezdrave navike tokom dana mogu te dovesti do toga da se okrećeš noću u krevetu i ne uspijevaš zaspati, a to se drugi dan odražava negativno na raspoloženje, zdravlje mozga i srca, imunološki sistem, kreativnost, vitalnost i težinu. Osim nezdravih životnih navika, krivac za loš san su i neudoban madrac, previše svjetla u sobi, loše regulisana temperatura i količina vlage.

U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta za mirniji i kvalitetniji san:

Savjet 1: Uskladiti se s prirodnim ciklusom spavanja i buđenja. Odnosi se na odlazak na spavanje i buđenje svaki dan u isto vrijeme.

Savjet 2: Izlaganje svjetlu obavezno kontrolisati. Potrebno je izbjegavati svijetle zaslone sat, dva prije spavanja. Plavo svjetlo koje emitiraju telefon, tablet, računalo ili TV je posebno ometajuće.

Savjet 3: Izdvojiti vrijeme za svakodnevno vježbanje. Osobe koje redovno vježbaju bolje spavaju noću i osjećaju se manje pospani tokom dana.

Savjet 4: Obavezno poboljšati okruženje u kojem spavate. Spavaća soba u kojoj je previše vruće ili hladno ometa kvalitetan san. Uvjeri se da je tvoj krevet udoban. Ako se često budiš s bolnim leđima ili vratom, možda je vrijeme za promjenu madraca.

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti